Ταγίπ Ερντογάν: Η Συνθήκη της Λωζάνης χρειάζεται επικαιροποίηση

Σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, μια ημέρα πριν από την άφιξή του στην Αθήνα και τις συζητήσεις που θα έχει με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό, υπογράμμισε την ανάγκη για επικαιροποίηση της Συνθήκης της Λωζάνης.

Πιο αναλυτικά, ο κ. Ερντογάν ανέφερε ότι «η Συνθήκη της Λωζάνης δεν περιβάλλει μόνο την Ελλάδα αλλά ολόκληρη την περιοχή. Αυτή η Συνθήκη αφορά ολόκληρη την περιοχή και ακριβώς εξαιτίας αυτού, πιστεύω ότι συν τω χρόνω, όλες οι Συνθήκες χρειάζονται μια επικαιροποίηση. Και η Λωζάνη, με βάση τα πρόσφατα γεγονότα, χρειάζεται μια επικαιροποίηση. Αυτή η επικαιροποίηση δεν αφορά μόνο την Τουρκία, αλλά και την Ελλάδα».

Παράλληλα, ο Τούρκος Πρόεδρος, επίσης,εκτίμησε ότι μια τέτοια επικαιροποίηση της Συνθήκης όπως και άλλων Συνθηκών «θα μπορούσε να είναι αμοιβαία επωφελής, ωστόσο προφανώς υπάρχουν όλοι εκείνοι που δεν αντιλαμβάνονται για το τι ακριβώς πρόκειται. Εκείνοι που δεν έχουν αρκετή γνώση για το τι εμπεριέχει η Συνθήκη, αμέσως με κατηγορούν και προσπαθούν να βρουν νέες ερμηνείες πίσω από τις δηλώσεις μου, όμως δεν υπάρχει κάτι που κρύβεται πίσω από αυτές τις δηλώσεις. Η ασφάλεια και η φιλία μεταξύ των χωρών μας, μπορούν να κάνουν περισσότερα για να ενδυναμώσουμε τις σχέσεις μας και τη φιλία μας».

Ο ίδιος άφησε, επίσης, ανοιχτό το ενδεχόμενο να θέσει και η Ελλάδα θέματα στη συζήτηση για την επικαιροποίηση της Συνθήκης λέγοντας χαρακτηριστικά, «όταν μιλάω για επικαιροποίηση, μπορούμε να συζητήσουμε τα πάντα, από το Α έως το Ω. Μπορεί η Ελλάδα να ενοχλείται με κάποια θέματα, με συγκεκριμένες προβλέψεις, αλλά μπορούμε να καθίσουμε κάτω και να συζητήσουμε».

Όσο για τα ανοιχτά θέματα των δύο χωρών, ανέφερε ότι με όλες τις κυβερνήσεις από τον Σημίτη και Καραμανλή έως και πολύ πρόσφατα οι συζητήσεις είχαν φθάσει σε ένα πολύ θετικό σημείο αλλά ποτέ δεν επέφεραν κάποιο αποτέλεσμα. «Είχαμε πολύ θετικές συζητήσεις αλλά όχι αποτελέσματα» είπε ο Ταγίπ Ερντογάν.

«Και υπάρχουν αρκετές κρίσεις που θα μπορούσαν να είχαν διευθετηθεί, όλοι οι Υπουργοί Εξωτερικών είχαν συναντήσεις και τα συζητούν, αλλά συνεχώς χρησιμοποιούνται διαφορετικές ιδέες σε διαφορετικές προτάσεις. Ο ένας Υπουργός Εξωτερικών χρησιμοποιεί διαφορετικές προτάσεις και ο άλλος πράττει διαφορετικά και όλα τα προβλήματα συνεχίζουν σε διαφορετικές θεματικές.

Για να ξεπεράσουμε την κρίση θα πρέπει να έρθουμε κοντά και να συζητήσουμε ακόμη μια φορά. Κι αυτό θεωρώ πως θα είναι πολύ σημαντικό για το μέλλον των χωρών μας, μπορούμε να λύσουμε τις διαφορές μας μέσα από το διάλογο. Χωρίς να μιλάμε, χωρίς να ερχόμαστε κοντά, οι διαφωνίες δεν μπορούν να λυθούν. Οπότε, πιστεύω πως χωρίς ενδοιασμούς, χωρίς δισταγμούς, μπορούμε να κάνουμε ένα βήμα μπροστά» προσέθεσε, ενώ επεσήμανε πως «ήρθε η στιγμή που πρέπει να επιδιώξουμε αποτελέσματα».

Σχετικά με την αύξηση των τουρκικών παραβιάσεων ο κ. Ερντογάν τις απέδωσε στους πιλότους της τουρκικής αεροπορίας που είναι νέοι και ενθουσιώδης, ενώ σημείωσε ότι «οι δυο πλευρές αισθάνονται την ανάγκη να απαντούν». Σημείωσε, πάντως ότι είναι λάθος να ακούγεται η λέξη πόλεμος ανάμεσα στις δυο χώρες «η λέξη πόλεμος δε θα έπρεπε ποτέ να ακουστεί, δε θα έπρεπε ποτέ να ειπωθεί. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να αποφύγουμε, γιατί όταν μιλάμε για πόλεμο, ποιος θα είναι ο πρώτος που θα επηρεαστεί; Ο λαός. Ο τουρκικός λαός, ο ελληνικός λαός. Θα θορυβηθούν και θα αρχίσουν να ρωτάνε, αν υπάρχει ακόμη αυτός ο κίνδυνος. Όχι, ποτέ. Ας το διαγράψουμε από την ατζέντα μας».

Ο Τούρκος Πρόεδρος δεν έκρυψε την ενόχληση του για το θέμα των 8 Τούρκων αξιωματικών που βρίσκονται στην Ελλάδα μετά το πραξικόπημα ενώ είχε ο ίδιος ζητήσει από τον Έλληνα πρωθυπουργό την άμεση έκδοση τους, από την πρώτη στιγμή. «Όταν οι Τούρκοι πραξικοπηματίες, ήρθαν στην Ελλάδα και αναζήτησαν καταφύγιο, κάλεσα αμέσως τον Πρωθυπουργό κ. Τσίπρα. Του είπα, «Αγαπητέ μου φίλε, αυτή είναι η κατάσταση. Δραπέτευσαν από την Τουρκία και προσγειώθηκαν στην Ελλάδα. Αυτά τα άτομα οργάνωσαν πραξικόπημα, ή επιχείρησαν να οργανώσουν πραξικόπημα και θέλω την έκδοσή τους στην Τουρκία». Αυτή ήταν την πρώτη νύχτα του αποτυχημένου πραξικοπήματος. Και μου είπε ότι θα δρομολογήσει την κατάσταση, και ότι σε 15 με 20 ημέρες θα εκδίδονταν στην Τουρκία. Αυτό είπε. Αλλά δυστυχώς, αυτή τη στιγμή, βρίσκονται ακόμη στην Ελλάδα», είπε.

Και πρόσθεσε: «Αυτή τη στιγμή προφανώς και είμαστε δυσαρεστημένοι και την ίδια στιγμή διαταράσσεται ο σεβασμός μας για την ελληνική Δικαιοσύνη. Άρα συμπεραίνω πως μέχρι εκεί λειτουργεί το δικαστικό σύστημα στην Ελλάδα. Πέραν αυτού, οι στρατιωτικές σχέσεις, οι εμπορικές σχέσεις και οι πολιτικές σχέσεις μεταξύ των δυο κρατών θα συνεχίσουν να ενδυναμώνουν με πολύ αποφασιστικό και θετικό τρόπο».

Το μήνυμα του, πάντως, ενόψει της άφιξης του στην Αθήνα, είναι ότι οι δυο κυβερνήσεις θα πρέπει να διαμορφώσουν ένα καλύτερο μέλλον και να διατηρήσουν με κάθε κόστος την ασφάλεια και τη σταθερότητα.

politiki

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: