Θεσσαλονίκη: «Μετ’ εμποδίων η εξυπηρέτηση των ανασφάλιστων πολιτών», λένε γιατροί και φαρμακοποιοί

«Η πρόσφατη απόφαση του υπουργείου Υγείας που προβλέπει συνταγογράφηση φαρμάκων και διαγνωστικών εξετάσεων μόνο από δημόσια νοσοκομεία και δημόσιες δομές αποκλείει τους ιδιώτες γιατρούς από το δικαίωμα συνταγογράφησης σε ανασφάλιστους, πλην συγκεκριμένων εξαιρέσεων» αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωση τους

Σοβαρά εμπόδια στην εξυπηρέτηση των ανασφάλιστων στις υπηρεσίες υγείας καταγγέλλουν οι εκπρόσωποι των γιατρών και των φαρμακοποιών Θεσσαλονίκης.

“Η πρόσφατη απόφαση του υπουργείου Υγείας που προβλέπει συνταγογράφηση φαρμάκων και διαγνωστικών εξετάσεων μόνο από δημόσια νοσοκομεία και δημόσιες δομές αποκλείει τους ιδιώτες γιατρούς από το δικαίωμα συνταγογράφησης σε ανασφάλιστους, πλην συγκεκριμένων εξαιρέσεων” αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωση τους ο Ιατρικός και ο Φαρμακευτικος Σύλλογος Θεσσαλονίκης.

Σημειωτέον πρόκειται για απόφαση που τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιουλίου 2022 και ύστερα από τρεις συνεχόμενες αναβολές εφαρμογής της λόγω της πανδημίας. Οι εξαιρέσεις που προβλέπει αφορούν τους ανήλικους ανασφάλιστους και όσους έχουν διαγνωστεί με νοητική ή ψυχική αναπηρία, αυτισμό, σύνδρομο down, διπολική διαταραχή, κατάθλιψη με ψυχωσικά συμπτώματα, εγκεφαλική παράλυση ή βαριές και πολλαπλές αναπηρίες, ακρωτηριασμένοι που λαμβάνουν το εξωϊδρυματικό επίδομα με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, όπως και όσοι έχουν πιστοποιημένη αναπηρία από ΚΕΠΑ 80% και άνω, για οποιαδήποτε πάθηση. Επίσης, συνεχίζουν να έχουν πρόσβαση σε ιδιώτες γιατρούς οι ανασφάλιστοι ασθενείς με σοβαρές παθήσεις οπως ορίζονται στον νόμο καθώς και όσοι ζητούν συνταγογραφηση για εμβόλια.

Σύμφωνα με τους Συλλόγους γιατρών και φαρμακοποιών, η απόφαση αφαιρεί ουσιαστικά από τους ανασφάλιστους το δικαίωμα πρόσβασης στη συνταγογράφηση, ιδίως την παρούσα χρονική στιγμή, με τα κρούσματα OVID-19 να αυξάνονται επικίνδυνα και τα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα να αρχίζουν να πιέζονται και πάλι.

“Ταυτόχρονα δημιουργεί ανυπέρβλητες δυσκολίες στη λειτουργία των δημοσίων δομών και κέντρων υγείας, τα οποία υπολειτουργούν εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού, αλλά και της επιφόρτισής τους με την αντιμετώπιση των κρουσμάτων του κορωνοϊού” αναφέρουν και ζητούν από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας
” να αναστείλει την παραπάνω απόφαση, αναλογιζόμενο το όφελος της δημόσιας υγείας και των ανασφάλιστων συμπολιτών μας”.

.

Πηγή: Protothema.gr

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: