Το άγνωστο τηλεφώνημα Ντάισελμπλουμ στον Αλέξη Τσίπρα

Το άγνωστο τηλεφώνημα Ντάισελμπλουμ στον Αλέξη Τσίπρα

Το άγνωστο τηλεφώνημα Ντάισελμπλουμ στον Αλέξη Τσίπρα

Σε μια νέα αποκάλυψη αναφορικά με όσα γίνονται στο παρασκήνιο μετά το δραματικό της Παρασκευής όπου ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάννης βρέθηκε απομονωμένος και μόνος, προχωρούν οι Financial Times.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η οποία επικαλείται δύο αξιωματούχους της ευρωζώνης, μετά τα όσα έγιναν το πρωί της Παρασκευής και τις βαριές εκφράσεις που ακούστηκαν για τον κ. Βαρουφάκη, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ σήκωσε το τηλέφωνο και κάλεσε τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Στόχος του κ. Ντάισελμπλουμ ήταν να γεφυρωθούν οι μεγάλες διαφορές και να φτιάξει το κλίμα μετά τη νευρική συνεδρίαση του Eurogroup. Τι ακριβώς είπαν οι δύο άνδρες είναι άγνωστο, ωστόσο είναι βέβαιο ότι στο επίκεντρο βρέθηκε ο Γιάννης Βαρουφάκης που λίγη ώρα νωρίτερα είχε δεχθεί πρωτοφανή πυρά.

Οι Financial Times υπογραμμίζουν ότι δεν αποκλείεται πλέον ο Γιάννης Βαρουφάκης να απομονωθεί στις διαπραγματεύσεις και να αναλάβει ενεργό ρόλο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης.

Όλοι οι υπουργοί είπαν ότι αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί, δήλωσε ο Luis de Guindos, υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε πηγή της ελληνικής πλευράς στην εφημερίδα ο Αλέξης δεν μπορεί να καρατομήσει τώρα τον κ. Βαρουφάκη, αλλά ενδεχομένως αυτό να γίνει μετά τη συμφωνία.

Ορισμένοι αξιωματούχοι από την Ευρωζώνη και την Ελλάδα πιστεύουν πως οι διαφορές ανάμεσα στον κ. Βαρουφάκη και τον κ. Τσίπρα βαθαίνουν και πως η συντονισμένη έκκληση στον πρωθυπουργό θα μπορούσε να οδηγήσει σε συμφωνία στα τέλη Μαΐου, που για πολλούς είναι η τελευταία ευκαιρία για την επίτευξη συμφωνίας προκειμένου να υπάρξει οιαδήποτε εκταμίευση προτού λήξει το τρέχον πρόγραμμα στήριξης στα τέλη Ιουνίου.

Αν και υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ Αθήνας και πιστωτών σε θέματα ουσίας, το τρέχον αδιέξοδο μεταξύ του κ. Βαρουφάκη αφορά κυρίως θέματα διαδικασίας, όπως αναφέρουν αξιωματούχοι.

Λόγω της δέσμευσης της νέας κυβέρνησης να μην επιτρέψει τις παρεμβατικές επιθεωρήσεις από τους ελεγκτές που μέχρι πρότινος αποκαλούσαμε τρόικα, ο κ. Βαρουφάκης αρνήθηκε να συζητήσει με μεσαία στελέχη στην Αθήνα και επέμεινε ότι μπορεί αντιθέτως να επιτευχθεί μία πολιτική συμφωνία σε υψηλότερο επίπεδο. Οι ηγέτες της ευρωζώνης εμποδίζουν αυτή την στρατηγική επιμένοντας ότι πρέπει να επιτευχθεί συμφωνία για τις νέες οικονομικές με τους ελεγκτές στην Αθήνα προτού γίνουν συζητήσεις για εκταμίευση χρημάτων εντός του Eurogroup.

Εδώ, υπάρχει το στοιχείο της γνωστικής δυσαρμονίας δήλωσε αξιωματούχος που συμμετείχε στις συνομιλίες και συμπλήρωσε: Ο Βαρουφάκης δεν κατανοεί ότι σε πολιτικό επίπεδο δεν διαπραγματεύεται κανείς το κάθε ένα στοιχείο. Άλλοι το κάνουν αυτό.

Άτομο προσκείμενο στην ελληνική δήλωσε πως ο κ. Βαρουφάκης έχει γίνει βαρίδι για την ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι όμως, μάλλον απίθανο να τον εγκαταλείψει άμεσα ο κ. Τσίπρας, δήλωσε η ίδια πηγή, συμπληρώνοντας: Η ώρα για να ρίξει τον υπουργό Οικονομικών θα είναι όταν θα έχει επιτευχθεί ενδιάμεση συμφωνία με τους πιστωτές και προτού ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για το νέο πρόγραμμα στήριξης.

Tags: , , , , , , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: