Τι γίνεται στο Σπίτι του Παλαμά; – Αχαΐα

Τι γίνεται στο Σπίτι του Παλαμά;   Αχαΐα

Χάρη στην ευαισθησία του ομογενή Θανάση Στεφανόπουλου, του ιδιοκτήτη της οικίας Παλαμά από τον Οκτώβριο του 2014, ένας χώρος με μνήμες και ιστορική σημασία αναβιώνει ούτως ώστε να παίξει τον ρόλο του στη ζωή της πόλης, γράφει η Ευτυχία Μεσίσκλη στην «Πελοπόννησο της Κυριακής»(φωτ. Μενέλαος Μιχαλάτος). Το βέβαιο είναι πως η Πάτρα θα έχει έως τις αρχές του 2016 -οπότε αναμένεται και η επίσημη λειτουργία του- να υπερηφανεύεται για ένα αληθινό διαμάντι πολιτισμού. Η επισκευή και η αποκατάσταση της οικίας του ποιητή Κωστή Παλαμά είναι πια γεγονός. Εργασίες πραγματοποιούνται καθημερινά στον χώρο, με δαπάνες του ιδιοκτήτη, ενώ σύμφωνα με πρώτες πληροφορίες, σκοπός είναι να αποκτήσει την αρχική του μορφή.

Σχετικά με τη χρήση της οικίας, θα μετατραπεί σε Στέγη Γραμμάτων «Κώστας Παλαμάς», ώστε να φιλοξενούνται εκεί ποικίλες εκδηλώσεις, όπως φιλολογικές ή/και ποιητικές βραδιές. Κατά βάση, η οικία θα αποτελέσει ένα λογοτεχνικό κέντρο ανάδειξης του έργου του ποιητή. Παράλληλα, θα λειτουργήσει μικρό βιβλιοπωλείο, ενώ εξαιρετικά ενδιαφέρουσα φαίνεται η προοπτική της ψηφιακής απεικόνισης οπτικών στιγμών του μεγάλου ποιητή, προς τέρψιν των επισκεπτών. Επίσης, θα υπάρξει μικρή αίθουσα εκδηλώσεων, αλλά και ειδικό αναγνωστήριο. Ενας χώρος 380 τ.μ. έρχεται να αναστηθεί, οριστικοποιώντας ουσιαστικά μία απόφαση του δημοτικού συμβουλίου του 1947, λίγο μετά την απελεύθερωση.

Οσον αφορά στον φορέα διαχείρισης, αυτός θα είναι μη κερδοσκοπικός και θα δραστηριοποιηθούν άνθρωποι εξειδικευμένοι σε σχετικούς τομείς, όπως μουσειολόγοι, λόγιοι και ακαδημαϊκοί, προκειμένου να υποστηριχθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η φιλοσοφία της Στέγης.

Πηγή: εφημερίδα Πελοπόννησος

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: