Το δημοψήφισμα είναι ναι ή όχι στην Ε.Ε. – Η Ευρώπη μπορεί να αντιμετωπίσει την κρίση- Βαρυσήμαντη συνέντευξη Τσίπρα απόψε στην ΕΡΤ – Μέρκελ

Το δημοψήφισμα είναι ναι ή όχι στην Ε.Ε.   Η Ευρώπη μπορεί να αντιμετωπίσει την κρίση  Βαρυσήμαντη συνέντευξη Τσίπρα απόψε στην ΕΡΤ   Μέρκελ

Ο Αμερικανός πρόεδρος, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Γάλλο πρόεδρο, Ολάντ για το θέμα της ελληνικής κρίσης. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν πως πρέπει να γίνουν όλα τα απαραίτητα βήματα και κινήσεις, προκειμένου να βρεθεί λύση και να επιτευχθεί συμφωνία με την Ελλάδα.

Μάλιστα, συμφώνησαν πως πρέπει να ληφθούν αποφάσεις για τη σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Ελλάδας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μπάρακ Ομπάμα μόλις χτες είχε επικοινωνήσει με τη γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ και πάλι για το θέμα της Ελλάδας.

Βαρυσήμαντη συνέντευξη ανακοινώθηκε πως θα δώσει απόψε Δευτέρα 29 Ιουνίου 2015 στις 22.00 το βράδυ στην ΕΡΤ στην εκπομπή των δημοσιογράφων Αντώνη Αλαφογιώργου και Πάνου Χαρίτου ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας.

Η συνέντευξη του Πρωθυπουργού μετά και τις πιο τελευταίες εξελίξεις όπως είναι η απόφαση της «αργίας» των τραπεζών έως και τις 6 Ιουλίου (την επόμενη μέρα του Δημοψηφίσματος) και η λήξη της παράτασης του προγράμματος στις 30 Ιουνίου 2015, αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και αγωνία από τον κόσμο.

- Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, μετά τον πρόεδρο της Ε.Ε. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μίλησε πριν από λίγο για το ελληνικό ζήτημα, επιρρίπτοντας και αυτή τις ευθύνες για τη διακοπή των διαπραγματεύσεων στην ελληνική κυβέρνηση. Ωστόσο, δήλωσε πρόθυμη για συνομιλίες, ακόμη και μετά τη λήξη του προγράμματος, εάν το ζητήσει η ελληνική πλευρά.

Όπως είπε, οι διαπραγματεύσεις δεν μπόρεσαν να ολοκληρωθούν επειδη αποφασίστηκε το δημοψήφισμα, ενώ χαρακτήρισε την πρόταση των θεσμών μεγαλεπίβολο και μεγαλόθυμο πρόγραμμα.

Η κ. Μέρκελ τόνισε ότι το οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας αύριο εκπνέει, ενώ πρόθεσε ότι έχει καταστήσει σαφές ότι αν η ελληνική κυβέρνηση μετά το δημοψήφισμα ζητήσει περαιτέρω διαπραγματεύσεις δεν θα έχουμε αντίρρηση να το σκεφτούμε, όπως είπε.

Η Γερμανίδα καγκελάριος ανέφερε ακόμη ότι υπάρχει αρχές και κανόνες στη βάση των οποίων χτίστηκε το κοινό νόμισμα.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, με αφορμή την παρότρυνση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ προς τους πολίτες στην Ελλάδα να ψηφίσουν «ναι» στο δημοψήφισμα, η κ. Μέρκελ είπε πως δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος έχει να κάνει με το μέλλον του ευρώ και πρόσθεσε: «Ξέρω ότι ο ελληνικός λαός θέλει να έχει τη δική του γνώμη. Δεν θέλω να υπάρξει υποψία ότι ασκούμε κάποια πίεση (υπέρ του «ναι»). Ο ελληνικός λαός θα διαμορφώσει την άποψή του».

«Ο λαός θα αποφασίσει ό,τι θέλει, αλλά πρέπει να ξέρει τι θα σημαίνει αυτό» συμπλήρωσε.

Μέρκελ: Δεν υπάρχει νομική φόρμουλα για ενδιάμεση χρηματοδότηση της Ελλάδας εκτός προγράμματος.

Μέρκελ: Ο υπουργός Οικονομικών είπε πως δεν χρειάζεται εμείς να προβληματιζόμαστε. Οι προϋπολογισμοί της Γερμανίας δεν κινδυνεύουν

Μερκελ: Να μην κάνουμε σπέκουλα. Είναι μια καινούργια κατάσταση δεν την γνωρίζουμε Αυτό ισχύει και για την Ελλάδα.

Γκάμπριελ: Υπήρχε διαπραγματευτική διάθεση της ευρωζώνης, αλλά η ελληνική πλευρά ήθελε λευκή επιταγή

Γκάμπριελ: Η ελληνική πλευρά ήθελε χρήματα αλλά χωρίς τρίτο πρόγραμμα και προϋποθέσεις.

Μέρκελ: Δεν χρειάζεται να επισκεφθώ την Ελλάδα. Δεν άλλαξε κάτι από την Παρασκευή. Ο κ. Τουσκ δεν ζήτησε έξτρα σύνοδο κορυφής για την Ελλάδα.

Μέρκελ: Δεν θέλουμε να πούμε κάτι ώστε να θεωρηθεί ότι ασκούμε πίεση. Αλλά εμείς τα 18 κράτη υποβάλλαμε μια πολύ καλή πρόταση.

Γκάμπριελ: Αν ο ελληνικός λαός πει «όχι», τότε δεν θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις.

Ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ μιλά αυτή την ώρα στη συνέντευξη Τύπου. Ο κ. Γκάμπριελ τόνισε πως το δημοψήφισμα είναι «ναι» ή «όχι» στην Ευρώπη, κατηγορώντας την ελληνική κυβέρνηση πως ήθελε να έχει το δικαίωμα να μην τηρεί τις προδιαγραφές της Ευρώπης.

Mέρκελ: Είμαι διχασμένη (για το δημοψήφισμα) υποθέτω ότι ο Ελληνικός λαός θέλει να έχει την δικιά του γνώμη

Δηλώσεις για την Ελλάδα κάνει αυτή την ώρα η καγκελάριος της Γερμανίας Μέρκελ. Όπως είπε είναι δικαίωμα της Ελλάδας να κάνει δημοψήφισμα, αλλά και δικό μας δικαίωμα να σκεφτούμε την κίνηση για να προστατευθούμε.

Τόνισε δε, ότι δεν υπήρξε διάθεση εκ μέρους της Ελλάδας για συμβιβαστική λύση. Ωστόσο, δήλωσε διαθέσιμη για την συνέχιση του διαλόγου ακόμα μετά και την λήξη του προγράμματος.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: