Θέμα για ανοικτά καταστήματα όλες τις Κυριακές του χρόνου ανοίγουν οι δανειστές

Στο προσκήνιο των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές έρχεται το ζήτημα της κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων όλο τον χρόνο, μια απαίτηση που έχει ενσωματωθεί στο κείμενο του προσχεδίου της συμφωνίας.

Το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης δεν προτίθεται να αυξήσει τον αριθμό των Κυριακών, πέραν των οκτώ, κατά τις οποίες επιτρέπεται η λειτουργία όλων των εμπορικών καταστημάτων πανελλαδικά, ωστόσο θα μεταφέρει τις όποιες αποφάσεις για άρση των περιορισμών στους αντιπεριφερειάρχες.

Μέχρι στιγμής, η διάταξη του ν. 4177/2013 απαγορεύει τη λειτουργία των καταστημάτων άνω των 250 τ.μ. αλλά και των καταστημάτων που ανήκουν σε αλυσίδες ή είναι shops in a shop, ωστόσο το υπουργείο προτείνει την κατάργησή της με το επιχείρημα ότι δημιουργεί άνισους όρους ανταγωνισμού για σειρά μικρομεσαίων επιχειρήσεων και προκαλεί αδικαιολόγητες στρεβλώσεις οι οποίες περιορίζουν τον αντίκτυπο των αποφάσεων που εκδίδουν οι περιφερειακές αρχές.

Με βάση το ισχύον πλαίσιο, όλα τα καταστήματα ανεξαρτήτως μεγέθους και μορφής μπορούν να λειτουργούν οκτώ Κυριακές. Συγκεκριμένα: 1) Τις δύο πρώτες Κυριακές κατά την έναρξη των δύο τακτικών εκπτωτικών περιόδων. 2) Τις δύο Κυριακές πριν από την ημέρα των Χριστουγέννων. 3) Την Κυριακή των Βαΐων. 4) Την τελευταία Κυριακή κάθε έτους. 5) Δύο Κυριακές κατά τη διάρκεια των ενδιάμεσων εκπτωτικών περιόδων.

«Η λειτουργία των καταστημάτων και τις 52 Κυριακές θα σημάνει εξόντωση του κλάδου, περισσότερα λουκέτα, περισσότερη ανεργία, περισσότερους μισθούς πείνας στις μεγάλες επιχειρήσεις και στις πολυεθνικές», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας.

ellada

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: