Θρίλερ στις Βρυξέλλες με αλλεπάλληλα προσχέδια για να πουν το «ναι» Ελλάδα και Κύπρος

Σε διπλωματικό θρίλερ για γερά νεύρα εξελίσσεται η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες. Ήδη σύμφωνα με πληροφορίες έχουμε φτάσει στην κατάθεση από την πλευρά του Σαρλ Μισέλ του τρίτου διαδοχικού προσχεδίου αφού τα δυο πρώτα είτε απορρίφθηκαν, είτε δεν ικανοποιούσαν την Ελληνική και την Τουρκική πλευρά που διεμήνυσαν πως δεν θα το υπογράψουν καθώς δεν υπήρχε η προοπτική κυρώσεων προς την Τουρκία σε περίπτωση που εκείνη συνεχίσει τις προκλητικές ενέργειες στην ανατολική Μεσόγειο.

Το νέο προσχέδιο συμπερασμάτων «καλεί την Τουρκία να εμπλακεί σε διάλογο με αντικείμενο την επίλυση όλων των θαλάσσιων διαφωνιών με την Κύπρο» και υπογραμμίζει πως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «παραμένει πλήρως δεσμευμένο στην επίλυση του κυπριακού».

Στο νέο προσχέδιο, σύμφωνα με το Politico υπογραμμίζεται επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση «σε περίπτωση νέων μονομερών ενεργειών ή προκλήσεων τότε θα χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία και τις επιλογές στη διάθεσή της, περιλαμβανομένων και αυτών που περιέχονται στο άρθρο 29 και το άρθρο 215 της Συνθήκης της ΕΕ ώστε να περιφρουρήσει τα συμφέροντα των κρατών μελών».

Όπως εξήγησε δε ο ανταποκριτής των FT, παρά το γεγονός ότι το προσχέδιο δεν κάνει αναφορά συγκεκριμένα σε κυρώσεις σε βάρος της Άγκυρας, ανοίγει ωστόσο το δρόμο για τη χρήση όλων των εργαλείων στη βάση των Άρθρων 29 και 215 της Συνθήκης της ΕΕ όπου γίνεται σαφής αναφορά σε οικονομικές κυρώσεις σε βάρος τρίτων χωρών.

Σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο, ο Σαρλ Μισέλ κατέθεσε νέο προσχέδιο συμπερασμάτων, το οποίο θα συζητηθεί αμέσως μετά το δείπνο. Το Politico επικαλείται Έλληνα αξιωματούχο και αναφέρει ότι το νέο προσχέδιο θα έχει «σαφή αναφορά στην Τουρκία», αλλά και πάλι δεν θα περιλαμβάνει τη λέξη «κυρώσεις»».

Πριν το δείπνο, πραγματοποιήθηκε 45λεπτη διακοπή κατά την οποία έγινε συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Νίκου Αναστασιάδη με τους Άνγκελα Μέρκελ και Εμανουέλ Μακρόν.

(?)

Πηγή: diethnh

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: