Τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για πλαστικό χρήμα, αδήλωτα εισοδήματα και πάταξη λαθρεμπορίου

Με περίπου ένα χρόνο καθυστέρηση έρχονται τις επόμενες εβδομάδες τα νομοθετήματα για την επέκταση της χρήσης του πλαστικού χρήματος, την αυτοκαταγγελία μη δηλωμένων εισοδημάτων, και της καταπολέμησης του λαθρεμπορίου.

Μιλώντας χθες στην Βουλή ο υπουργός οικονομικών κ Ευκλείδης Τσακαλώτος, είπε ότι την επόμενη εβδομάδα , μετά το κρίσιμο Eurogroup της Τρίτης και την συμφωνία για το κλείσιμο για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα έρθουν και τα νομοσχέδια που φιλοδοξούν να βάλουν φρένο στην φοροδιαφυγή.

Το πρώτο από αυτά είναι το περίφημο νομοσχέδιο για την σύνδεση της χρήσης του πλαστικού χρήματος και των ηλεκτρονικών συναλλαγών, με το -μειωμένο πια – αφορολόγητο όριο που έχουν μισθωτοί και συνταξιούχοι.

Σύμφωνα με το νομοθέτημα οι φορολογούμενοι θα εξασφαλίζουν το αφορολόγητο όριο αν εμφανίζουν καταναλωτικές δαπάνες, που θα έχουν γίνει με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα ή μέσω της ηλεκτρονικής τραπεζικής.

Με δεδομένο ότι οι πρώτοι πέντε μήνες του χρόνου έχουν παρέλθει, η σύνδεση τους αφορολόγητου με το πλαστικό χρήμα αναμένεται να είναι πιο «χαλαρή», από ότι σχεδιάζονταν αρχικά τουλάχιστον για φέτος.

Ο αρχικός σχεδιασμός ήθελε τους φορολογούμενους να είναι υποχρεωμένοι να παρουσιάζουν ηλεκτρονικές δαπάνες που θα κλιμακώνονται από 10 % έως και 40% του ετήσιους εισοδήματος τους, ώστε να εξασφαλίζουν την έκπτωση φόρου που προβλέπει ο νόμος.

Τώρα αναμένεται τα ποσοστά να είναι μικρότερα. αφού το μέτρο θα ισχύσει από τα μέσα του χρόνου.

Τα προβλήματα που δεν έχουν ακόμη λυθεί είναι οι υψηλές χρεώσεις των τραπεζών και ως εκ τούτου η απροθυμία των εμπόρων και των ελεύθερων επαγγελματιών να εγκαταστήσουν μηχανήματα υποδοχής καρτών (P.O.S).

Βέβαιο είναι ότι η επέκταση της χρήσης του πλαστικού χρήματος θα συνδεθεί με την δημιουργία ενός ακατάσχετου λογαριασμού όπου θα αποδίδεται ο ΦΠΑ κάθε ηλεκτρονικής συναλλαγής.

Το ίδιο βέβαιο είναι ότι το μέτρο δεν θα ισχύσει για τα άτομα άνω των 65 χρονών και τις ορεινές και απομακρυσμένες περιοχές.

Το δεύτερο νομοσχέδιο θα αφορά την αυτοκαταγγελία για χρήματα τα οποία δεν έχουν δηλωθεί και δεν έχουν φορολογηθεί.

Κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων που προηγήθηκαν τους προηγούμενους μήνες, οι δανειστές έκοψαν τα υψηλά κίνητρα που είχε θεσπίσει αρχικά το υπουργείο οικονομικών, σε όσους αποκάλυπταν «μαύρα» εισοδήματα.

Αν τα εισοδήματα βρίσκονται σε λογαριασμούς τραπεζών του εξωτερικού και παραμείνουν εκεί και μετά την δήλωσή τους, τότε θα φορολογηθούν με βάση τους συντελεστές της χρονιάς στην οποία αποκτήθηκαν.

Αν πάλι τα εισοδήματα έρθουν στην Ελλάδα και τοποθετηθούν σε προθεσμιακούς λογαριασμούς και χρησιμοποιηθούν για την αγορά τίτλων του δημοσίου ή ακίνητα τότε ενδεχομένως να παρέχεται μια έκπτωση 10% στον αναλογούντα φόρο.

Το μέτρο θα συνδυαστεί και με την ενεργοποίηση της υπουργικής απόφασης που θέλει τον ΣΔΟΕ να κάνει δειγματοληπτικούς ελέγχους σε ομάδες υψηλού κινδύνου, σε ότι αφορά την κίνηση των τραπεζικών τους λογαριασμών σε βάθος χρόνου 15ετίας.

Λαθρεμπόριο καπνικών προϊόντων- καυσίμων

Το επόμενο διάστημα θα οριστικοποιηθεί από το ΥΠΟΙΚ ένα πλέγμα μέτρων που θα αφορά την παρακολούθηση φορτίων από την παραγωγή μέχρι και την παράδοση και την προσθήκη ειδικών ταινιών σήμανσης, στα πακέτα και τις συσκευασίες των καπνικών προϊόντων προκειμένου να καταπολεμήσει το λαθρεμπόριο στα καπνικά προϊόντα.

Σε ό,τι αφορά τα ναυτιλιακά καύσιμα, ολοκληρώθηκε ήδη η διαδικασία για την τοποθέτηση GPS στα λεγόμενα «σλέπια» (μικρά δεξαμενόπλοια μεταφοράς ναυτιλιακών καυσίμων).

Επιπρόσθετα, ολοκληρώνεται η διαδικασία για την εγκατάσταση του συστήματος εισροών- εκροών σε όλη την αλυσίδα εμπορίας καυσίμων, από το διυλιστήριο μέχρι το βυτιοφόρο.

Επιπλέον, προχωρούν οι διαδικασίες και για τον «μοριακό ιχνηθέτη», που θα «πέφτει» στο καύσιμο, δίνοντας ακριβή πληροφορία για το πότε και από πού έφυγε το φορτίο.

enikonomia.gr

ellada

Tags: , , , , , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: