To ακριβό σπίτι του πρέσβη

To ακριβό σπίτι του πρέσβη

Τον Ιούνιο του 2012, ο Σύμβουλος Πρεσβείας Α’ της Ελληνικής Μόνιμης Αντιπροσωπείας στον ΟΑΣΕ στην Βιέννη, κ. Δ. Ιωάννου, με επιστολή του προς τον προϊστάμενό του Πρέσβη, κ. Λώζο, επισημαίνει δυο αυτονόητα πράγματα.
Το πρώτο, αφορά το   της πρεσβευτικής κατοικίας στη Βιέννη. Δεκατρείς χιλιάδες μηνιαίως,  ιδιαίτερα την………..

περίοδο που διανύουμε, είναι ένα ποσό εκτός λογικής. Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Ιωάννου, δεν ήταν λίγοι οι Διπλωμάτες άλλων χωρών που είχαν χαρακτηρίσει τουλάχιστον περίεργο το γεγονός η χώρα μας να δαπανά 13.000 ευρώ μηνιαίως για μια τόσο πολυτελή (600 τ.μ.) πρεσβευτική , όταν οι δικές τους αποστολές δαπανούν περί τις 3.000 με 4.000 ευρώ.
Το δεύτερο, ήταν η ανάγκη εξεύρεσης φθηνότερης κατοικίας και η του συμβολαίου. Η κίνηση αυτή μάλιστα ήταν δυνατή αφού δεν υπήρχε ρήτρα πληρωμής όλων των ενοικίων σε περίπτωση καταγγελίας, αν και στην αρχή η πληροφόρηση που είχε ο κ. Ιωάννου ήταν πως κάτι τέτοιο δεν ήταν δυνατόν.

Όπως θα περίμενε κανείς, η πρόταση του Έλληνα διπλωμάτη θα γίνονταν δεκτή με ενθουσιασμό από τον προϊστάμενό του, ιδιαίτερα όταν υπήρχε η δυνατότητα διακοπής του συμβολαίου χωρίς συνέπειες. Το αποτέλεσμα όμως ήταν το αντίθετο ακριβώς. Από την ημέρα που το θέμα έγινε γνωστό εντός της Υπηρεσίας, άρχισαν να εμφανίζονται διάφορα «προβλήματα» σε ό,τι αφορά την και τις διπλωματικές του επιδόσεις. Το αποκορύφωμα ήταν όταν κατηγορήθηκε από τον κ. Λώζο, πως σε συνεδρίαση επιτροπής του ΟΑΣΕ, στις 24 Ιουλίου 2012, αναφέρθηκε στην ΠΓΔΜ ως «Μακεδονία» και μάλιστα όχι μια, αλλά τέσσερις φορές. Αποτέλεσμα ήταν να κληθεί σε απολογία από το Πειθαρχικό όργανο με κίνδυνο να του επιβληθούν βαρύτατες κυρώσεις. Το ίδιο διάστημα όμως, χάρη στις κινήσεις του κ. Ιωάννου, η Αθήνα αντέδρασε προς τη σωστή κατεύθυνση. Στις 28 Σεπτεμβρίου του 2012 και κατ’ εντολή του Γενικού γραμματέα του ΥΠΕΞ,  ο κ. Λώζος έλαβε τηλεγράφημα, σύμφωνα με το οποίο θα έπρεπε να εγκαταλείψει άμεσα την πρεσβευτική κατοικία είτε θα ανακαλούνταν πάραυτα στην Αθήνα. Ο κ. Λώζος, χωρίς να έχει άλλη επιλογή, δέχτηκε την εντολή και κατήγγειλε το συμβόλαιο ενοικίασης.

Πριν από λίγες ημέρες το Πειθαρχικό απήλλαξε πανηγυρικά τον κ. Ιωάννου από όλες τις κατηγορίες ο οποίος επανέρχεται στα καθήκοντά του. Ο Έλληνας διπλωμάτης, ο οποίος έκανε τη δουλειά του με ευθιξία και βρήκε στο τέλος τον μπελά του, έχει ήδη καταθέσει αγωγή για συκοφαντική δυσφήμιση σε βάρος κατά του κ. Λώζου, ζητώντας να του επιδικαστεί το ποσό των 130.000 ευρώ, ποσό ίσο με το κόστος της πρεσβευτικής κατοικίας στη Βιέννη για δέκα μήνες. Σύμφωνα με το κείμενο της αγωγής, ολόκληρο το ποσό θα δοθεί στο Χαμόγελο του Παιδιού.

Tags: , , , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: