Θεσσαλονίκη: Αδιάγνωστος για το Σακχαρώδη Διαβήτη 1 στους 3 ασθενείς

Μεγάλη συμμετοχή και το ενδιαφέρον των δημοτών συγκέντρωσε η ενημερωτική εκδήλωση για το Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 που διοργάνωσαν ο Δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη και το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων (ΕΔΔΥΠΠΥ), στο Β΄ ΚΑΠΗ Πυλαίας.

Στην ημερίδα παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος των ΚΑΠΗ του Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη Ηλίας Λυρούδης, φοιτητές από το δημόσιο ΙΕΚ Πυλαίας-Χορτιάτη, επαγγελματίες υγείας και μεγάλος αριθμός δημοτών και μελών των ΚΑΠΗ του Δήμου, ενώ τους θερμούς χαιρετισμούς και τις ευχαριστίες του δημάρχου Ιγνάτιου Καϊτεζίδη προς όλους τους παραβρισκόμενους και τους συντελεστές της ημερίδας μετέφερε η Αντιδήμαρχος Απασχόλησης, Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Υγείας, Ελένη Γιαννούδη. Συντονιστής της ημερίδας ήταν ο Δρ Ηρακλής Τιτόπουλος, Ειδικός Πνευμονολόγος, Πρόεδρος Κέντρου Κοινωνικής Προστασίας, Αλληλεγγύης και Παιδείας Δήμου Πυλαίας Χορτιάτη, Μέλος Δ.Σ. ΕΔΔΥΠΠΥ.

Η ενημέρωση ξεκίνησε με την Ειδικό Παθολόγο – Διαβητολόγο, Επιστημονικό Συνεργάτη της Β΄ Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείου «ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ» Θεσσαλονίκης, Διδάκτωρα Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Νίκη Κατσίκη. Στην εισήγηση της ανέφερε ότι ο σακχαρώδης διαβήτης είναι συχνό μεταβολικό νόσημα που απασχολεί το 7,5% των ενηλίκων στην Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι ένας στους τρεις ασθενείς είναι αδιάγνωστοι. Κατόπιν, ο Παθολόγος – Διαβητολόγος, Αναπληρωτής Καθηγητής ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης, Κυριάκος Καζάκος, εστίασε στις επιπλοκές και τη θεραπεία του σακχαρώδη διαβήτη σημειώνοντας ότι σακχαρώδης διαβήτης είναι η πρώτη αιτία τύφλωσης στο δυτικό κόσμο, η πρώτη αιτία νεφρικής ανεπάρκειας και μη τραυματικού ακρωτηριασμού, καθώς και η κύρια αιτία εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου.

Αμέσως μετά, το λόγο πήρε ο Πρόεδρος Δ.Σ. της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, Βιολόγος MSc, Εκπαίδευση στον Σακχαρώδη Διαβήτη, Χρήστος Δαραμήλας ο οποίος περιέγραψε ακόμη την ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ και τις δράσεις της, που ως στόχο έχει την όσο το δυνατόν καλύτερη ενημέρωση και εκπαίδευση των ασθενών και του κοινού ευρύτερα, για την πρόληψη και αντιμετώπιση της νόσου, αλλά και για την καταπολέμηση του διαρκούς φόβου των επιπλοκών που διακατέχει τους ασθενείς. Τέλος, για την ανάγκη που υπάρχει για περισσότερη πληροφόρηση, τόσο για τους ασθενείς όσο και για το ευρύ κοινό, καθώς και τη σπουδαιότητα της υλοποίησης παρόμοιων προσπαθειών, μίλησε το Μέλος ΔΣ της Ελληνικής Ομοσπονδίας για το Διαβήτη και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Γονέων Παιδιών και Νέων με Σακχαρώδη Διαβήτη, Αριστείδης Ράπτης.

Η ενδιαφέρουσα εκδήλωση ήταν υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Διαβήτη (ΕΛΟΔΙ) και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ) και υλοποιήθηκε με την ευγενική χορηγία της Boehringer Ingelheim. Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν με ερωτήσεις από το κοινό προς τους ομιλητές, ενώ όσοι το επιθυμούσαν είχαν την ευκαιρία να εξεταστούν δωρεάν με μέτρηση γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης.

typosthes.gr-topika

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: