Θα διεκδικήσουμε το κατοχικό δάνειο

Θα διεκδικήσουμε το κατοχικό δάνειοΜήνυμα ενότητας για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων εξέπεμψε, σε μία σπάνια ομοφωνία, το σύνολο του πολιτικού κόσμου κατά τη χθεσινή συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής. Εκτός κλίματος και πάλι οι κακοφωνίες της Χρυσής Αυγής.
Ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος διαβεβαίωσε πως «ό,τι μας ανήκει, το διεκδικούμε με τον ορθό και νόμιμο τρόπο και κανείς να μην έχει αμφιβολία ότι προβαίνουμε σε όλες τις απαραίτητες για τον σκοπό αυτό ενέργειες», στέλνοντας σαφές μήνυμα πως το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων, αυτή τη φορά, «άνοιξε, για να κλείσει, με τη Δικαιοσύνη να θριαμβεύει». Σημείωσε ότι επαναφορά του θέματος δεν πρέπει να θεωρηθεί ως εχθρική κίνηση προς τον γερμανικό λαό, συμπληρώνοντας με νόημα ότι είναι εσφαλμένο, «κάποιοι να επιχειρούν να συνδέσουν την απαραίτητη δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας μας με το ζήτημα των αποζημιώσεων».
Σε αυτή τη φάση, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους προβαίνει σε νομική επεξεργασία, αξιολόγηση και τεκμηρίωση του περιεχομένου της έκθεσης που συντάχθηκε από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους – και κατ” επέκταση των αξιώσεων του ελληνικού Δημοσίου – ώστε «να έχουμε μια ισχυρή νομική βάση», κατέληξε ο κ. Αβραμόπουλος
Νωρίτερα, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης έκανε λόγο για μείζονος σημασίας εθνικό ζήτημα που – όπως υποστήριξε – δεν διεκδίκησαν ούτε έθεσαν έως τώρα οι ελληνικές κυβερνήσεις.
«Πρέπει να δούμε το γιατί και να συνειδητοποιήσουμε ότι είμαστε υπόλογοι απέναντι στον ελληνικό λαό, στη γενιά της εθνικής αντίστασης και στις μελλοντικές γενιές», είπε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι το θέμα πρέπει να τεθεί στο Συμβούλιο Κορυφής αλλά και στην ευρωπαϊκή κοινή γνώμη προκειμένου «να δημιουργηθεί κίνημα συμπαράστασης στην ».
Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας πρότεινε τη σύσταση Ειδικής Διακομματικής Επιτροπής, από την οποία ζήτησε «να εξαιρεθεί το φιλοναζιστικό κόμμα της Χρυσής Αυγής που η παρουσία του αποτελεί ντροπή στο Κοινοβούλιο».
Υπέρ της πρότασης του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ τάχθηκε και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης , επισημαίνοντας ωστόσο πως «κάποιοι νομίζουν ότι ο πατριωτισμός και η εθνική αξιοπρέπεια αρχίζουν με τη δική τους έλευση στη ή με την εκλογική τους άνοδο, αλλά δεν είναι έτσι, δεν κινούνται έτσι η ιστορία και η πολιτική. Το θέμα έχει τεθεί ευθέως, απερίφραστα και μέσω διπλωματικής οδού σε τουλάχιστον πέντε περιπτώσεις».

Η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ. Αίσθηση προκάλεσε η στάση της Χρυσής Αυγής για το ζήτημα, με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ακροδεξιού κόμματος Χρήστο Παππά να υποστηρίζει ότι υπάρχει ανάγκη για «Μεταξάδες και όχι Σαμαράδες, θέλουμε ανθρώπους που διεκδικούν». Μάλιστα για τις κατηγορίες ότι η Χρυσή Αυγή είναι φιλοναζιστικό κόμμα, είπε πως «δεν κυβερνά ο Χίτλερ αλλά η Μέρκελ και ο Σόιμπλε, στους οποίους είστε υποτακτικοί».
Αμεση ήταν η απάντηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του Σπύρου Χαλβατζή, ο οποίος κατηγόρησε τη Χρυσή Αυγή ότι «οι τωρινοί υμνητές των Ναζί και του δικτάτορα Μεταξά είναι καταδικαστέοι στη συνείδηση του ελληνικού λαού».

Αγγελική Καραγεώργου

Tags: , , , , , , , , , , , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: