Τέλος η Συνθήκη για τους πυρηνικούς πυραύλους μετά από 32 χρόνια

Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα το τέλος της συνθήκης πυρηνικού αφοπλισμού INF «με πρωτοβουλία» των ΗΠΑ, καθώς αναμένεται εντός της ημέρας η επίσημη ανακοίνωση από την Ουάσινγκτον της αποχώρησής της από τη συμφωνία αυτή που συνήφθη την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου.

«Στις 2 Αυγούστου του 2019, με αμερικανική πρωτοβουλία, παύει η ισχύς της Συνθήκης που υπεγράφη στις 8 Δεκεμβρίου του 1987 στην Ουάσινγκτον από τη Σοβιετική Ένωση και τις ΗΠΑ για την κατάργηση των πυραύλων μέσου βεληνεκούς», ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Λίγο νωρίτερα ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Ριαμπκόφ δήλωσε σε συνέντευξή του στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS ότι η Ρωσία πρότεινε στις ΗΠΑ ένα μορατόριουμ στην ανάπτυξη των πυρηνικών όπλων που απαγορεύονται από τη συμφωνία αυτή.

«Προτείναμε στις ΗΠΑ και σε άλλα μέλη του ΝΑΤΟ να εξετάσουν την πιθανότητα να ανακοινώσουμε ένα μορατόριουμ στα όπλα μέσου βεληνεκούς», σημείωσε ο Ριαμπκόφ.

«Θα είναι ένα μορατόριουμ το οποίο θα μπορεί να συγκριθεί με αυτό που ανακοίνωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν όταν είπε ότι αν οι ΗΠΑ δεν αναπτύξουν τους εξοπλισμούς τους αυτούς σε ορισμένες περιοχές τότε και η Ρωσία θα απόσχει από το να το κάνει αυτό», συνέχισε ο Ριαμπκόφ, προσθέτοντας ότι η υπογραφή μιας νέας συμφωνίας δεν βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη.

Σύμφωνα με τον Ρώσο αξιωματούχο, δεν θα πρέπει ωστόσο να «πιστεύουμε» τις δηλώσεις του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με τις οποίες η συμμαχία δεν θα αναπτύξει τέτοιους εξοπλισμούς.

Η αναγγελθείσα τον Φεβρουάριο από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ διαδικασία αποχώρησης από τη συμφωνία INF για τους πυραύλους μέσου βεληνεκούς (500 ως 5.500 χιλιόμετρα) που δύνανται να φέρουν πυρηνική κεφαλή φτάνει σήμερα στο τέλος της καθώς η Ρωσία δεν προχώρησε, όπως αξίωνε η Ουάσινγκτον, στην καταστροφή των όπλων που κατηγορούνται ότι παραβιάζουν τη συνθήκη αυτή.

Αντιθέτως ο Βλαντίμιρ Πούτιν επικύρωσε τον Ιούλιο την αναστολή από τη Ρωσία της συμμετοχής της στη συνθήκη. Η απόφαση αυτή ανακοινώθηκε αμέσως μόλις γνωστοποιήθηκε η αντίστοιχη απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ και εγκρίθηκε στη συνέχεια από το ρωσικό κοινοβούλιο.

Η Ουάσινγκτον καταγγέλλει από το 2014 την ανάπτυξη από τη Μόσχα συστημάτων που παραβιάζουν τη συνθήκη INF.

(?)

Πηγή: diethnh

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: