Τελικά το Lockdown βοήθησε να γίνουν οι φιλίες μας πιο δυνατές;

Είναι γεγονός πως κατά τη διάρκεια της καραντίνας πολλές είναι οι συνήθειες που έχουν αλλάξει την καθημερινότητά μας. Από τις ώρες της ανάγνωσης, μέχρι τις ελεύθερες ώρες ψυχαγωγίας έπρεπε να είμαστε στο σπίτι με αποτέλεσμα πολλές από τις ασχολίες μας να βρίσκουν «διέξοδο» σε μια οθόνη κινητού. Τρανό παράδειγμα των παραπάνω είναι η επικοινωνία με φίλους, , από την άλλη όμως μας απομακρύνει, άλλωστε, τίποτα δεν συγκρίνεται με την επαφή πρόσωπο με πρόσωπο.

έχουν πληγεί ιδιαίτερα και οι φιλίες περνούν μια έντονη… κρίση. Αν το σκεφτείς λίγο καλύτερα, η επαφή με τις φίλες σου και οι συζητήσεις ωρών είναι μέσα από μια πλατφόρμα επικοινωνίας, Ακόμη κι αν η φιλία σας περνά «ζόρια» υπάρχει μια στοιχειώδης επαφή επομένως,

Όπως αναφέρει ο καθηγητής εξελικτικής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, Robin Dunbar, κάθε φιλική σχέση- και όχι μόνο- έχει το λεγόμενο… «ποσοστό αποσύνθεσης» όπως το αποκαλεί, πόσο μάλλον τώρα εν μέσω κορονοϊού.  
«Οι φιλίες αποσυντίθενται όταν δεν υπάρχει άμεση επαφή και αποσυντίθενται αρκετά γρήγορα» εξηγεί ο καθηγητής Dunbar.

Ο Καθηγητής, όπως αναφέρεται στο Refinery29, το 2014 έγινε ευρέως γνωστός μετά από μια έρευνά του η οποία και δημοσιεύθηκε το 2014 στο The New Yorker. Στην έρευνα αυτή τόνιζε πως παρά τον κοινωνικό μας κύκλο, έχουμε την τάση να δενόμαστε με περίπου 15 άτομα. Το ποσοστό αυτού αγγίζει μόνο το 10% των ανθρώπων που συναναστρεφόμαστε.

Είναι γεγονός πως εκείνους που θεωρείς κολλητούς σου φίλους τους εμπιστεύεσαι με κλειστά μάτια. Η σχέση αυτή βάση ερευνών διαπιστώνεται πως βοηθά στη ψυχική αλλά και σωματική σου υγεία.

Μια φιλία, όπως τονίζει ο καθηγητής Dunbar, δυναμώνει και διαρκεί στο χρόνο όταν υπάρχει αμοιβαία προσπάθεια αλλά και επένδυση χρόνου. Αν αυτός ο χρόνος αλλά και η επαφή δεν υπάρχει είναι αναπόφευκτα τα αποτελέσματα. Η φιλία θα «σβήσει» με τον καιρό. Αυτή την περίοδο του… lockdown παρατηρείται μια «απομάκρυνση» μιας και η μόνη επικοινωνία είναι μέσα των κοινωνικών δικτύων.

Από την άλλη, έχεις όλα τα μέσα για να κρατήσεις μια φιλία ζωντανή, έστω και με αυτόν τον τρόπο. Δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει την αμοιβαία προσπάθεια δύο ατόμων εν μέσω κορονοϊού που προσπαθούν να ανάψουν τη φλόγα της φιλίας τους και να τη διατηρήσουν. Τα ψηφιακά μέσα βοηθούν να γεφυρωθούν τα κενά αλλά είναι γεγονός πως καμία εφαρμογή δεν μπορεί να αντικαταστήσει την επιτόπια επαφή.

Διάβασε περισσότερα στη gallery.

sxeseis

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: