Τι δήλωσε προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής ο πρωθυπουργός

Σε μία «αξιόπιστη συμφωνία», η οποία θα μειώνει τις παράτυπες μεταναστευτικές ροές από την Τουρκία στα ελληνικά νησιά και παράλληλα θα δημιουργεί μια νόμιμη οδό για τους πρόσφυγες προς την ΕΕ, προσβλέπει ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε κατά την άφιξή του στη Σύνοδο Κορυφής σήμερα στις Βρυξέλλες.

«Προσβλέπω σε μία αξιόπιστη συμφωνία σήμερα, έτσι ώστε να προσπαθήσουμε να μειωθούν ή να σταματήσουν οι παράτυπες μεταναστευτικές ροές από την Τουρκία στα ελληνικά νησιά. Την ίδια στιγμή αναμένουμε να βρεθεί ένας ισχυρός νόμιμος τρόπος για να έρθουν οι πρόσφυγες από την Τουρκία στην ΕΕ. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να επιταχυνθεί το πρόγραμμα μετεγκατάστασης και να δημιουργηθεί ένας αξιόπιστος μηχανισμός επανεγκατάστασης από την Τουρκία στην Ευρώπη», δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Συνεχίζοντας, ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την ελπίδα ότι οι αποφάσεις που θα ληφθούν θα είναι απολύτως συμβατές με το διεθνές δίκαιο, τη Συνθήκη της Γενεύης και το κοινοτικό κεκτημένο.

Προσέθεσε, επίσης, ότι η ελληνική πλευρά αναμένει μία απόφαση για να βοηθηθεί σε αυτές τις «δύσκολες συνθήκες», ειδικότερα όσον αφορά τα βόρεια σύνορά της στην Ειδομένη. «Πρέπει να αντιμετωπίσουμε μια ανθρωπιστικη κρίση, λόγω των μονομερών ενεργειών στη Βαλκανική Οδό, κάτι το οποίο αποτελεί ντροπή για τον κοινό πολιτισμό μας», δήλωσε ο Α. Τσίπρας, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα επιθυμεί μία απόφαση που θα αποκλιμακώνει την κατάσταση.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε, τέλος, ότι πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να παρασχεθεί βοήθεια και φιλοξενία στους πρόσφυγες, ενώ την ίδια στιγμή τόνισε ότι θα πρέπει να επιταχυνθεί το πρόγραμμα μετεγκατάστασης, προκειμένου οι άνθρωποι αυτοί να φτάσουν στον προορισμό τους.

typosthes.gr-Politiki

Tags: , , , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: