Θεσσαλονίκη: Πώς ο Δήμος θα ρίξει τη θερμοκρασία μέσα στην πόλη

Τη συμμετοχή του Δήμου Θεσσαλονίκης στην υποβολή της χρηματοδοτούμενης πρότασης με τίτλο «Implementation of a forecAsting System for Urban heaT Island effect for development of urban adaptation strategies» (ASTI), στο πλαίσιο του προγράμματος «LIFE 2014-2020», μετά από σχετική πρόσκληση του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ενέκρινε, χθες, Πέμπτη 28 Ιουλίου 2016, το Δημοτικό Συμβούλιο, στη διάρκεια της16ης τακτικής συνεδρίασης.

Αντικείμενο της πρότασης είναι η δημιουργία ενός προγνωστικού συστήματος για την Αστική Νησίδα Θερμότητας (ΑΝΘ), με σκοπό την ανάπτυξη στρατηγικών και μεθόδων προσαρμογής της πόλης στις συνθήκες αυτές. Με τον τρόπο αυτό θα δοθεί η δυνατότητα στο Δήμο Θεσσαλονίκης να αναμορφώσει ένα ή δύο μικρά υπάρχοντα πάρκα της πόλης μέσα σε πυκνοδομημένες περιοχές, με νέο φυτικό υλικό, που θα μειώνει τις επιπτώσεις της ΑΝΘ. Παράλληλα, ο Δήμος θα έχει στη διάθεση του μια σειρά σεναρίων για διάφορες ενδεχόμενες παρεμβάσεις στον αστικό ιστό που διευκολύνουν τον αερισμό της πόλης, καθώς και το προγνωστικό πρόγραμμα των συνθηκών της ΑΝΘ.

Η προβλεπόμενη διάρκεια του έργου είναι 36 μήνες και το δυνητικό εταιρικό σχήμα αποτελείται από τους φορείς: Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (συντονιστής εταίρος), Δήμος Θεσσαλονίκης, Geospatial Enabling Technologies (Ελλάδα), Institute of Atmospheric Sciences and Climate, National Research Council of Italy (Ιταλία), ARPA LAZZIO (Ιταλία) και Centro de Estudio y Control (Ισπανία).

typosthes.gr-topika

Tags: , , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: