Τα χωριά των μαστόρων της πέτρας στην Ήπειρο

Πρόκειται για μια συστάδα μικρών και γραφικών χωριών στο βορειότερο τμήμα του νομού Ιωαννίνων, που δεν έχουν να ζηλέψουν σε τίποτα τους δημοφιλείς προορισμούς της Ηπείρου, όπως τα Ζαγοροχώρια και τα Τζουμέρκα.

Τα Μαστοροχώρια, λοιπόν, αποτελούν πατρίδα των φημισμένων μαστόρων της πέτρας που έχουν αφήσει εντυπωσιακά μνημεία (γεφύρια, μοναστήρια, αρχοντικά κ.α.) σε διάφορα σημεία της χώρας μας αλλά και των Βαλκανίων, καθώς και αρκετών καλλιτεχνών –κυρίως αγιογράφων, ξυλογλυπτών κ.α.


Πέτρινες κρήνες στην Πυρσόγιαννη

Περιβάλλονται από κατάφυτες και πανέμορφες εκτάσεις στους ορεινούς όγκους των Γράμμου, Σμόλικα και Τύμφης, που διασχίζονται από τους ποταμούς Αώο, Σαραντάπορο και Βοϊδομάτη. Σε απόσταση περίπου 20 λεπτών και με βόρεια κατεύθυνση με ορμητήριο την Κόνιτσα, συναντώνται τα πρώτα χωριουδάκια.

Πιο γνωστό απ” όλα η Πυρσόγιαννη, όπου βρίσκεται και το Μουσείο Ηπειρωτών Μαστόρων, με τα παλιά σπίτια που χρονολογούνται από τον 17ο αι., τα πέτρινα καλντερίμια και τις εντυπωσιακές, πέτρινες βρύσες.


Ο ναός του Αγίου Αθανασίου στους Χιονάδες

Αξίζει να επισκεφτείτε, επίσης, και την Καστάνιανη, ένα από τα πιο ιδιαίτερα από άποψη αρχιτεκτονικής χωριά των Μαστοροχωρίων, καθώς οι τεχνίτες του ήταν γνωστοί για το πελέκημα και χτίσιμο της πέτρας, με έργα τους να υπάρχουν ακόμη «ζωντανά» σε διάφορα σημεία της χώρας. Η περιοχή ενδείκνυται και για διάφορες δραστηριότητες όπως ορειβασία, αναρρίχηση, καγιάκ, ράφτινγκ, αιωροπτερισμό κ.α.


Πλαγιά, ένα χωριό- φάντασμα

Πανοραμική άποψη της Πυρσόγιαννης

Παραδοσιακό πέτρινο γεφύρι στη Δροσοπηγή

Κτίριο παραδοσιακής, τοπικής αρχιτεκτονικής στην Πυρσόγιαννη

ellada

Tags: ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: