Τι συμβαίνει όταν εκείνος θέλει να κρατήσει τη σχέση κρυφή στα social media

«Το αγόρι μου αποφεύγει να δηλώσει στα social media ότι έχουμε σχέση. Με ενοχλεί η στάση του και εκείνος μου λέει ότι γίνομαι πιεστική…»! Η μας εξηγεί τι πρέπει να κάνουμε:

Η επικοινωνία μέσα από τα social media είναι αυτή που επικρατεί σήμερα κυρίως στις νεαρές ηλικίες. Γινόμαστε φίλοι χωρίς να γνωριζόμαστε, κάνουμε likes και μετράμε πόσα παίρνουμε και εμείς ως ένδειξη κοινωνικότητας αλλά και αποδοχής μας από τους άλλους. Ακόμα και σχέσεις κάνουμε ενώ μπορεί και να ερωτευτούμε ένα άτομο που δεν έχουμε δει ποτέ, μόνο και μόνο επειδή μας αρέσει η φωτογραφία του και δείχνει να μας καταλαβαίνει μέσα από τα γραπτά μηνύματα που ανταλλάσσουμε…

Τα social media καθρεφτίζουν επίσης και τα δημογραφικά χαρακτηριστικά μας αλλά και αν έχουμε σχέση, με ποιον, πόσο καιρό, … Τι γίνεται όμως όταν ο ένας από τους δύο δεν θέλει να «επισημοποιήσει» την σχέση του διαδικτυακά; Μήπως παίζει σε διπλό-τριπλό…ταμπλό; Μήπως δεν θέλει να είστε άλλο πια μαζί; Μήπως του αρέσει να φλερτάρει δεξιά και αριστερά; Μήπως του το επιβάλλεις και εκείνος απλά αντιδρά; Μήπως απλά αποφεύγει να «δηλώσει» την δέσμευσή του απέναντί σου;

Είναι γεγονός πως τα κορίτσια πολύ πιο εύκολα ανακοινώνουν τη σχέση τους, αλλάζοντας την κατάσταση στο προφίλ τους και ανεβάζοντας φωτογραφίες του αγαπημένου τους. Είναι σαν να προσπαθούν να «μαρκάρουν» το σύντροφό τους, να δείξουν πως είναι δικός τους και να «κατοχυρώσουν» την ύπαρξή του στη ζωή τους.

Και είναι αυτό που περιμένουν και από εκείνον. Μόνο που εκείνος δεν είναι πάντα τόσο θετικός σε αυτού του είδους την …έκθεση της προσωπικής του ζωής. «Μήπως δεν νιώθει και εκείνος τα ίδια συναισθήματα; Γιατί με κρύβει;»

Αποτέλεσμα, η αίσθηση αυτή της ανασφάλειας και της αμφισβήτησης των δικών του συναισθημάτων να προβληματίζουν και να οδηγούν σε ακόμη πιο πιεστική συμπεριφορά για την αλλαγή status στο προφίλ του. Θέλεις λοιπόν να δηλώσει τη σχέση του μαζί σου; Μπορείς να του εξηγήσεις τι σημαίνει αυτό για σένα και πως αισθάνεσαι. Ανόμως και πάλι έχει αντίρρηση δεν μπορείς να τον πιέσεις να το κάνει με το ζόρι. Μπορείς να εκφράσεις την διαφωνία σου, όχι όμως να του επιβάλλεις αυτό που εσύ θέλεις. Αντίθετα, μπορείς να τον ρωτήσεις για ποιους λόγους έχει αυτή τη στάση. Βέβαια, οφείλεις να σεβαστείς την άποψή του και ας μην την ασπάζεσαι. Σκέψου πως σημασία έχει πως περνάτε μαζί και όχι πόσοι γνωρίζουν ότι είστε μαζί.

Που ξέρεις; Ίσως αν χαλαρώσεις και εσύ τη στάση σου, να μαλακώσει και εκείνος, ίσως πάλι όχι. Αναρωτήσου με την σειρά σου και εσύ, ποιοι είναι οι λόγοι που επιμένεις τόσο πολύ επίσης!

Μην αφήνεις όμως να πληρώσει η σχέση σου την διαφορετική σας άποψη μέσα από συγκρούσεις, εντάσεις και κακές συμπεριφορές.

Ευχαριστούμε τη Μαρίνα Μόσχα, ψυχολόγο, MA Κλινικής Ψυχολογίας, ψυχοθεραπεύτρια και μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Αγωγής Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας 

sxeseis

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: