Τι θα γίνει με καφέ, εστιατόρια, θέατρα και σινεμά

Για να κερδίσει το χαμένο επιδημιολογικό έδαφος των γιορτών, δεδομένου ότι πλήρη εικόνα για το εύρος της τήρησης των μέτρων την Πρωτοχρονιά θα έχει σε 10-15 ημέρες, η κυβέρνηση αποφάσισε να παγώσει όλες τις δραστηριότητες για μία εβδομάδα και να επανεξετάσει στη συνέχεια τα επιδημιολογικά στοιχεία με στόχο το άνοιγμα των σχολείων όλων των βαθμίδων στις 11 Ιανουαρίου, με τη σύμφωνη γνώμη και των λοιμωξιολόγων.

της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

Για το λόγο αυτό επανέρχεται το σύνθημα «Μένουμε σπίτι», δεδομένου ότι τα νέα κρούσματα παραμένουν ακόμα σε υψηλά επίπεδα και η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας συνεχίζεται. «Τα νοσοκομεία μας εξακολουθούν να νοσηλεύουν μεγάλο  αριθμό ασθενών. Δυστυχώς, περίπου 2.500 συνάνθρωποί μας πέρασαν τα Χριστούγεννα  σε κλίνες Covid, ενώ περισσότεροι από 400 εξακολουθούν να βρίσκονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας» επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν σε απόλυτη συνάρτηση με την υγειονομική κατάσταση στη χώρα, τη στιγμή μάλιστα που στην Αττική παρατηρείται σταθεροποίηση αλλά όχι βελτίωση των κρουσμάτων και αυτό γιατί οι συμπεριφορές των πολιτών και η κινητικότητα των τελευταίων ημερών αντανακλούν στην επιδημιολογική καμπύλη.

Στόχος να ξαναχτυπήσει το κουδούνι στις 11 Ιανουαρίου

Τη Δευτέρα στις 4 Ιανουαρίου συνεδριάζει εκ νέου η επιτροπή των λοιμωξιολόγων, προκειμένου να αποφασίσει τι μέλλει γενέσθαι με τα σχολεία και να εισηγηθεί στην κυβέρνηση για συνέχιση ή μη της τηλεκπαίδευσης.  Στόχος την κυβέρνησης είναι να ξαναχτυπήσει το κουδούνι για όλες οι βαθμίδες των σχολείων τη Δευτέρα στις 11 Ιανουαρίου, προκειμένου τα παιδιά να απαλλαγούν από την ψυχολογική φόρτιση όλης αυτής της περιόδου αλλά και οι εκπαιδευτικοί να συναντηθούν ξανά με το λειτούργημά τους. «Μένουμε τις λίγες αυτές ημέρες σπίτι και στις 11 Ιανουαρίου επιστρέφουμε  στην σημερινή κατάσταση και με τα σχολεία μας ανοιχτά» επισήμανε ο Στέλιος Πέτσας.

«Παράθυρο» για άνοιγμα του λιανεμπορίου σε «ζώνες»

Δεδομένου ότι οι χειμερινές εκπτώσεις ξεκινούν στις 11 Ιανουαρίου, η κυβέρνηση εκτιμά ότι αν οι επιδημιολογικές συνθήκες το επιτρέψουν θα μπορούσε να χαλαρώσει σταδιακά τα μέτρα για το λιανεμπόριο για να ανασάνει λίγο η αγορά. Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης άφησε σήμερα ανοιχτό το ενδεχόμενο να ανοίξουν τα εμπορικά καταστήματα σε ζώνες σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Αν οι γιατροί μας πουν ότι εκεί μπορούμε να ανοίξουμε με ασφάλεια, θα το κάνουμε». Στο τραπέζι ωστόσο βρίσκεται και το υβριδικό μοντέλο του click in shop, δηλαδή το ραντεβού όχι απλώς για την παραλαβή της παραγγελίας, αλλά για την επίσκεψη του πελάτη εντός του καταστήματος. Ο τρόπος θα είναι απλός. Θα κλείνουμε ραντεβού, θα μπαίνουμε στο κατάστημα, θα δοκιμάζουμε και θα πληρώνουμε. Η ένσταση ωστόσο σε αυτό το μέτρο εκπροσώπων του εμπορικού κόσμου  είναι ότι μια τέτοια λύση δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τα μικρά καταστήματα των λίγων τετραγωνικών.

Σπρώχνεται προς τα πίσω η εστίαση

Η συζήτηση για το άνοιγμα της εστίασης αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές του Φεβρουαρίου, όπως και για τα θέατρα και σινεμά. Στόχος είναι να έχει προχωρήσει ο εμβολιασμός και στις ευπαθείς ομάδες και να έχει μειωθεί σημαντικά ο αριθμός των κρουσμάτων και η πίεση στα νοσοκομεία. Το σίγουρο είναι, ότι όταν αποφασιστεί το άνοιγμα για τις καφετέριες και τα εστιατόρια θα είναι με τραπεζάκια σε εξωτερικούς χώρους, με την κυβέρνηση να προσπαθεί να στηρίξει έναν από τους πλέον πληγέντες κλάδους του lockdown μέσω της επιχορήγησης προμήθειας θερμαντικών σωμάτων, καθώς η ειδική πλατφόρμα στον διαδικτυακό τόπο https://heating-devices.mindev.gov.gr για ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων ανοίγει στις  4 Ιανουαρίου.

ellada

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: