Τι κάνουν οι άνδρες για να ξεπεράσουν έναν χωρισμό;

Πήρα διαζύγιο πριν ένα έτος. Είμαι πάρα πολύ δυστυχισμένος και δεν μπορώ να κάνω σχέση ούτε μιας ώρας ούτε και πριν τον αποτυχημένο γάμο μου μπόρεσα.

Μέσα στο διάστημα του έτους επιχείρησα να κάνω σχέση με εφτά διαφορετικές κοπέλες. Η αποτυχία ήταν μεγάλη είτε επειδή είμαι χωρισμένος είτε γιατί δεν τους άρεσα πραγματικά. Είμαι εξαιρετικά αδέξιος γενικά και στο θέμα αυτό πολύ περισσότερο.

Να πάω σε γραφείο γνωριμιών;

Νομίζω ότι οι άλλες είναι στη… γωνία και με το πρώτο λάθος να με σουτάρουν. Για τη διαδικασία του σeξ ας μη το συζητάμε καλύτερα. Η τελευταία λύση για εμένα είναι το γραφείο γνωριμιών αν και είμαι βέβαιος ότι και εκεί τίποτα δεν θα γίνει.

Ο ειδικός δεν με βοηθάει γιατί από τα 14 πρέπει να έχω πάει σε περίπου δέκα διαφορετικούς. Το μόνο απτό αποτέλεσμα είναι να δίνω χρήματα έτσι. Ο τελευταίος μάλιστα, μου έδωσε και φάρμακα.

Στο ερώτημα απαντά ο ψυχολόγος Πάνος Μυλωνάς

Αγαπητέ αναγνώστη,

Έχει περάσει ένας χρόνος από το διαζύγιο σας και μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα επιχειρήσατε να κάνετε σχέση με εφτά διαφορετικές γυναίκες. Αναφέρετε την ηλικία σας και αναρωτιέμαι αν αισθάνεστε μεγάλος και πιέζετε τον εαυτό σας να γνωρίσετε κάποια άλλη γυναίκα και αν είναι μεγάλη η επιθυμία σας να είστε πάλι σε μία σχέση.

Αναρωτιέμαι αν είστε τόσο στεναχωρημένος και περνάτε μια τόσο δύσκολη περίοδο που σας κάνει να βιάζεστε να μπείτε σε μια νέα σχέση για να διώξετε τα άσχημα συναισθήματα. Ίσως αυτό δεν σας δίνει τη δυνατότητα να γνωρίσετε πραγματικά μία πιθανή σύντροφο και ίσως δεν έχετε δώσει στον εαυτό σας την ευκαιρία να ξεπεράσετε τυχόν συναισθηματικά κατάλοιπα από το χωρισμό σας.

Τι σημαίνει για εσάς το διαζύγιο;

Η κάθε περίπτωση διαζυγίου είναι διαφορετική. Ίσως να είχατε παντρευτεί εδώ και πολλά χρόνια, ίσως μόνο ένα. Ίσως το διαζύγιο ήταν η ιδέα σας και ίσως ήταν της συντρόφου σας, ή ίσως και οι δύο συμφωνήσατε ότι ο χωρισμός ήταν η καλύτερη επιλογή. Ίσως είστε πληγωμένος, ίσως είστε ανακουφισμένος – ή και τα δύο.

Όποια και αν είναι η εμπειρία του γάμου σας και του διαζυγίου ,σίγουρα υπάρχουν και συναισθήματα που έχουν να κάνουν με θλίψη και απογοήτευση. Ακόμη και αν το διαζύγιο ήταν κάτι που θέλατε, ένα διαζύγιο εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει μια απώλεια. Κανείς δεν παντρεύεται σκεπτόμενος ότι θα πάρει διαζύγιο κάποια μέρα. Μπορεί να αισθάνεστε τύψεις για ό,τι κάνατε ή δεν κάνατε, ή να αναρωτιέστε τι κάνατε λάθος.

Το διαζύγιο μπορεί να έφερε στην επιφάνεια κάποια ισχυρά συναισθήματα που πρέπει να τα αντιμετωπίσετε για να μην γίνουν εμπόδιο στη περαιτέρω ζωή σας και στις επόμενες σχέσεις σας. Ένα διαζύγιο συχνά έχει ως επακόλουθο τη χαμηλή αυτοπεποίθηση – είναι φυσικό να αισθάνεται κανείς  ότι έχει αποτύχει, σαν να έχει κάνει λάθος, να αισθάνεται μοναξιά και να κατηγορεί τον εαυτό του.

Είναι μια δύσκολη απόφαση

Ένα διαζύγιο δεν σημαίνει αυτόματα μία αποτυχία. Κάποιες φορές η σοφότερη λύση για τον εαυτό μας είναι η απομάκρυνση. Είναι μια δύσκολη απόφαση που μπορούμε παράλληλα να τη θεωρούμε σαν μια γενναία αναγνώριση ότι κάποιος άλλος σύντροφος μπορεί να μας ταιριάζει καλύτερα, σε μια γενικότερη προσπάθεια να είμαστε ευτυχισμένοι στη ζωή μας.

Όπως και να έχετε φτάσει στο σημείο αυτό, το ερώτημα τώρα είναι πώς θα είναι η ζωή σας από εδώ και πέρα  και ίσως χρειάζεται λίγος χρόνος για να κατανοήσετε τι θέλετε και πώς θα το κατορθώσετε. Θα πρέπει να εργαστείτε για να αποκτήσετε αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση.

Δείτε τη νέα σας ζωή σαν μια θαυμάσια ευκαιρία να γνωρίσετε καλύτερα τον εαυτό σας. Ειδικά αν ήσασταν παντρεμένος για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να έχετε εγκαταλείψει κάποια από τα πράγματα ή τις συνήθειες που απολαμβάνατε σαν αδέσμευτος.

Σημασία έχει η στήριξη που παίρνετε

Αναφέρετε ότι έχετε επισκεφτεί αρκετούς ψυχολόγους και νιώθετε ότι χάσατε το χρόνο σας. Ένας ψυχοθεραπευτής θα σας βοηθούσε να εξερευνήσετε αυτά που σκέφτεστε και αισθάνεστε  και με το να σας κάνει τις κατάλληλες ερωτήσεις θα σας υποστηρίξει να αναγνωρίσετε και να προβείτε στις αλλαγές που επιθυμείτε.

Είναι μια διαδικασία που παίρνει καιρό και θέλει υπομονή, που ίσως δεν διαθέτετε αυτή τη στιγμή. Είναι σεβαστό και γενικά η ψυχοθεραπεία δεν είναι για όλους. Το σημαντικό είναι να έχετε υποστήριξη, είτε από το φιλικό ή οικογενειακό σας περιβάλλον.

Τα σημάδια ότι είσαι εξαρτημένη από τη σχέση σου

Ξέρω ότι ο άντρας της την απατά: Να μιλήσω ή όχι;

Χωρισμός και επανασύνδεση: Γιατί θέλω να γυρίσω πίσω;

Τα πιο αποτελεσματικά βήματα για να τον ξεπεράσεις: Το… έχεις;

Προδοσία στη σχέση: Γιατί η εμπιστοσύνη είναι τόσο πολύτιμη;

Πρέπει να λέμε ψέματα για το «καλό» της σχέσης μας;

sxeseis-teen

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: