Θερμομέτρηση: Μια παλιά ιστορία, πιο επίκαιρη από ποτέ

Η ανθρώπινη ιστορία είναι γεμάτη πανδημίες και μεταδοτικές ασθένειες που μέσα στους αιώνες έχουν αλλάξει τη ζωή των ανθρώπων. Στην εποχή που ζούμε δεν έχουν σταματήσει να ταλαιπωρούν την ανθρωπότητα ασθένειες που απειλούν τη ζωή και την υγεία των πολιτών σε όλον τον κόσμο. Με αφορμή την πανδημία του κορονοϊού που είναι ακόμη σε εξέλιξη, αξίζει να επανεξετάσουμε τη διαδικασία της θερμομέτρησης και πώς η σωστή της χρήση, μπορεί να μας δώσει πλεονέκτημα έναντι του ιού.

Περίπου στα τέλη του 16ου αιώνα ο Galileo Galilei ανέπτυξε το υδάτινο θερμοσκόπιο, μια πρώτη μορφή θερμομέτρου. Εκείνος όμως που εικάζεται ότι προσέθεσε αριθμητική κλίμακα στο θερμοσκόπιο, είναι ο Santorio Santorio κατά τις αρχές του 17ου αιώνα. Από εκεί και πέρα ένα πλήθος προσθηκών και εφευρέσεων ανέβαζαν συνεχώς τον πήχη για αυτό που σήμερα ονομάζουμε θερμόμετρο. Από τα θερμόμετρα υδραργύρου του Daniel Gabriel Fahrenheit το 1714, μέχρι την κλίμακα μέτρησης που ανέπτυξε ο Anders Celsius και από τα ηλεκτρονικά θερμόμετρα μέχρι τα θερμόμετρα ανέπαφης μέτρησης, η διαδρομή είναι μεγάλη και μας έχει οδηγήσει στη σημερινή εποχή που οι ανάγκες για ακριβείς μετρήσεις είναι μεγάλες.

Ο σύγχρονος γρήγορος τρόπος ζωής επιτάσσει και αντίστοιχες ταχύτητες θερμομέτρησης. Η τεχνολογία στις μέρες μας, έχει δώσει τη δυνατότητα για ανέπαφη θερμομέτρηση ακριβείας που συμβάλλει τα μέγιστα σε χώρους μεγάλης συνάθροισης ανθρώπων. Οι συσκευές ανέπαφης θερμομέτρησης παρέχουν μετρήσεις σε κλάσματα του δευτερολέπτου, εκμεταλλευόμενες τους πολλαπλούς αισθητήρες τους. Οι μετρήσεις δεν επηρεάζονται από τη θερμοκρασία του εξωτερικού περιβάλλοντος και παρέχουν αποτελέσματα με ελάχιστη απόκλιση (+/- 0.2 °C). Κατά τη διαδικασία αυτού του είδους της θερμομέτρησης δεν εκπέμπεται καμία ακτινοβολία, ενώ υπάρχουν συσκευές που αρχειοθετούν τις θερμοκρασίες που λαμβάνουν, χωρίς να καταγράφουν κανένα προσωπικό δεδομένο.

Μέσα στην ανασφάλεια και τον φόβο που προξενεί μια πανδημία, ο μεγαλύτερος σύμμαχος είναι η πρόληψη. Οι προηγμένες συσκευές ανέπαφης θερμομέτρησης παρέχουν ασφάλεια σε χώρους όπου συγκεντρώνεται μεγάλος αριθμός ατόμων, καθώς ελέγχουν την θερμοκρασία και βγάζουν άμεσα αποτέλεσμα, ειδοποιώντας ηχητικά σε περίπτωση που κάποιο διερχόμενο άτομο έχει αυξημένη θερμοκρασία. Έτσι, αποτρέπεται το ενδεχόμενο εξάπλωσης του ιού από άτομο που πιθανότατα είναι φορέας.

Η διασφάλιση της υγείας μας στους χώρους που κινούμαστε καθημερινά πρέπει να είναι η νούμερο ένα προτεραιότητα όλων μας. Οι συσκευές ανέπαφης θερμομέτρησης έχουν τη δυνατότητα να παρέχουν άμεσα και ακριβή αποτελέσματα, χωρίς να διακόπτεται η απρόσκοπτη και συνεχής διέλευση σε έναν χώρο.

ellada

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: