Θεσσαλονίκη: Γιατρός τάσσεται κατά των εμβολίων ενώ τα κρούσματα της ιλαράς αυξάνονται

Οι παιδίατροι της Αττικής εντόπισαν εστία αντιεμβολιαστικής παραφιλολογίας και μάλιστα από γιατρό μέλος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ) κι αυτό εν μέσω της επιδημικής έξαρσης της ιλαράς στη χώρα μας, όπως και στην Ευρώπη.

Ειδικότερα, η Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής (Ε.ΕΛ.ΠΑΙΔ.ΑΤΤ.), διαπίστωσε ότι σε αρθρογραφία αλλά και σε ραδιοφωνική της συνέντευξη, παθολόγος της Θεσσαλονίκης, κάνει λόγο για μη υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών. Παράλληλα, συσχετίζει τους εμβολιασμούς με χρόνια νοσήματα, χωρίς επιστημονική τεκμηρίωση και αμφισβητώντας μάλιστα καταγεγραμμένα γεγονότα, όπως θάνατοι από νόσους για τις οποίες υπάρχει εμβόλιο.

Ο πρόεδρος και ο γραμματέας της ΕΕΛΠΑΙΔΑΤΤ κ.κ. Κ. Νταλούκας και Γ. Φούσκας, αντίστοιχα, με επιστολή τους προς τον πρόεδρο του ΙΣΘ, κ. Αθανάσιο Εξαδάκτυλο και τα λοιπά μέλη του ΔΣ του ΙΣΘ, ζητούν την παρέμβαση του συλλόγου, παραθέτοντας και τη σχετική αρθρογραφία.

Οι ίδιοι στην επιστολή τους αναφέρονται στην επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία τάση που υπάρχει τα τελευταία χρόνια (και) στην Ελλάδα, σύμφωνα με την οποία γονείς αντιτίθενται στον εμβολιασμό των παιδιών τους. Τονίζουν μάλιστα πως το πιο «ζωντανό» παράδειγμα αποτελεί «η μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων της ιλαράς στη χώρα μας, αλλά και στην Ευρώπη ολόκληρη, που ανάγκασε τον ΠΟΥ να πάρει σαφή θέση και να αποδώσει την επιδημική αυτή έξαρση στην Ευρώπη, ως αποτέλεσμα της αντιεμβολιαστικής θέσης ενός μέρους του πληθυσμού της».

Κατά τους παιδιάτρους, το πρόβλημα εντείνεται εξαιτίας των ίδιων των γιατρών, για την ακρίβεια μερίδας γιατρών που λειτουργούν χωρίς επιστημοσύνη: «Δυστυχώς όμως το πρόβλημα γίνεται ακόμα πιο σοβαρό, αφού φαίνεται ότι αρκετοί από τους συναδέλφους μας, απροκάλυπτα, χωρίς καμία επιστημονική αιδώ και τεκμηρίωση, αναρτούν άρθρα εναντίον των εμβολίων, παρασύροντας γονείς να μην κάνουν τα εμβόλια στα παιδιά τους. Ο λόγος εξάλλου ενός επιστήμονα γιατρού έχει πάντοτε μεγαλύτερη πειθώ, σημασία και βαρύτητα για τους γονείς, από αυτή που έχει για κάθε άλλο απλό πολίτη» επισημαίνουν.

Και προσθέτουν: «Πιστεύουμε ότι ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι και ότι κάτι πρέπει να γίνει, τουλάχιστον για το μερίδιο της ευθύνης που μας αναλογεί, ως λειτουργοί της υγείας και της ορθής ενημέρωσης του πληθυσμού προς διαφύλαξη της Δημόσιας Υγείας».

Οι ίδιοι καλούν το προεδρείο του ΙΣΘ «να προστατεύσετε τη Δημόσια Υγεία, να πάρετε θέση και να παρέμβετε, προκειμένου να περιοριστεί το απαράδεκτο φαινόμενο της παραφιλολογίας και της απαξίωσης των εμβολιασμών, τουλάχιστον για τους συναδέλφους ιατρούς που είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο σας, την στιγμή μάλιστα που η χώρα μας, σε περίοδο οικονομικής κρίσης, δαπανά πολλά εκατομμύρια ευρώ προσπαθώντας να εφαρμόσει το πρόγραμμα Εθνικού Εμβολιασμού».

ellada

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: