Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Ήταν επίτιμος πρόεδρος του Yacht Club του Γκστάαντ

Μια από τις άγνωστες σε πολλούς ιδιότητες του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου ήταν και η θέση του επίτιμου προέδρου της λέσχης ιστιοπλοϊας στις Άλπεις. Ναι πράγματι υπάρχει λέσχη ιστιοπλοΐας στις Αλπεις, της οποίας ο Κωνσταντίνος ήταν επίτιμος πρόεδρος. Και τα εξέχοντα μέλη της αγωνίζονται και σε πισίνα με… τηλεκατευθυνόμενα ιστιοπλοϊκά.

Όσοι τύχει να πάνε στο ειδυλλιακό θέρετρο του Γκστάαντ και αντικρίσουν την ταμπέλα του συγκεκριμένου club να δεσπόζει κοιτούν συνήθως απορημένοι ο ένας τον άλλον, αφού έχουν συνηθίσει να τη βλέπουν μόνο εκεί όπου υπάρχει θάλασσα. Το Yacht Club του Γκστάαντ πάντως υπάρχει και είχε επίτιμο πρόεδρο τον τέως βασιλιά της Ελλάδας Κωνσταντίνο. Το συγκεκριμένο club ξεκίνησε από τον Μπερνάντ Έκλεστον τον άλλοτε ισχυρό άνδρα της F1 και τον αείμνηστο Έλληνα εφοπλιστή Αλέξανδρο Γουλανδρή.

Βέβαια κατά τον συγγραφέα sir Τάκη Θεοδωρακόπουλο ο Αλέξανδρος Γουλανδρής ξεκίνησε αυτή τη λέσχη ως αστείο με τον George Nicholson του οποίου ο προπάππους ξεκίνησε την κατασκευή yacht το 1785 με την εταιρεία Camper-Nicholson. Βέβαια το ποιοι ακριβώς ήταν οι εμπνευστές λίγη σημασία έχει.





Από τη στιγμή που έγινε επίτιμος πρόεδρος ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος η φήμη του club διαδόθηκε πολύ γρήγορα με τα υποψήφια μέλη να κάνουν ουρά για να μπουν. Εφοπλιστές και επιχειρηματίες θέλησαν να γίνουν μέλη με αποτέλεσμα το club που στεγαζόταν αρχικά σε αν τροχόσπιτο στις Άλπεις να μετακομίσει στο πολυτελές ξύλινο σαλέ του ξενοδοχείου Bellevue. Το 2009 παραλίγο το club να χάσει τη στέγη του όταν ο ιδιοκτήτης του σαλέ απαίτησε τα ενοίκια που του χρωστούσαν. Έτσι βρέθηκε στη δίνη ενός δικαστικού αγώνα ένα από τα μεγαλύτερα prive clubs της ιστιοπλοΐας, με μέλη του δεκάδες Έλληνες εφοπλιστές και επιχειρηματίες που αρκετά συχνά επισκέπτονται το πολυτελές θέρετρο για διακοπές και διασκέδαση.

Ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου στο οποίο φιλοξενείται αυτό το ιδιότυπο club -αν και ιστιοπλοΐας, βρίσκεται στο βουνό- θέλησε να τους κάνει έξωση επειδή δεν του έδιναν το ενοίκιο το οποίο είχε συμφωνηθεί. Χρειάστηκαν ένας μαραθώνιος συνεννοήσεων και μια δίκη που έγινε στην Ελβετία για να καταφέρει ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος και τα 420 μέλη του club να κερδίσουν και να κρατήσουν το πολυτελέστατο ξύλινο σαλέ για τις συγκεντρώσεις τους.

Το αρχικό συμφωνητικό όριζε ότι το club θα πλήρωνε στο ξενοδοχείο 1 φράγκο τον χρόνο, αλλά το ξενοδοχείο θα εισέπραττε το 20% των εσόδων του club από διάφορες εκδηλώσεις. Ωστόσο, το Yacht Club Gstaad δεν είχε αρκετά έσοδα, με αποτέλεσμα ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου να επιδιώξει να τους κάνει έξωση. Βοήθησαν οι χορηγοί αλλά και κάποια events και μαζεύτηκαν χρήματα για τα ενοίκια του πρώτου ιστιοπλοϊκού club σε βουνό.

Οι πολυτελείς εγκαταστάσεις περιλαμβάνουν τεράστιο σαλόνι με τζάκι, εστιατόριο, βιβλιοθήκη και αίθουσα συνδιαλέξεων, αλλά και πισίνα όπου πραγματοποιούνται ιστιοπλοϊκοί αγώνες με τηλεκατευθυνόμενα. Για να γίνει κανείς μέλος του club θα πρέπει να έχει δύο συστάσεις από άτομα που ανήκουν ήδη στο club, να συμπληρώσει κάποιες αιτήσεις και φυσικά να έχει χρήματα για την εγγραφή και την ετήσια συνεισφορά. To ιστιοπλοϊκό club του Γκστάαντ έχει αδελφοποιηθεί με τον Ναυτικό Ομιλο, με τη Λέσχη Yacht De Monaco, αλλά και τη Βασιλική Λέσχη Yacht του Τάμεση.





.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: