Θίοντορ Τζον Κόνραντ: Ο ταμίας-ληστής που κρυβόταν 52 χρόνια αποκαλύφθηκε… μετά θάνατον!

Ο Θίοντορ Τζον Κόνραντ «σήκωσε» 215.000 δολάρια πριν από 52 χρόνια και αποκαλύφθηκε τελικά μόλις την περασμένη εβδομάδα, έξι μήνες μετά τον θάνατό του

Ο Θίοντορ Τζον Κόνραντ πραγματοποίησε με επιτυχία μια από τις πιο αξιοσημείωτες ληστείες τραπεζών όταν εργαζόμενος ως ταμίας της Society National Bank στο Κλίβελαντ του Οχάιο, έκλεψε πάνω από 1,7 εκατομμύρια δολάρια (σημερινά χρήματα).

Ο Κόνραντ έλεγε στους φίλους του στο μπαρ ότι η ληστεία της Τράπεζας όπου εργαζόταν θα ήταν πολύ εύκολη υπόθεση — και αργότερα έκανε πράξη τα λόγια του, αφού ένα βράδυ Παρασκευής αποχώρησε από τη δουλειά του κουβαλώντας μαζί του ένα τεράστιο – για την εποχή- ποσό σε μετρητά. Έφυγε με 215.000 δολάρια σε μια χάρτινη σακούλα — 1.500 χαρτονομίσματα των 100 δολαρίων, 1.200 των 50 και 250 των 20 και εξαφανίσθηκε. Η ληστεία ανακαλύφθηκε μόνο αφού ο Κόνραντ, ο οποίος ήταν 20 ετών τότε, δεν εμφανίστηκε στη δουλειά μετά το Σαββατοκύριακο.



Όταν τελείωσε ο έλεγχος της Τράπεζας, ανακάλυψαν ότι έλειπαν τα χρήματα και… ο ταμίας τους. Εν τω μεταξύ είχαν περάσει δύο ολόκληρες ημέρες, κάτι που έδωσε σημαντικό χρονικό προβάδισμα στον ληστή.

Η εκπληκτική ληστεία πυροδότησε φρενίτιδα στα ΜΜΕ και στον κόσμο και όλοι έψαχναν να μαντέψουν πού μπορεί να είχε διαφύγει ο Κόνραντ, με το Παρίσι, την Καλιφόρνια και τη Χαβάη να συγκαταλέγονται μεταξύ των πιθανών ύποπτων προορισμών. Συνάδελφοι του Κόνραντ είπαν στις Αρχές πώς είχε αποκτήσει εμμονή με την ταινία του Στηβ Μακ Κουίν του 1968 «Υπόθεση Τόμας Κράουν». Η ταινία αφηγείται την ιστορία του δισεκατομμυριούχου Τόμας Κράουν, ο οποίος έκλεβε μόνο για την πλάκα του. Ο Κόνραντ είχε δει την ταινία πάνω από έξι φορές και καυχιόταν στους φίλους του για το πόσο εύκολο θα ήταν να πάρει χρήματα από την τράπεζα και πως σχεδίαζε να κάνει κάτι τέτοιο…


Πλαστή ταυτότητα και ήσυχη ζωή για 52 χρόνια

Τρεις μήνες μετά τη ληστεία, ένα ζευγάρι από το Οχάιο κουβέντιαζε με έναν νεαρό άνδρα σε μπαρ στο ξενοδοχείο Princess Kaiulani, στο Ουακίκι της Χαβάης. «Μόλις ανέφεραν το Κλίβελαντ του Οχάιο, ο νεαρός άνδρας σηκώθηκε, είπε “ω με συγχωρείτε, πρέπει να χρησιμοποιήσω την τουαλέτα” και εξαφανίσθηκε», ανέφερε στο KITV ο Ντέιβιντ Σίλερ, Αναπληρωτής Διευθυντής της Ομοσπονδιακής Δικαστικής Αστυνομίας των ΗΠΑ. Όταν το ζευγάρι επέστρεψε από τη Χαβάη στο Οχάιο, αναγνώρισε τον άνδρα από τις ειδήσεις. Ήταν ο Θίοντορ Τζον Κόνραντ…

«Είχε ένα διαμέρισμα. Προφανώς, νοίκιαζε αυτό το διαμέρισμα, οπότε αυτό σημαίνει ότι ήρθε σε επαφή με κάποιον, έναν ιδιοκτήτη, κάποιον και προφανώς πλήρωνε μετρητά για το διαμέρισμά του», είπε ο Σίλερ. «Είμαστε πολύ κοντά στο να τον ανακαλύψουμε. Υπάρχει κάποιος εκεί έξω με τον οποίο ο Κόνραντ έχει έρθει σε επαφή όλα αυτά τα χρόνια».



Αλλά η έρευνα για τον Θίοντορ «Τεντ» Κόνραντ μπέρδεψε τους ερευνητές για περισσότερες από πέντε δεκαετίες. Ο Κόνραντ εμφανιζόταν στα πιο καταζητούμενα άτομα στις ΗΠΑ και η υπόθεσή του παρέμενε ένα από τα μεγάλα μυστήρια της Αμερικής, ενώ η Αστυνομία ακολουθούσε στοιχεία που εμφανίζονταν κατά καιρούς σε όλη τη χώρα, συμπεριλαμβανομένης της Ουάσιγκτον, του Ίνγκλγουντ της Καλιφόρνιας, του δυτικού Τέξας, του Όρεγκον και της Χονολουλού της Χαβάης.

Η υπόθεση παρέμενε ανεξιχνίαστη μέχρι την περασμένη εβδομάδα, όταν μέλη της Δικαστικής Αστυνομίας από το Κλίβελαντ του Οχάιο ταξίδεψαν στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης και αναγνώρισαν τον Τόμας Ράντελ από το Λίνφιλντ της Μασαχουσέτης ως τον Θίοντορ Κόντραντ! Ζούσε μια απλή, μετρημένη ζωή στο προάστιο της Βοστώνης από το 1970 κοντά στην τοποθεσία όπου γυρίστηκε η ταινία «Υπόθεση Τόμας Κράουν». Τα κλεμμένα χρήματα δεν κράτησαν πολύ και είχε δυσκολευτεί οικονομικά τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με το Cleveland.com. Ομολόγησε το μυστικό του στην οικογένειά του λίγες μέρες πριν πεθάνει.

Ο Ραντέλ πέθανε από καρκίνο του πνεύμονα τον Μάιο του 2021 στο Lynnfield της Μασαχουσέτης. Η νεκρολογία του δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο — αλλά δεν έκανε καμία αναφορά στο εγκληματικό παρελθόν του. Στη νεκρολογία αναφέρεται πώς ο Κόνραντ μοίραζε τον χρόνο του μεταξύ της Φλόριντα και της Βοστώνης, όπου ήταν βοηθός προπονητή επαγγελματικού γκολφ και επαγγελματίας παίκτης του γκολφ ο ίδιος στο Pembroke Country Club. Εκτός από το γκολφ, αγαπούσε επίσης τα αυτοκίνητα και είχε μια επιτυχημένη καριέρα στις πωλήσεις πολυτελών αυτοκινήτων για περίπου 40 χρόνια.«Ήταν επίσης ένας εξαιρετικός μάγειρας που του άρεσε να παρακολουθεί όλες τις εκπομπές μαγειρικής και του άρεσε να δοκιμάζει νέες συνταγές για τη γυναίκα και την κόρη του, ρωτώντας πάντα ”Λοιπόν, μπορώ να το ξαναφτιάξω;” στο τέλος κάθε γεύματος», αναφέρει η νεκρολογία.

Η χήρα και η κόρη του Κόνραντ αρνήθηκαν να σχολιάσουν ο,τιδήποτε σε σχέση με τη ληστεία, που είχε διαπράξει στα νιάτα του.

Η δικαίωση του διώκτη του 

Οι ερευνητές της Δικαστικής Αστυνομίας από το Κλίβελαντ μπόρεσαν να αντιστοιχίσουν έγγραφα που ο Κόνραντ συμπλήρωσε τη δεκαετία του 1960 με έγγραφα που υπέβαλε ο Ραντέλ στην αίτηση πτώχευσης προς το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Βοστώνης το 2014. Κάποιες πρόσθετες πληροφορίες οδήγησαν στην ταυτοποίησή του.

«Την περασμένη εβδομάδα, αναγνωρίσαμε τον Τόμας Ραντέλ ως τον Θίοντορ Κόνραντ. Ζούσε μια απλή ζωή στα προάστια της Βοστώνης και ήταν πολύ αγαπητός στην κοινότητά του. Υπάρχουν μερικά πράγματα που μας οδήγησαν εκεί», είπε ο Πιτ Έλιοτ της Δικαστικής Αστυνομίας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την Παρασκευή.

«Αυτή είναι μια περίπτωση που γνωρίζω πολύ καλά. Ο πατέρας μου, Τζον ΄Ελιοτ, ήταν Αναπληρωτής Διευθυντής της Δικαστικής Αστυνομίας των ΗΠΑ στο Κλίβελαντ από το 1969 μέχρι τη συνταξιοδότησή του το 1990. Ο πατέρας μου ενδιαφερόταν για αυτήν την υπόθεση από την αρχή, επειδή ο Κόνραντ ζούσε και εργαζόταν κοντά μας στα τέλη της δεκαετίας του 1960», συνέχισε ο Έλιοτ.

«Ο πατέρας μου δεν σταμάτησε ποτέ να ψάχνει τον Κόνραντ και μέχρι τον θάνατό του το 2020 είχε αγωνία να κλείσει η υπόθεση. Μπορέσαμε να αντιστοιχίσουμε ορισμένα από τα έγγραφα που αποκάλυψε ο πατέρας μου από τις μέρες του κολεγίου του Κόνραντ τη δεκαετία του 1960 με έγγραφα του Ράντελ που οδήγησαν στην ταυτοποίησή του. Ελπίζω ο πατέρας μου να αισθάνεται λίγο περισσότερη γαλήνη σήμερα, γνωρίζοντας ότι η έρευνά του και η Υπηρεσία Δικαστικής Αστυνομίας των Ηνωμένων Πολιτειών έλυσαν αυτό το μυστήριο δεκαετιών. Όλα στην πραγματική ζωή δεν τελειώνουν πάντα όπως στις ταινίες».



.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: