Το αδυνάτισμα μειώνει δραστικά τον κίνδυνο καρκίνο του μαστού

Αμερικανική μελέτη, που παρουσιάστηκε σε Συμπόσιο για τον Καρκίνο του Μαστού, στο Σαν Αντόνιο των ΗΠΑ, έδειξε ότι το αδυνάτισμα μειώνει κατά το ένα τρίτο τις πιθανότητες να εμφανιστεί καρκίνος του μαστού.

 

Η υγεία είναι ένα πολύ ισχυρό κίνητρο για αδυνάτισμα. Η νέα μελέτη έδειξε ότι, αν μια γυναίκα μετά την εμμηνόπαυση μπορέσει και χάσει το 15% και πλέον του σωματικού της βάρους (ένας άθλος από μόνο του), ρίχνει έως 37% τον κίνδυνο να αρρωστήσει με καρκίνο του μαστού.

Ακόμη, όμως, και το 5% του βάρους της να χάσει, πάλι ωφελείται, αφού ο καρκίνος του μαστού έχει 12% λιγότερες πιθανότητες να εμφανιστεί.

Το υπερβάλλον σωματικό βάρος αυξάνει γενικά τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου, καθώς τα λιπώδη κύτταρα παράγουν ορμόνες, που βοηθούν την ανάπτυξη καρκινικών όγκων. Αλλά μέχρι τώρα δεν ήταν σαφές αν ο κίνδυνος αυτός θα μπορούσε να μειωθεί με μια επιτυχημένη δίαιτα. Επίσης είναι σημαντικό ότι τέσσερις στις πέντε γυναίκες αρρωσταίνουν μετά την εμμηνόπαυση.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία για έντεκα, σχεδόν δώδεκα χρόνια 61.335 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, από τη μελέτη Women’s Health Initiative. Επρόκειτο για γυναίκες ηλικίας από 50 έως 79 ετών, όταν ξεκίνησε η μελέτη. Καμιά τους δεν είχε ιστορικό καρκίνου του μαστού και όλες είχαν φυσιολογικές μαστογραφίες, όταν ξεκίνησε η έρευνα.

Η επιστημονική ομάδα του Τμήματος Ιατρικής Ογκολογίας και Θεραπευτικής Έρευνας του Αντικαρκινικού Κέντρου City of Hope στην Καλιφόρνια, με επικεφαλής τον Dr Rowan Chlebowski, δήλωσε: «Από την παρούσα μελέτη έχουμε στοιχεία που δείχνουν ότι μια στρατηγική απώλειας βάρους μπορεί να είναι αποτελεσματική στη μείωση του κινδύνου καρκίνου του μαστού σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες».

Τα ευρήματα δείχνουν, επίσης, ότι αύξηση του σωματικού βάρους κατά 5% ή περισσότερο συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης τριπλά αρνητικού καρκίνου του μαστού, σε πάνω από το 50% των περιπτώσεων, κάτι που επηρεάζει περίπου το 15% των ασθενών και είναι ανθεκτικό στις συνήθεις θεραπείες.

newpost.gr

seleo.gr-Ygeia

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: