Θεσσαλονίκη: Με την αναπαράσταση της μεταφοράς του πρώτου νεκρού του Μάη του 36′ ολοκληρώθηκε η πορεία του ΠΑΜΕ

Oμάδα διαδηλωτών κρατώντας πλακάτ με τα αιτήματα των απεργών του Μάη του ‘36, πέρασαν μπροστά απο την πορεία — Η πορεία σταμάτησε και διαβάστηκαν αποσπάσματα από τον «Επιτάφιο» του Γιάννη Ρίτσου

Με πορεία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης, δρώμενα και κατάθεση στεφάνων, ολοκληρώθηκε η Πρωτομαγιάτικη κινητοποίηση συνδικάτων και σωματείων του ΠΑΜΕ, στη Θεσσαλονίκη.

Χιλιάδες άνθρωποι έδωσαν από το παρόν, από την πρωινή συγκέντρωση που έγινε στο Άγαλμα Ελ. Βενιζέλου και στη συνέχεια στην πορεία τιμής και μνήμης, τονίζοντας ότι “η 1η Μαΐου δεν είναι αργία, αλλά απεργία”.

Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης, οι συμμετέχοντες πραγματοποίησαν ένα δρώμενο στη συμβολή των οδών Τσιμισκή και Βενιζέλου, όταν ομάδα διαδηλωτών κρατώντας πλακάτ με τα αιτήματα των απεργών του Μάη του ‘36, πέρασαν μπροστά απο την πορεία. Η πορεία σταμάτησε και διαβάστηκαν αποσπάσματα από τον «Επιτάφιο» του Γιάννη Ρίτσου.

Λίγη ώρα αργότερα, ομάδα διαδηλωτών αναπαρέστησε την μεταφορά του πρώτου νεκρού του Μάη του 36′, Τάσου Τούση,

ο οποίος έχασε τη ζωή του όταν πυροβολήθηκε στο κεφάλι στις ταραχές του 1936 στη Θεσσαλονίκη και με το τραγούδι «Μέρα Μαγιού μου μίσεψες», έφτασε στο χώρο της κατάθεσης στεφάνων.

Όπως τόνισαν στις ομιλίες τους και τα συνθήματά τους, οι εργαζόμενοι διεκδικούν, μεταξύ άλλων, αυξήσεις σε μισθούς, υπογραφές συλλογικών συμβάσεων εργασίας, μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας σε τρόφιμα και ενέργεια, μέτρα ασφάλειας στους χώρους δουλειάς κ.α.

Στεφάνια στο μνημείο κατέθεσαν μεταξύ άλλων το Σωματείο Καπνεργατών- Καπνεργαστριών το «Πανγκαπνεργατικό», το ΚΚΕ, η ΚΝΕ, το ΠΑΜΕ, δεκάδες εργατικά σωματεία κ.α. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τον κόσμο να σηκώνει τη γροθιά του και να τραγουδά το «Επέσατε θύματα» και να φωνάζουν «Αθάνατοι».

Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση του το ΠΑΜΕ, “τιμάμε αγωνιστικά και απεργιακά τους ηρωικούς αγώνες του εργατικού κινήματος, το δρόμο που χάραξαν χιλιάδες εργάτες σε όλον τον κόσμο για την ανατροπή του συστήματος της εκμετάλλευσης, των πολέμων, της προσφυγιάς και της δυστυχίας”, υπογραμμίζοντας ότι “η εργατική Πρωτομαγιά, μας καλεί να μείνουμε ανυπότακτοι”.

Σημειώνεται ότι οι πορείες και οι συγκεντρώσεις για την Εργατική Πρωτομαγιά ολοκληρώθηκαν στη Θεσσαλονίκη περίπου στις 2 το μεσημέρι και σταδιακά η αστυνομία δίνει τους δρόμους στη κυκλοφορία.

Πηγή: Protothema.gr

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: