Τελεσίγραφο της Τρόικα: «Μόνο αν ο Τσίπρας ψηφίσει νέα μέτρα θα πάρει την αξιολόγηση…»

Ψήφιση τώρα των μέτρων που ζητά το ΔΝΤ για μετά το 2018 καλείται, σύμφωνα με πληροφορίες από ευρωπαϊκές πηγές, να λάβει η κυβέρνηση, προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση με συμμετοχή του Ταμείου.

Την ίδια ώρα ο Πρωθυπουργός σε συνέντευξή του διαβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση «δεν υπάρχει περίπτωση να νομοθετήσει ούτε ένα ευρώ επιπλέον μέτρα».

Ωστόσο το πρωί της Τετάρτης αξιωματούχος της ευρωζώνης δήλωσε στο Reuters οτι η Αθήνα και οι δανειστές θα μπορούσαν να έρθουν σε συμφωνία στο Eurogroup του Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με Τα Νέα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πιέζει για τη μείωση του αφορολόγητου ορίου αλλά και την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις. Σε αντάλλαγμα, οι θεσμοί φέρονται να είναι έτοιμοι να προχωρήσουν σε εξειδίκευση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, που θα ισχύσουν μετά το 2018.

Κάτι τέτοιο θα επιτρέψει στο ΔΝΤ να επιστρέψει χρηματοδοτικά στο πρόγραμμα, αφού θα μπορέσει να κηρύξει το χρέος βιώσιμο, αλλά και στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να εντάξει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Επιπλέον, επιχειρώντας να διευκολύνουν την κυβέρνηση να φέρει τώρα στη Βουλή προς ψήφιση μέτρα, οι θεσμοί φέρονται να συζητούν έναν «αντίστροφο κόφτη», δηλαδή να δώσουν τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να αναιρέσει τα επώδυνα μέτρα, εφόσον επιτευχθεί ο στόχος του 3,5% του ΑΕΠ χωρίς αυτά.

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση αλλά και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θεωρούν ότι αυτό είναι εφικτό.

Αυτή η φόρμουλα συμβιβασμού έχει βεβαίως βαρύ κόστος για την κυβέρνηση που μέχρι τώρα διαβεβαιώνει ότι δεν θα ψηφίσει προκαταβολικά μέτρα για μετά το 2018 και μιλάει μόνο για παράταση του κόφτη και μόνο για έναν χρόνο, ώς το 2019, προκειμένου να μη δεσμεύσει την επόμενη κυβέρνηση.

«Δεν υπάρχει περίπτωση να νομοθετήσουμε ούτε ένα ευρώ επιπλέον μέτρα» διαβεβαιώνει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξη που παραχώρησε με αφορμή τα δύο χρόνια από τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές.

Μιλώντας στην Εφημερίδα των Συντακτών ο πρωθυπουργός λέει ότι οι εκλογές και η κρίση του λαού δεν τον φοβίζουν, αναρωτιέται ωστόσο τι νόημα έχουν τώρα: «Δεν είναι στη σκέψη της κυβέρνησης οι εκλογές, αλλά η έξοδος από την κρίση».

Πηγή: lykavitos.gr - politiki

Tags: ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: