Τι είναι το περιεδρικό συρίγγιο και πως θεραπεύεται

Το περιεδρικό συρίγγιο και το περιεδρικό απόστημα αποτελούν τις δύο όψεις ενός ίδιου νομίσματος, ή ορθότερα το περιεδρικό απόστημα αποτελεί συνέπεια του περιεδρικού συριγγίου.

 

Γράφει ο Δρ. Δημήτριος Κανέλλος *

Το παραεδρικό συρίγγιο (όπως αλλιώς λέγεται) είναι ένα λεπτό κανάλι που ξεκινά από το εσωτερικό του κατώτερου τμήματος του εντέρου (κοντά στην έξοδο του πρωκτού) και κατευθύνεται συνήθως προς το δέρμα δίπλα στον πρωκτό. Από το στόμιο του συριγγίου εξέρχεται συνήθως φλεγμονώδες υγρό (πύον). Η αιτία δημιουργίας του συριγγίου μπορεί να είναι μια παλιά φλεγμονή στο εσωτερικό του εντέρου, ένας τραυματισμός ή η νόσος Crohn του εντέρου.

Το περιεδρικό απόστημα αποτελεί συλλογή από πύον δίπλα στον πρωκτό, εμφανίζεται ξαφνικά και έχει ως αιτία το περιεδρικό συρίγγιο. Το παραεδρικό απόστημα είναι μια οξεία λοίμωξη, που αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα, θέτει σε κίνδυνο την υγεία του ασθενούς. Το απόστημα προκαλεί έντονο περιοχικό πόνο και σε προχωρημένη κατάσταση πυρετό.

Και το συρίγγιο του πρωκτού και το απόστημα απαιτούν χειρουργική αντιμετώπιση. Στην πρώτη περίπτωση η θεραπεία γίνεται προγραμματισμένα, ενώ στη δεύτερη περίπτωση επειγόντως.

Κατά την επέμβαση γίνεται πρώτα η χαρτογράφηση του συριγγίου με διάφορες τεχνικές (π.χ. χρήση μύλης σε συνδυασμό με μια χρωστική ή και μια μικροκάμερα σε ορισμένες περιπτώσεις. Αναγνωρίζεται δηλαδή η αρχή, η διαδρομή και το τέλος του συριγγίου. Στη συνέχεια αφαιρείται το συρίγγιο με τη χρήση είτε ηλεκτροδιαθερμίας είτε laser. Αν το συρίγγιο είναι διασφιγκτηριακό (περνά μέσα από το σφιγκτήρα) εφαρμόζονται επιπρόσθετα άλλες μέθοδοι που στοχεύουν στην πλήρη διατήρηση της λειτουργίας του σφιγκτήρα. Εναλλακτική επέμβαση για τα συρίγγια του πρωκτού είναι η λεγόμενη ενδοσκοπική επέμβαση, κατά την οποία καυτηριάζεται το εσωτερικό του καναλιού / συριγγίου με laser (τεχνική FiLaC) με υπέρ και κατά ανάλλογα με την περίπτωση.

Γράφει ο

ΔρΔημήτριος Κανέλλος

Χειρουργός - Θεσσαλονίκη

Ειδικευμένος στο Vivantes Klinikum Βερολίνου

Διδάκτωρ Α.Π.Θ.

www.kanellos.gr

 

seleo.gr-Ygeia

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: