Τι σημαίνει αν ο σύντροφος σού «απαγορεύει» πράγματα από τη ζωή σου;

Ο άντρας μου, που έχουμε ένα παιδί και είμαστε μαζί 4 χρόνια, δεν με αφήνει να κάνω βήμα χωρίς αυτόν και μού απαγορεύει κάθε είδους δραστηριότητα αν δεν είναι και αυτός.

Έκανα πολλά λάθη που κλόνισαν την εμπιστοσύνη του πριν 3 χρόνια. Είχα μεθύσει και έκανα σαν ανόητη και κάτι άλλα πιο προσωπικά. Αλλά αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο.

Δεν μπορώ να πιω ούτε έναν καφέ με μια φίλη μου επειδή αυτός δεν έχει ούτε έναν φίλο, παρά μόνο τους γονείς του. Τι να κάνω;

Στο ερώτημα απαντά η Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Ψυχοθεραπεύτρια Νάσια Σκαμπαρδώνη

Όταν λέτε «μού απαγορεύει» αναρωτιέμαι τι εννοείτε με αυτό. Συνήθως το «απαγορεύεται» το χρησιμοποιούν οι γονείς σε ανήλικα. Οπότε προφανώς εδώ κάπως έχουν μπερδευτεί οι ρόλοι.

Καταλαβαίνω πως κλονίστηκε η εμπιστοσύνη του συζύγου σας από κάποια συμβάντα, μα αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί αιωνίως. Και το αναφέρω αυτό διότι είναι κάτι το οποίο θα επηρεάσει εσάς πολύ σε βάθος χρόνου και την διάθεσή σας, άρα κατά συνέπεια και τη συμπεριφορά σας και εν τέλει τη σχέση σας.

Έτσι, θα προστατέψετε τη σχέση σας

Θα σας συμβούλευα να το εξηγήσετε αυτό στον σύζυγό σας, αν θέλετε να προστατέψετε τη σχέση σας. Θα πρέπει να ξεθάψετε αυτά τα συμβάντα που προκάλεσαν την ανασφάλειά του και να τα λύσετε. Και η λύση σίγουρα δεν είναι η απολυτότητα και να απομονωθείτε αλλά να προσπαθήσετε να ξανακερδίσετε την εμπιστοσύνη του.

Ζητήστε του να το βρείτε αυτό από κοινού, να κάνετε μια νέα αρχή και να τον ρωτήσετε ανοιχτά τι είναι αυτό που τον ανησυχεί και φοβάται. Οι άνθρωποι κάνουν λάθη και το σημαντικό είναι να τα αναγνωρίζουν και να μην τα επαναλαμβάνουν προχωρώντας παρακάτω όμως χωρίς να τους στοιχειώνουν.

Έχετε τις ίδιες ανάγκες;

Αν δεν κόστισαν στη σχέση σας αυτά τα λάθη τότε, από ότι φαίνεται θα κοστίσουν τώρα αν εσείς νιώθετε ότι βρίσκεστε συνεχώς υπό πίεση και επιτήρηση. Το γεγονός ότι εκείνος δεν έχει φιλικό περιβάλλον δε σημαίνει ότι αυτό αντιπροσωπεύει και εσάς και αυτό θα πρέπει να του το ξεκαθαρίσετε.

Πιθανότατα δεν έχετε τις ίδιες ανάγκες και για να είστε ισορροπημένη και ευτυχισμένη ώστε να προσφέρετε στη σχέση σας εσείς, έχετε κάποια πράγματα ανάγκη που εκείνος δεν έχει. Επαναπροσδιορίστε τη σχέση σας και θέστε όρια.

Νάσια Σκαμπαρδώνη
Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Ψυχοθεραπεύτρια
Διαταραχές άγχους
nasiask@hotmail.com
6944606204
Στρατηγού Μακρυγιάννη 36 και 25ης Μαρτίου, Γέρακας, Αθήνα, 153 44

Γιατί ένας άνδρας επιλέγει να συνάψει παράλληλη σχέση;

Καταπίεση: Πώς να κάνεις… τη ζωή που δεν έζησες

Καταπίεση σε μια σχέση: Πόσο ζωτικό χώρο χρειάζεται κάθε ζώδιο;

sxeseis-teen

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: