Το Eurogroup αποφασίζει για το δάνειο-γέφυρα ύψους 7 δισ. ευρώ

Το Eurogroup αποφασίζει για το δάνειο γέφυρα ύψους 7 δισ. ευρώ

Το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών των κρατών μελών της ευρωζώνης θα πραγματοποιήσει τηλεδιάσκεψη για να συζητήσει σχετικά με την Ελλάδα στις 11:00 ώρα Ελλάδας της Πέμπτης, ανέφερε ο του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

«Επιβεβαιώθηκε: τηλεδιάσκεψη του Eurogroup στις 10 π.μ.( της Πέμπτης) για την Ελλάδα», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Ντάισελμπλουμ στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

Στην τηλεδιάσκεψη αναμένεται να συζητηθεί η ψηφοφορία στην ελληνική για τις που απαιτούνται ώστε να ανοίξει ο δρόμος για ένα τρίτο πακέτο στήριξης της ελληνικής οικονομίας και οι υπουργοί να ζητήσουν την έγκριση των εθνικών κοινοβουλίων τους.

Ο Ντάισελμπλουμ είχε δηλώσει νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι θα γίνει ακόμη μια τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, πιθανόν την Παρασκευή, για να εγκριθεί η έναρξη των διαπραγματεύσεων.

Φαίνεται λοιπόν πως ανοίγει ο δρόμος για την άμεση χρηματοδότηση της χώρας μας, προκειμένου να καλυφθούν άμεσα οι δανειακές υποχρεώσεις της χώρας σε ΔΝΤ και ΕΚΤ. Το τελευταίο εμπόδιο ήταν ο Βρετανός , ο οποίος τελικά πείστηκε και άναψε το πράσινο φως.

Στις 11 το πρωί συνεδριάζει μέσω τηλεδιάσκεψης το Eurogroup, προκειμένου να εγκρίνει το σχέδιο που παρέδωσε το Euro Working Group για δάνειο-γέφυρα ύψους 7 δισ. , με χρήση του EFSM.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με έγγραφο της Κομισιόν, το δάνειο-γέφυρα θα έχει μέγιστη λήξη στους τρεις μήνες και θα αποπληρωθεί στον EFSM με που θα λάβει η Ελλάδα από το ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης, τον ESM, με τη λήξη των διαπραγματεύσεων για το επόμενο τριετές πρόγραμμα διάσωσης ύψους 86 δισ. ευρώ.

Η πρόταση για να χρησιμοποιηθεί ο EFSM για το δάνειο-γέφυρα έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις, με τη Βρετανία και την Τσεχία να εκφράζουν την αντίθεσή τους.

Και αυτό διότι, σε αντίθεση με τον ESM, που είναι ταμείο της ευρωζώνης, ο EFSM είναι ένα πανευρωπαϊκό ταμείο, που στηρίζεται από τον προϋπολογισμό της ΕΕ και ως εκ τούτου οι εκταμιεύσεις από το ταμείο αυτό απαιτούν την έγκριση και των 28 κυβερνήσεων της ΕΕ και όχι μόνο των 19 της ευρωζώνης. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Κομισιόν «βλέπει λύση» για να καμφθούν οι αντιρρήσεις της Βρετανίας.

Στο πλαίσιο της πρότασης της Κομισιόν, η Ελλάδα θα λάβει ολόκληρο το ποσό των 7 δισ. ευρώ με μια δόση, που θα δώσει τη δυνατότητα στη χώρα να αποπληρώσει τη Δευτέρα ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ, καθώς και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές της προς το ΔΝΤ.

Παράλληλα, η συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με τους εταίρους στην Σύνοδο Κορυφής θα περάσει από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια. Έχει ήδη εγκριθεί με ευρεία πλειοψηφία από το γαλλικό .

Για να διασφαλιστεί η γρήγορη εκταμίευση των 7 δισ. ευρώ, η Κομισιόν, θα μπορεί να δανειστεί τα χρήματα μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης χρεογράφων.

Δείτε τη συνεισφορά των κρατών της ευρωζώνης στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) σε ποσοστιαίες μονάδες:

Γερμανία: 26,96%

: 20,52%

Ιταλία: 17,79%

Ισπανία: 11,82%

Ολλανδία: 5,68%

Βέλγιο: 3,45%

Ελλάδα: 2,80%

Αυστρία: 2,76%

Πορτογαλία: 2,49%

Φινλανδία: 1,79%

Ιρλανδία: 1,58%

Σλοβακία: 0,82%

Σλοβενία: 0,42%

Λιθουανία: 0,41%

Λετονία: 0,27%

Λουξεμβούργο: 0,25%

: 0,19%

Εσθονία: 0,18%

Μάλτα: 0,07%

Σημειώνεται τα κράτη που έχουν προβλέψει ψηφοφορία στο Κοινοβούλιό τους όσον αφορά στη συμφωνία μεταξύ Αθήνας και δανειστών είναι η Γερμανία, η Γαλλία, η Ισπανία, η Αυστρία, η Φινλανδία, η Σλοβακία, η Λετονία και η Εσθονία, ενώ ένα σχέδιο βοήθειας μπορεί να εγκριθεί εφόσον τα κράτη που συμφωνούν, εκπροσωπούν το 85% του κεφαλαίου του ESM.

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: