Θάνατος τριών παιδιών στην Πάτρα: «Δύσκολο αλλά όχι αδύνατο να συμβεί» λέει ο ιατροδικαστής

«Όλα θα γίνουν στην ώρα τους», λέει ο πατέρας των παιδιών — «Ο αιφνίδιος θάνατος του πρώτου παιδιού είχε διερευνηθεί με όλα τα μέσα. Είχαν ληφθεί ιστολογικές και τοξικολογικές εξετάσεις, βγήκαν κάποια αποτελέσματα. Το υλικό αυτό υπάρχει και θεωρώ ότι διασώζεται» δήλωσε ο  πραγματογνώμονας-ιατροδικαστής Σωκράτης Τσαντίρης — Σάλος μετά τις αποκαλύψεις ότι o απινιδωτής της Τζωρτζίνας, του τρίτου παιδιού της οικογένειας, «έδειξε» εξωτερική παρέμβαση

Τη στιγμή που εξετάζονται όλα τα σενάρια για τον θάνατο των τριών παιδιών στην Πάτρα μέσα σε διάστημα τριών ετών, αναμένονται τα αποτελέσματα των ιστολογικών και τοξικολογικών εξετάσεων της Τζωρτζίνας που θα δώσουν απαντήσεις για τον θάνατό της. Είναι πιθανό το πόρισμα να ρίξει φως και στην έρευνα για τους θανάτους των δύο αδερφών της.

Ο Σωκράτης Τσαντίρης, ιατροδικαστής και ο πραγματογνώμονας που διορίστηκε μετά τον πρώτο θάνατο, μιλώντας στο Mega, τόνισε πως τρεις αιφνίδιοι θάνατοι στην ίδια οικογένεια δεν είναι αδύνατο να συμβεί, αλλά παράλληλα είναι δύσκολο.

«Ο αιφνίδιος θάνατος του πρώτου παιδιού είχε διερευνηθεί με όλα τα μέσα. Είχαν ληφθεί ιστολογικές και τοξικολογικές εξετάσεις, βγήκαν κάποια αποτελέσματα. Το υλικό αυτό υπάρχει και θεωρώ ότι διασώζεται. Είναι κάτι δύσκολο να συμβούν τρεις αιφνίδιοι θάνατοι στην ίδια οικογένεια, αλλά όχι κάτι αδύνατο», είπε χαρακτηριστικά ο κ.Τσαντίρης.

Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή, τα αποτελέσματα της Τζωρτζίνας θα είναι πιο αναλυτικά και θα συσχετιστούν με τα δεδομένα των πρώτων θανάτων.

Τι λέει ο πατέρας

Απαντήσεις για όλα όσα λέγονται για τον απινιδωτή της 9χρονης Τζωρτζίνας και το ενδεχόμενο εξωτερικής παρέμβασης δίνει ο πατέρας των τριών παιδιών από την Πάτρα που έφυγαν από τη ζωή.

«Δεν χρειάζεται να πούμε κάτι για τον απινιδωτή και τον βηματοδότη. Να ακούσετε αυτά που είπε ο κύριος Παπαγιάννης. Όλα θα γίνουν στην ώρα τους…να το ξέρετε αυτό», δήλωσε χαρακτηριστικά αποκλειστικά στo Mega.

Αναφορικά με το εάν πιστεύει πως υπήρξε κάποια ιατρική αμέλεια και εάν υποψιάζονται κάτι, απάντησε πως σύντομα θα φανεί η αλήθεια.

Σάλος έχει ξεσπάσει μετά τις αποκαλύψεις ότι o απινιδωτής της Τζωρτζίνας, του τρίτου παιδιού της οικογένειας Δασκαλάκη που έφυγε από τη ζωή, «έδειξε» εξωτερική παρέμβαση.

Ο Γιάννης Παπαγιάννης, παιδοκαρδιολόγος που είχε αναλάβει την 9χρονη Τζωρτζίνα μίλησε στην ΕΡΤ για τις εκτιμήσεις, παρεξηγήσεις και εσφαλμένες γνώμες, όπως τις χαρακτήρισε, που διατυπώνονται δημοσίως για τα αίτια θανάτου της μικρής από την Πάτρα.

«Η τοποθέτηση του απινιδωτή έγινε με γνώμονα ότι υπήρχε ένα ανεξήγητο συμβάν στο παιδί, της απώλειας συνείδησης που συνδεόταν με σπασμούς που δεν ξέραμε ακριβώς σε τι οφείλονταν. Επιπλέον, είχαμε δύο αιφνίδιους θανάτους στην οικογένεια», δήλωσε.

Ο απινιδωτής μπήκε για να αποφευχθεί αιφνίδιος θάνατος

Ο γιατρός που εξέτασε την Τζωρτζίνα, το τρίτο κοριτσάκι της ίδιας οικογένειας που έχασαν τη ζωή του, ανεξήγητα, μέσα σε τρία δήλωσε: «Εμείς αναλάβαμε το παιδί από το νοσοκομείο του Ρίο, στην Πάτρα, όπου το παιδί είχε εξετασθεί και δεν βρέθηκαν σαφή αίτια. Μας ζητήθηκε και από τους γιατρούς και από την οικογένεια να τοποθετήσουμε τον απινιδωτή για να το διασφαλίσουμε από τυχόν αρρυθμιολογικά συμβάντα».

Σύμφωνα με τον ίδιο η εξέταση στο παιδί δεν είχε δείξει κάποιο πρόβλημα αρρυθμιών, ούτε κάποια σχετικά σύνδρομα, αλλά όπως ανέφερε στην εκπομπή «υπάρχουν καταστάσεις οι οποίες διαφεύγουν ενός βασικού ελέγχου και μπορούν να συμβούν μόνο υπό σπάνιες συνθήκες. Γι’ αυτές τις σπάνιες καταστάσεις τοποθετήσαμε τον απινιδωτή».


Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-chvonieiol4p-st)

Δεν υπήρξε εξωτερική παρέμβαση στον απινιδωτή

Σχολιάζοντας τις φήμες ότι υπήρξε εξωτερική παρέμβαση στον απινιδωτή ο κ. Παπαγιάννης ξεκαθάρισε ότι η συσκευή που είχε τοποθετηθεί στην 9χρονη «δεν παρουσίασε κανένα πρόβλημα στη λειτουργία της, ούτε κατέγραψε κάποια αρρυθμία που να εξηγεί στα επεισόδια του παιδιού». Διευκρίνισε, ακόμη, ότι ο βηματοδότης περιλαμβάνεται μέσα στον απινιδωτή.

«Επειδή γράφτηκαν στον Τύπο πράγματα που δεν είναι ακριβή, ότι αποδεικνύεται από τα στοιχεία του απινιδωτή ότι υπήρξε εξωτερική παρέμβαση, αυτό είναι απολύτως αναληθές. Δεν υπάρχει δυνατότητα ο απινιδωτής να μας πει αν κάποιος επέδρασσε και πώς στην καρδιά. Εκείνο που μπορεί να δείξει είναι αν υπήρχε καλή λειτουργία του μηχανήματος, αν υπήρχαν αυξημένες αντιστάσεις, αν υπήρχε ηλεκτρονική παρεμβολή -που δεν υπήρχε- και αν υπήρχαν αρρυθμίες, τις οποίες δεν ανιχνεύσαμε».

Τόνισε, επίσης, ότι «η καρδιά μπορεί να σταματήσει γι’ άλλους λόγους, όπως ένα επεισόδιο επιληψίας, σπασμών, διακοπής της αναπνοής για κάποιο λόγο, μεταβολικές διαταραχές που να μην επιτρέπουν την καλή λειτουργία της καρδιάς. Ο απινιδωτής και ο βηματοδότης δεν μπορούν να δουλέψουν αν η καρδιά δεν έχει καλή λειτουργία».

Ο κ. Παπαγιάννης θέλησε να ξεκαθαρίσει ότι οι γιατροί δεν βρήκαν κάποιο καρδιολογικό αίτιο προγενέστερο. «Εκείνο που ξέρουμε από ένα καρδιογράφημα που έγινε στο παιδί την ώρα της ανάνηψης είναι ότι ο βηματοδότης λειτουργούσε κανονικά, αλλά μετά από μισή ώρα που γινόταν καρδιοαναπνευστική ανάνηψη στο παιδί, έπαψε πλέον να μπορεί να διεγείρει την καρδιά». Ερωτηθείς τι έδειχνε ο απινιδωτής την ώρα που η μητέρα καλούσε σε βοήθεια, ο γιατρός διευκρίνισε ότι λειτουργούσε ως βηματοδότης.

Δείτε βίντεο: Πάτρα: Ο απινιδωτής δεν μπορεί να δώσει πληροφορίες ότι κάποιος έκανε κάτι εξωτερικά, λέει ο παιδοκαρδιολόγος της 9χρονης Τζωρτζίνας


.

Πηγή: Protothema.gr

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: