Τι λέει ο Γ. Βαρουφάκης για τα κόκκινα δάνεια και τις κατασχέσεις σπιτιών

Για τα φλέγοντα ζητήματα των κόκκινων δανείων αλλά και τις κατασχέσεις σπιτιών μίλησε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης στην εκπομπή του ΣΚΑΪ «Αποτύπωμα» και τον δημοσιογράφο Παύλο Τσίμα, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον πρώην πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

«Το 2009 τα κόκκινα δάνεια ήταν 9%, το 2015 έφτασε στο 40% και περισσότερο. Σε αυτό δεν φταίνε οι στρατηγικοί κακοπληρωτές αλλά η καθίζηση της οικονομίας. Τα κόκκινα δάνεια τα δημιουργεί η ύφεση.

Το ιδιωτικό χρέος είναι μια τεράστια βόμβα. Μας ανησυχεί το έχει επιλεχθεί μια λύση η οποία θα αποτύχει.  Θα χειροκροτούσα τον κ. Σταϊκούρα αν τα κατάφερνε αλλά με αυτό το σχέδιο δεν θα τα καταφέρει.

Τι λες; Θα εκκαθαρίσω τα βιβλία των τραπεζών πουλώντας τα κόκκινα δάνεια. Τότε θα πρέπει αυτός που τα αγοράσει να αγοράσει και το δικαίωμα στους πλειστηριασμούς. Για να βγάλουν λοιπόν κέρδος αυτά τα funds θα πρέπει να υπάρξει μια χιονοστιβάδα κατασχέσεων  και άρα θα κλονιστεί η εμπιστοσύνη στις τράπεζες.

Οι τράπεζες έχουν ανάγκη να δίνουν στεγαστικά δάνεια. Περιουσία των τραπεζών είναι τα δάνεια που δίνουν. Και αυτό θα σταματήσει.

Η λύση θα ήταν να μην πουληθούν τα κόκκινα δάνεια. Θα πρέπει να παγώσουν (όχι να διαγραφούν) και να αφήσουμε τους δανειολήπτες να ορθοποδήσουν. Όταν αυτό γίνει τότε οι τράπεζες και τα χρήματά τους θα πάρουν πίσω και δεν θα υπάρξει κοινωνική κρίση. Η ανάπτυξη θα έρθει. Μπορεί να έχω πεθάνει εγώ αλλά θα έρθει.  Οπότε πρέπει να στηριχθούμε σε αυτό» τόνισε και αναφερόμενος στον πρώην πρωθυπουργό υπογράμμισε με νόημα:

«Δεν μετανιώνω για την κοινή πορεία που είχαμε με τον Αλέξη Τσίπρα. Είχαμε φιλικές σχέσεις αλλά δεν είμασταν φίλοι. Ήρθαμε κοντά εξαιτίας της χρεωκοπίας. Αν δεν είχε χρεωκοπήσει η Ελλάδα εγώ θα είχα παραμείνει στο πανεπιστήμιο. Έδωσε στους εταίρους μας τα πρωτογενή πλεονάσματα, πίσω από την πλάτη μου. Και προφανώς μετά η άλλη πλευρά δεν μου έδινε σημασία. Και σήμερα πλέον ο Τσίπρας με κατηγορεί πως δεν μου έδιναν σημασία. Κάτι δηλαδή που αυτός προκάλεσε».

Πολιτική

Tags: , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: