Τι συμβουλεύουν οι μεγάλες τράπεζες τους πελάτες τους για το Brexit

Η λέξη «προσοχή» είναι η πλέον κοινή στο λεξιλόγιο των τραπεζιτών σε μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες διαχείρισης πλούτου διεθνώς, καθώς προτείνουν ασφαλέστερες επενδύσεις σε δημοτικά ομόλογα, καθώς και εναλλακτικές επενδύσεις όπως η ακίνητη περιουσία, για την προστασία των χαρτοφυλακίων τόσο από το Brexit όσο και από τις αμερικάνικες εκλογές.

«Βλέπουμε μεγαλύτερη επιφυλακτικότητα τώρα και υψηλότερες θέσεις σε μετρητά», σημείωσε ο Andy Saperstein, επικεφαλής του τμήματος διαχείρισης πλούτου Morgan Stanley, στα πλαίσια της συνόδου του Wealth Management που διεξήγαγε το Reuters στη Νέα Υόρκη την εβδομάδα που πέρασε, προσθέτοντας ότι οι μεγαλύτεροι άγνωστοι είναι δύσκολο να αναλυθούν.

Ενόψει Brexit αμερικάνικων προεδρικών εκλογών, οι αναλυτές προειδοποιούν για νέα πτώση στις αγορές και έντονη μεταβλητότητα στην αγορά νομισμάτων, ειδικά στη βρετανική λίρα.

«Το μόνο βέβαιο είναι ότι υπάρχει μεγάλη επιφυλακτικότητα», σημείωσε η Ida Liu, επικεφαλής της Citi Private Bank στη Νέα Υόρκη.

Η Liu και άλλοι τραπεζίτες της Citigroup συμβουλεύουν τους πελάτες τους να στραφούν περισσότερο σε επενδύσεις σταθερού εισοδήματος, συμπεριλαμβανομένων των αφορολόγητων δημοτικών ομολόγων των ΗΠΑ, όπου οι επενδυτές μπορεί να κερδίσουν αποδόσεις της τάξης 4% με 4,5%.

«Θα συμφωνήσω με όσους λένε να περιμένουμε πιο υποτονικές αποδόσεις», σημειώνει ο Donald Heberle, επικεφαλής του τμήματος διαχείρισης πλούτου στην Bank of New York Mellon.

Αλλά ο Heberle καθώς και άλλα κορυφαία στελέχη λένε στους πελάτες τους να μην φοβούνται, διαβεβαιώνοντάς τους ότι χρήματα μπορούν να βγουν ακόμα και σε καιρούς αβεβαιότητας.

Για τους πελάτες με τα μεγαλύτερα πορτοφόλια και μεγαλύτερους επενδυτικούς ορίζοντες, οι τραπεζίτες συνιστούν επενδύσεις σε private equity, τα οποία προσφέρουν διψήφιες αποδόσεις κάθε χρόνο εδώ και δεκαετίες σύμφωνα με τα στοιχεία από την εταιρεία ερευνών Preqin, καθώς και επενδύσεις σε φυσικούς πόρους και υποδομές.

«Μερικοί άνθρωποι επιλέγουν εναλλακτικές λύσεις για να μειώσουν τον κίνδυνο», σημειώνει ο Saperstein της Morgan Stanley.

Πάντως, τα hedge funds, μία παλιά «αγάπη» των επενδυτών μεγάλου πλούτου, είναι λιγότερο δημοφιλή σήμερα καθώς και φέτος καταγράφουν ζημιές.

«Υπάρχουν μερικά hedge funds που έχουν υπεραποδόσει, αλλά για πολλούς επενδυτές οι προμήθειες που ζητούν δεν είναι καθόλου ελκυστικές σε σχέση με τις αποδόσεις των επενδύσεων», σημειώνει η Anna Marrs, διευθύνουσα σύμβουλος, εμπορικής και ιδιωτικής τραπεζικής, της Standard Chartered.

Κάποιοι εξακολουθούν να στοιχηματίζουν στις αγορές των ΗΠΑ.

«Υπάρχουν ακόμα πολλά θετικά για την οικονομία των ΗΠΑ», σημειώνει ο Mark Casady, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της LPL Financial, μία από τις μεγαλύτερες χρηματιστηριακές των ΗΠΑ.  Όπως προσθέτει, ενώ ορισμένες μετοχές είναι ακριβές αυτή τη στιγμή, το βρετανικό δημοψήφισμά ή άλλα γεγονότα θα μπορούσαν να ωθήσουν τις τιμές σε πιο λογικά επίπεδα στο μέλλον.

Ο Heberle της BNY τονίζει ότι η τράπεζά του αναμένεται να δει ένα sell-off της χρηματιστηριακής αγοράς ως μια ευκαιρία για να αγοράσει. «Συμβουλεύουμε τους πελάτες μας να μην αντιδρούν υπερβολικά». capital.gr

karfitsa.gr-Diethni

Tags: , , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: