Θα πέσει πολύ… Αραβικό χρήμα στην Ελλάδα προσεχώς!! Όλα τα επενδυτικά πλάνα που είναι στα σκαριά

Θα πέσει πολύ... Αραβικό χρήμα στην Ελλάδα προσεχώς!! Όλα τα επενδυτικά πλάνα που είναι στα σκαριά

Μπορεί να άργησαν, αλλά… ήρθαν. Ο λόγος για τις αραβικές επενδύσεις, που δίνουν ψήφους εμπιστοσύνης τόσο στον τουρισμό όσο και στην υψηλή τεχνολογία της Ελλάδας, σε μία κρίσιμη στιγμή. Την ώρα που ο John Paulson έβαζε στον «πάγο» τα ελληνικά assets παγώνοντας την επιχειρηματική κοινότητα, μια τριπλέτα ειδήσεων από την…
Αραβία δείχνει, να επιχειρεί τουλάχιστον, να αλλάξει το σκηνικό. Πρόκειται για την εμπλοκή της οικογένειας Olayan στο Costa Navarino, την είσοδο της βασιλικής οικογένειας Al Thani του Κατάρ, στην MLS, και το ενδιαφέρον της βασιλικής οικογένειας της Σαουδικής Αραβίας για το Λαγονήσι. Και οι τρεις εντάσσονται στο ευρύτερο πλαίσιο της αναθέρμανσης των επενδυτικών σχέσεων με τον αραβικό κόσμο και ενώ στα σκαριά βρίσκεται η υπογραφή διακρατικής συμφωνίας Σαουδικής Αραβίας-Ελλάδας για την αμοιβαία προστασία των επενδύσεων.

ΠΑΛΑΙΟΙ ΔΕΣΜΟΙ. Η είδηση για την συμμετοχή του ομίλου Olayan στην ΤΕΜΕΣ του Costa Navarino δεν έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία. Οι οικογένειες Κωνσταντακόπουλου και Olayna έχουν μακρόχρονους δεσμούς που είχαν εκφραστεί επιχειρηματικά και πέρυσι, με την υποβολή κοινής πρότασης για την αποκρατικοποίηση του Αστέρα Βουλιαγμένης. Με τον σχεδιασμό αυτόν να μην προχωρεί, καθώς επικράτησε η Jermyn Street, η οικογένεια Olayan έστρεψε το ενδιαφέρον της στο ίδιο το Costa Navarino το οποίο υπολογίζει ως ιδιαίτερα σημαντική επένδυση, αλλά και ένα και σημαντικό asset του ελληνικού τουρισμού.
Με βάση της συμφωνία που επιτεύχθηκε πριν μερικές ημέρες η οικογένεια Olayan αποκτά το 25% της ΤΕΜΕΣ και γίνεται ο τέταρτος ισότιμος μέτοχος της επιχείρησης μαζί με τα τρία μέλη της οικογένειας Κωνσταντακόπουλου που «κρατούν» το υπόλοιπο 75%. Η απόκτηση του μεριδίου θα οδηγήσει σε αύξηση κεφαλαίου της τάξης των 400-500 εκατ. ευρω τα οποία θα διατεθούν για την επιτάχυνση της ανάπτυξης του Costa Navarino. Σύμφωνα με πληροφορίες αφορούν ειδικότερα την ανάπτυξη των άλλων τριών ζωνών του συγκροτήματος που περιλαμβάνουν 45 κατοικίες και την κατασκευή νέων ξενοδοχειακών μονάδων και γηπέδων γκολφ. Σήμερα το τουριστικό συγκρότημα της Μεσσηνίας φιλοξενεί δύο ξενοδοχεία (The Westin Resort και το The Romanos, a Luxury Collection Resort) και δύο γήπεδα γκολφ.
ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ. Οι τελικές ανακοινώσεις για την κοινή επενδυτική στρατηγική που προβλέπει έργα και επενδύσεις της τάξης των 100 εκατ. ευρώ την προσεχή τριετία θα γίνουν το πρώτο τρίμηνο του 2015.
Ο συνολικός προϋπολογισμός της επένδυσης της ΤΕΜΕΣ στην οποία θα εξακολουθήσει να ηγείται ο Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος διαμορφώνεται στο 1,2 δισ. ευρώ, ενώ η αξία του πάγιου ενεργητικού ανέρχεται στα 477,3 εκατ. ευρώ. Οι αριθμοί αυτοί έπαιξαν βέβαια σημαντικό ρόλο στην επιλογή της οικογένειας Olayan, όπως και οι πρόσφατες εξελίξεις στην προσβασιμότητα του συγκροτήματος (με τον νέο αυτοκινητόδρομο, αλλά και την ενίσχυση του ρόλου του αεροδρομίου της Καλαμάτας) και καθιστούν το Costa Navarino μια ολοένα και περισσότερο σταθερή και ασφαλή επένδυση.

Βέβαια δεν πρόκειται για την πρώτη ελληνική επένδυση των Olayan. O Σαουδαραβικός όμιλος βρίσκεται στην Ελλάδα από το 1976 και από τότε έχει ποικίλλες δραστηριότητες. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν η επένδυση στην Chipita του Σπύρου Θεοδωρόπουλου, στην Eurodrip σε συνεργασία με την Global Finance του Άγγελου Πλακόπητα, η συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο της Coca- Cola 3E αλλά και στις τηλεπικοινωνίες με την Algonet της οποίας υπήρξε επί σειρά ετών βασικός μέτοχος. Με περιουσιακά στοιχεία που αποτιμώνται σε 12 δισεκατομμύρια δολάρια ο όμιλος Olayan στεγάζεται (επί ελληνικού εδάφους) στη Γλυφάδα, ενώ τα ηνία κρατούν τα τέσσερα παιδιά του ιδρυτή του Sulaiman Olayan: ο γιός του Khaled  Olayan και οι τρεις κόρες του Lubna, Hayat και Hutham Olayan.

ΜΕ 5,1%. Μικρότερη σε κλίμακα, αλλά υψηλής σημασίας λόγω αντικειμένου είναι η εμπλοκή της KM CO Ltd, συμφερόντων του Σεΐχη από το Κατάρ Sheikh Khalid Bin Jassim Al-Thani στην MLS. Οι καταριανοί αποκτούν το 5,1% της εταιρείας του Γιάννη Καματάκη, δίνοντας ψήφο εμπιστοσύνης στα επιτεύγματά της, αλλά και προδιαγράφοντας τη στήριξη των μελλοντικών επενδυτικών της σχεδιασμών. Η KM CO πέραν της επένδυσης στο μετοχικό κεφάλαιο της ΜLS, προτίθεται να συμβάλει στην ανάπτυξη της εταιρίας στις αγορές του Κόλπου και της Βόρειας Αφρικής με κοινή απόφαση και στρατηγική των επιτελείων των δύο ομίλων, κάτι το οποίο επιβεβαίωσε σε ανακοίνωσή του και ο Σείχης Al Thani. «Είμαστε πολύ χαρούμενοι που συγκαταλεγόμαστε στους βασικούς μετόχους της MLS. Σκοπεύουμε μαζί με τους ανθρώπους της εταιρίας να ανοίξουμε νέους ορίζοντες και να υλοποιήσουμε μαζί τα επενδυτικά μας σχέδια».

Και ο AlSaoud για το Λαγονήσι
Στο μεταξύ, το ενδιαφέρον του για την έκταση στο Λαγονήσι που φιλοξενεί το ξενοδοχειακό συγκρότημα grand Resort φέρεται να έχει εκφράσει και ο Σαουδάραβας επενδυτής Al Walid Bin Talal Al Saoud του ομίλου Four Seasons. Ο επενδυτής «κοιτάζει» στο μέλλον καθώς οι προηγούμενες απόπειρες που είχαν γίνει απο την πλευρά της Σαουδικής Αραβίας ή του Κατάρ προς τον Αστέρα δεν ευοδώθηκαν.

Σε ότι αφορά την περίπτωση του Grand Resort, σήμερα το συγκρότημα διαχειρίζεται με σύμβαση παραχώρησης η οικογένια μαντωνανάκη. Επί της ουσίας όμως η έκταση έχει περιέλθει στην «εποπτεία» του υπ. Ανάπτυξης μια και έχει υπαχθεί ευρύτερα στην «Παράκτιο Μέτωπο Α.Ε.». Το κατά πόσον μπορεί να εξελιχθεί σε μια σαουδαραβική επένδυση θεωρείται ακόμη «πρώιμο» από στελέχη της αγοράς καθώς δεσμεύεται από την τρέχουσα σύμβαση. Την ίδια στιγμή τίποτα δεν πρέπει να αποκλείεται καθλως μια σειρά από νομικές εκκρεμότητες που ταλαιπωρουν χρόνια το πρόγραμμα παραχώρησης επιχειρείται να κλέισουν.

Άλλωστε ο Σαουδάραβας επενδυτής έχει και άλλα «βέλη» στην φαρέτρα του, καυώς έχει ζητήσει να αναλάβει τη διαχείρηση του νέου Αστέρα, μέσω του ομίλου Four Seasons που εντάσσεται στα ευρύτερα συνφέροντά του.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: