Τέλος οι φυλετικές διακρίσεις με βάση την κόμμωση

Η πρώτη πολιτεία των ΗΠΑ που απαγόρευσε «τις φυλετικές διακρίσεις βάσει της κόμμωσης» είναι η Καλιφόρνια, μετά την υιοθέτηση νομοθεσίας που επιτρέπει τα μαλλιά «άφρο» και τα κοτσιδάκια ράστα στα σχολεία και τον χώρο εργασίας.

Η νομοθεσία έχει στόχο να προστατεύσει τους Αφροαμερικανούς που συχνά γίνονται στόχος διακρίσεων εξαιτίας των μαλλιών τους. Υιοθετήθηκε ομόφωνα από τα δύο σώματα του κοινοβουλίου της Καλιφόρνιας και αναμένεται να τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου.

«Ο νόμος αυτός προστατεύει τα δικαιώματα των μαύρων Καλιφορνέζων να έχουν τα μαλλιά τους φυσικά, χωρίς να τους ασκούνται πιέσεις να συμμορφώνονται με ευρωπαϊκά πρότυπα», εξήγησε η Δημοκρατική γερουσιαστής του Λος Άντζελες Χόλι Μίτσελ η οποία συνέταξε το νομοσχέδιο και είναι και η ίδια μαύρη, ενώ συχνά κάνει κοτσιδάκια τα μαλλιά της.

«Για εμάς είναι ένα σύμβολο του ποιοι είμαστε. Όταν έκανα ράστα πριν 15 χρόνια γνώριζα ότι επρόκειτο για μια δήλωση τόσο κοινωνική όσο και πολιτική που απευθυνόταν στον έξω κόσμο», πρόσθεσε όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επικαλούμενο το AFP.

Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Γκάβιν Νιούσομ αναφέρθηκε στην περίπτωση ενός Αφροαμερικανού μαθητή λυκείου στον οποίο διαιτητής είχε πει τον προηγούμενο Δεκέμβριο να κόψει τα ράστα του, αν θέλει να συμμετάσχει σε αγώνα πάλης.

Ο έφηβος είχε να επιλέξει μεταξύ του «να αποκλειστεί από τον αγώνα και να χάσει την ταυτότητά του», κατήγγειλε ο Νιούσομ.

«Αυτό συμβαίνει στον χώρο εργασίας, στα σχολεία -όχι μόνο στις αθλητικές διοργανώσεις- κάθε μέρα και παντού στις ΗΠΑ, με τρόπο κεκαλυμμένο ή ξεκάθαρο», τόνισε ο κυβερνήτης χθες προτού υπογράψει το νομοσχέδιο.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, τα μαλλιά «παραμένουν συχνή αιτία για φυλετικές διακρίσεις με σοβαρές οικονομικές και υγειονομικές επιπτώσεις, κυρίως για τους μαύρους».

Πλέον η κόμμωση δεν θα μπορεί να αποτελεί λόγο για κάποιον προκειμένου να αρνείται να προσφέρει εργασία ή στέγη, όπως συμβαίνει ήδη με το φύλο, τη θρησκεία ή την εθνότητα.

Οι εργοδότες θα μπορούν να ζητούν να εφαρμόζονται κάποιοι κανόνες που έχουν σχέση με την ασφάλεια ή την υγιεινή, όπως το να φορούν οι εργαζόμενοι σκουφάκι στα μαλλιά, με την προϋπόθεση ότι αυτοί θα ισχύουν για όλους, τονίζεται στην ανακοίνωση του κυβερνήτη.

Η πόλη της Νέας Υόρκης υιοθέτησε ανάλογο νομοσχέδιο στις αρχές του έτους.

(?)

Πηγή: diethnh

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: