Θάνατος 19χρονου στη Σάμο: Μία ώρα καθυστέρησε το ΕΚΑΒ

Θλίψη και οργή επικρατεί στη Σάμο μετά την τραγική είδηση του θανάτου ενός 19χρονου αθλητή από ανακοπή καρδιάς σε γήπεδο του νησιού.

Μία ώρα καθυστέρησε το ασθενοφόρο

Κατά τα όσα αναφέρουν ο φίλος του θανόντος αλλά και ο ιδιώτης γιατρός που έσπευσε να προσφέρει τις πρώτες βοήθειες στον άτυχο 19χρονο, το ασθενοφόρο της Σάμου βρισκόταν στην άλλη άκρη του νησιού και τελικά το ΕΚΑΒ παρέλαβε τον νεαρό μία ώρα μετά το περιστατικό.

Ο φίλος του άτυχου νέου, που έγινε και μάρτυρας του τραγικού περιστατικού, σημειώνει: «Το ένα ασθενοφόρο ήταν στην άλλη άκρη του νησιού, αστυνομία έπαιρνα δεν το σήκωνε κανείς».

«Ήρθε ο οδηγός από το σπίτι του με παντόφλες και πήγε και πήρε το ασθενοφόρο για να έρθει στο γήπεδο» συμπληρώνει.

“Έπαιρνα το ΕΚΑΒ και μου έλεγα φέρ’ τον εσύ” 

Σύμφωνα με τον φίλο του 19χρονου, από το ΕΚΑΒ του ζητούσαν να επιχειρήσει την μεταφορά μόνος, καθώς αδυνατούσαν να καλύψουν τις ανάγκες του 19χρονου. «Έπαιρνα το ΕΚΑΒ και μου λένε δεν μπορούμε να έρθουμε, βάλτον στο αμάξι και φέρ’ τον να γλιτώσουμε χρόνο».

Επικίνδυνες ελλείψεις προσωπικού για τα ασθενοφόρα

«Η Σάμος καλύπτεται μόνο με ένα ασθενοφόρο σε κάθε βάρδια και η δυτική Σάμος μένει ακάλυπτη, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές» είπε, μιλώντας στο OPEN ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος. Σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο, στο κέντρο υγείας Καρλοβασίου δεν υπήρχε ασθενοφόρο, ενώ δεν προβλέπεται εκεί η ειδικότητα καρδιολόγου.

«Είμαι καρδιολόγος, κλήθηκα εκεί με απινιδωτή, πήγα και το παιδί ανένηψε» εξηγεί ο Πέτρος Χατζηανδρέου, γιατρός που εκλήθη να προσφέρει τις πρώτες βοήθειες στον 19χρονο. Όπως αναφέρει ο γιατρός, ο νεαρός είχε ανανήψει, η καρδιά του λειτουργούσε και πάλι, όμως δεν συνέβη το ίδιο και με τον εγκέφαλο.

Καταλυτική η αργοπορία του ΕΚΑΒ

Ο 19χρονος νεαρός από τη Σάμο εισήχθη στη ΜΕΘ και μετά από αλλεπάλληλες ανακοπές κατέληξε. «Αν περάσουν πέντε λεπτά, δεν συζητών δέκα ο εγκέφαλος είναι νεκρός. Η καρδιά μπορεί να ανανήψει» σχολιάζει σε ερώτηση για τις συνέπειες της καθυστέρησης του ασθενοφόρου και της συνακόλουθης αργοπορίας μεταγωγής του 19χρονου στο νοσοκομείο.

ellada

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: