Θηριώδη οχήματα στρατιωτικού τύπου από την Αθήνα προς τα σύνορα του Έβρου

Ένα κομβόι με θηριώδη στρατιωτικού τύπου οχήματα κινούνταν το μεσημέρι στην Εθνική οδό στο ρεύμα προς Λαμία υπό τη συνοδεία αστυνομικών δυνάμεων στο ρεύμα ανόδου κάνοντας πολλούς να αναρωτηθούν τι ακριβώς συμβαίνει.

Σύμφωνα με πληροφορίες από στρατιωτικές πηγές πρόκειται για τεθωρακισμένα τύπου MRAP Typhoon GSS-300 καναδικής κατασκευής, τα οποία είχαν κατασχεθεί εδώ και πέντε χρόνια και σάπιζαν στις στις αποθήκες του τελωνείου Πειραιά.

Tώρα όμως, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στον Έβρο, αφού ελέγχθηκε ότι είναι πλήρως αξιόμαχα αποφασίστηκε η αποδέσμευσή τους προκειμένου να συμβάλλουν στην προστασία των συνόρων μας.

Όλα ξεκίνησαν όταν τον Μάιο του 2015 το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή εντόπισε νότια της Κρήτης ένα φορτηγό πλοίο ονόματι Tychy, που στα αμπάρια του είχε κρυμμένα 16 στρατιωτικά και πολιτικά οχήματα.

Οι ελληνικές αρχές, τηρώντας τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ο.Η.Ε. περί απαγόρευσης μεταφοράς, προμήθειας ή πώλησης στρατιωτικού υλικού στη Λιβύη προχώρησε σε συντηρητική δέσμευση των τροχοφόρων και τα μετέφερε στις αποθήκες του ΣΤ” Τελωνείου Πειραιά.

Επρόκειτο για οκτώ οχήματα κατηγορίας MRAP Τyphoon GSS-300 (αυτά δηλαδή που μεταβαίνουν τώρα στον Έβρο), πέντε θωρακισμένα τύπου Toyota Land Cruiser, δύο οχήματα BMW και ένα ακόμη μάρκας Mercedes. Κατά καιρούς είχαν γίνει συζητήσεις περί αξιοποίησής τους αλλά τίποτα τέτοιο δεν είχε γίνει μέχρι πρότινος.

Ώσπου προέκυψε η κρίση με την Τουρκία στα βόρεια σύνορά μας και διαπιστώθηκε ότι η γειτονική χώρα μετέφερε στη μεθόριο θωρακισμένα δικά της οχήματα που έφεραν όργανα επιτήρησης και εξαιρετική ικανότητα αναρρίχησης.

Επί της ουσίας τα MRAP Typhoon GSS-300 δεν θα υπάγονται στις ένοπλες δυνάμεις αλλά στην Ελληνική Αστυνομία και ειδικότερα στη Διεύθυνση Αστυνομικών Επιχειρήσεων Αττικής, εκεί δηλαδή που υπάγονται επίσης οι διμοιρίες της ΥΑΤ (Υποδιεύθυνσης Αποκατάστασης Τάξης) και της ΥΜΕΤ (Υποδιεύθυνσης Μέτρων Τάξης), τα γνωστά ΜΑΤ.

Τα θηριώδη αυτά οχήματα κατασκευάζονται από την καναδική εταιρεία Streit Group, έχουν μήκος 6,5 μέτρα, πλάτος 2,43 μέτρα, ύψος 2,37 μέτρα, βάρος 12,5 τόνους διμελές πλήρωμα και μπορεί να μεταφέρουν 8 πλήρως εξοπλισμένους στρατιώτες ή αστυνομικούς. Το επίπεδο προστασίας που προσφέρει η θωράκιση του οχήματος είναι Level 2 STANAG 4569, ενώ με πρόσθετη θωράκιση αυτό μπορεί να φτάσει στο Level 3.

Η μέγιστη ταχύτητα του οχήματος επί οδοστρώματος φτάνει τα 100 χλμ/ώρα ενώ η αυτονομία του τα 1.000 χιλιόμετρα!

Μπορείτε να δείτε σχετικό βίντεο γι” αυτού του είδους τα οχήματα παρακάτω

ellada

Tags: , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: