Τι αναμένει ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη σημερινή συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν


Με ιδιαίτερα διευρυμένη ατζέντα μεταβαίνει σήμερα στο Παρίσι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου να έχει κατ” ιδίαν συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στα Ηλύσια Πεδία, σε μια χρονική συγκυρία που αναζητούνται πολύτιμοι σύμμαχοι προκειμένου να μην εφαρμοστεί στην πράξη το σύμφωνο τουρκο-λυβικό σύμφωνο χάραξης θαλασσίων συνόρων που επί της ουσίας απειλεί μέρος της εθνικής μας κυριαρχίας.

Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να αφιχθεί στην Πόλη του Φωτός στις 14:25 ώρα Ελλάδος και μόλις… πέντε λεπτά αργότερα,σύμφωνα με το πρόγραμμα, θα ξεκινήσουν οι διευρυμένες συνομιλίες των δύο πλευρών στο πλαίσιο γεύματος εργασίας που παραθέτει ο Γάλλος πρόεδρος.

Η κυρίως συζήτηση όμως αναμένεται να διεξαχθεί στις 15:30 όπου οι δύο ηγέτες θα έχουν συνάντηση μακριά από τις τηλεοπτικές κάμερες.

Τα θέματα που θα τεθούν επί τάπητος είναι:

  • βέβαια οι εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο με τη Γαλλία να υποστηρίζει αναφανδόν τις ελληνικές θέσεις έναντι της τουρκικής προκλητικότητας στέλνοντας στην περιοχή μας το αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκωλ»,
  • τα περιθώρια ενίσχυσης της αμυντικής συνεργασίας με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στην αγορά δύο γαλλικών φρεγατών Belhara,
  • η προσέλκυση νέων επενδύσεων στη χώρα μας από επιχειρηματίες της συμμάχου χώρας,
  • η αντιμετώπιση του προσφυγικού – μεταναστευτικού προβλήματος και
  • η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων της χώρας μας εφόσον συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε τις προβλεπόμενες οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

Μακρόν και Μητσοτάκης αναμένεται να προβούν σε κοινές δηλώσεις προς τα μέσα μαζικής ενημέρωσης στις 15:45 ώρα Ελλάδας (κάτι που σημαίνει ότι η κατ΄ιδίαν συνάντηση των δύο ανδρών θα κρατήσει μόλις ένα τέταρτο αφού όλη η προπαρασκευή έχει γίνει το προηγούμενο χρονικό διάστημα και απλώς θα επιβεβαιωθεί μια σειρά από κοινές θέσεις), ενώ στις 16:30 ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με επιχειρηματίες.

Ακολούθως όμως δεν θα επιστρέψει στην Αθήνα αλλά θα μεταβεί αεροπορικώς στις Βρυξέλλες προκειμένου να παρακαθίσει σε δείπνο εργασίας με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ ενόψει της κατάρτισης του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα απασχολήσει και τη Σύνοδο Κορυφής του Φεβρουαρίου.

Το ραντεβού κλείστηκε πριν από λίγες ημέρες και είναι το πρώτο μιας σειράς επαφών που θα έχει ο κ. Μισέλ με τους πρωθυπουργούς και προέδρους όλων των χωρών – μελών της Ε.Ε. Στο δείπνο θεωρείται βέβαιο ότι θα συζητηθεί η τουρκική προκλητικότητα καθώς επίσης και η διάθεση κονδυλίων προς την Ελλάδα προκειμένου να κατασκευαστούν κλειστές δομές για τους μετανάστες.

Πολιτική

Tags: ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: