The Simpsons: Έγιναν 33 ετών – Αναδρομή στις προβλέψεις της «κίτρινης» οικογένειας που σόκαραν τον κόσμο

Τριάντα τρία κεράκια σβήνει σήμερα 17 Δεκεμβρίου η δημοφιλής αμερικανική σειρά κινουμένων σχεδίων «The Simpsons». Πρόκειται για την δημοφιλέστερη σειρά που ξεκίνησε να προβάλλεται σαν σήμερα το 1989 από το Fox. Μάλιστα η σειρά έκανε τη διαφορά καθώς προβάλλεται στη βραδινή ζώνη και όχι στην πρωϊνή όπως συνηθίζεται με τις σειρές κινουμένων σχεδίων.

Οι ήρωες ο Homer, η Marge, η Lisa, ο Bart και η Maggie, από το Springfield οι οποίοι συστήθηκαν για πρώτη φορά στο τηλεοπτικό κοινό με ένα χριστουγεννιάτικο επεισόδιο. Η κίτρινη οικογένεια ήταν δημιούργημα του Ματ Γκρέινινγγκ ο οποίος φαντάστηκε τους συγκεκριμένους ήρωες όταν κλήθηκε να προτείνει μία νέα σειρά κινουμένων σχεδίων μικρού μήκους. Η συγκεκριμένη σειρά θα γινόταν ένθετο του  «The Tracey Ullman Show».


Έτσι λοιπόν ο Γκρέινινγκ πρότεινε μια δυσλειτουργική οικογένεια στην οποία έδωσε ονόματα από τη δική του οικογένεια και στη θέση του εαυτού του, έδωσε το όνομα του Bart (πρόκειται για τον αναγραμματισμό της λέξης brat  που σημαίνει κακομαθημένο).

Τα βίντεο μικρού μήκους με την οικογένεια Simpsons  ξεκίνησαν να παίζουν στο The Tracey Ullman Show στις 19 Απριλίου 1987. Μετά από τρεις κύκλους, η Fox έδωσε στους Simpsons τη δική τους αποκλειστική σειρά, που έκανε από πολύ νωρίς μεγάλη επιτυχία.

Πέραν των βασικών χαρακτήρων συχνές παρουσίες έχουν και άλλοι, όπως ο παππούς Abe, o Milhouse (φίλος του Bart), ο Krusty ο Κλόουν, ο Ned Flanders (γείτονας του Homer), ο κύριος Burns, ο Sideshow Bob και ο Moe Szyslak (ιδιοκτήτης του μπαρ όπου συχνάζει ο Homer). Μάλιστα σε πολλά επεισόδια συμμετείχαν ως καλεσμένοι μεγάλες διασημότητες των ΜΜΕ και όχι μόνο, μουσικοί όπως οι U2, οι Metallica, ο Μάικλ Τζάκσον, ή ακόμα και γνωστοί επιστήμονες όπως ο Στήβεν Χόκινγκ. Κατά κανόνα, τα πραγματικά άτομα δίνουν τις φωνές τους στα κινούμενα σχέδια που παρουσιάζονται στην σειρά.

Η μεγάλη επιτυχία που είχε η σειρά κινουμένων σχεδίων οδήγησε και τη μεταφορά της σε κόμικς. Από το 1993 έως σήμερα, η εταιρεία Bongo Comics εκδίδει στην Αμερική περιοδικά με τους δημοφιλείς ήρωες. Από τότε, έχει κυκλοφορήσει μια πλειάδα τίτλων, με κυριότερους το Simpsons Comics (1993 έως σήμερα), το Bart Simpson Comics (2000 έως σήμερα), το Bart Simpson’s Treehouse of Horror (1995 έως σήμερα) και άλλους.

Το «κίτρινο χρώμα»

Ο Γκρέινινγκ σε μία παλαιότερη συνέντευξή του στο BBC αναφέρθηκε στο γιατί οι Simpsons είναι «κίτρινοι». «Μια animator σκέφτηκε το κίτρινο των Simpsons και μόλις μου το έδειξε είπα: “Αυτή είναι η απάντηση!”. Όταν κάνετε ζάπινγκ στα κανάλια με το τηλεχειριστήριο και περνάει μια κίτρινη λάμψη, θα ξέρετε ότι βλέπετε τους Simpsons», ανέφερε χαρακτηριστικά. Μάλιστα πρόσθεσε ότι δεν τον ενδιέφερε να επιλέξει  τα «συμβατικά χρώματα κινουμένων σχεδίων» για τους χαρακτήρες.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: