Τα σχέδια του Έλον Μασκ για το Twitter: Οι απολύσεις, o πενταπλασιασμός των εσόδων και η αύξηση των συνδρομητών

Οι New York Times δημοσιεύουν στοιχεία από την παρουσίαση του μεγιστάνα της τεχνολογίας στου επενδυτές του Twitter — Πώς ο Μασκ φιλοδοξεί να κάνει την πλατφόρμα πιο ισχυρή, ανεξάρτητη και κερδοφόρα

Ο Έλον Μασκ σχεδιάζει να απολύσει περίπου 1.000 μέλη του προσωπικού του Twitter αμέσως μόλις ολοκληρωθεί η αγορά της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης, ωστόσο μέσα στα επόμενα χρόνια σκοπεύει να κάνει χιλιάδες νέες προσλήψεις, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των εργαζομένων στα 11.000 άτομα.

Σύμφωνα με την παρουσίαση pitch deck που έδειξε ο μεγιστάνας της τεχνολογίας πριν λίγες μέρες στους επενδυτές του Twitter,  βασικά στοιχεία της οποίας δημοσιεύουν οι New York Times, οι περισσότερες απολύσεις θα σημειωθούν κατά τη μεταβατική περίοδο μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς.

Ο Μασκ πιστεύεται ότι θα απολύσει πολλούς από τους «woke» υπαλλήλους της εταιρείας μετά από περίπου έξι μήνες, όταν θα έχει ολοκληρωθεί η μεταβίβαση της εταιρείας, γράφει η Daily Mail. Μέσα στην τριετία που θα ακολουθήσει όμως, αναμένεται να προσλάβει χιλιάδες νέους υπαλλήλους, με πολλά από τα νέα ταλέντα να προέρχονται από τον χώρο της μηχανικής υπολογιστών.

Ειδικότερα, η πρόβλεψη για τον αριθμό των εργαζομένων που φέτος εκτιμάται ότι θα φτάσουν τους 9.225 είναι πως το 2023 θα πέσουν κοντά στους 8.332. Στη συνέχεια, το προσωπικό της εταιρείας θα ενισχυθεί με 2.700 εργαζόμενους μέχρι το 2025.


Σε εταιρικό επίπεδο, ο Μασκ είχε αναφερθεί στο παρελθόν στην ιδέα να κλείσουν τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στο Σαν Φρανσίσκο προκειμένου να εξοικονομηθούν χρήματα, καθώς και να μην λαμβάνουν μισθό τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, κάτι που θα μείωνε τα έξοδα κατά περίπου 3 εκατομμύρια δολάρια.

Οι αλλαγές που πρόκειται να φέρει ο Μασκ στην πλατφόρμα εντάσσονται στο φιλόδοξο σχέδιό του να πενταπλασιάσει τα ετήσια έσοδα του Twitter μέσα στην επόμενη εξαετία, ώστε να φτάσουν το 2028 τα 26,4 δισεκατομμύρια δολάρια από τα 5 δισεκατομμύρια που καταγράφηκαν πέρυσι.

Υπό τη νέα ιδιοκτησία, το ποσοστό των διαφημιστικών εσόδων επί των συνολικών εσόδων αναμένεται να πέσει σε 45% από το 90% που ήταν το 2020. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύουν οι Times, το σχέδιο του Μασκ προβλέπει μέχρι το 2028 να αποφέρουν οι διαφημίσεις στην πλατφόρμα περίπου 12 δισ. δολάρια ετησίως, και οι συνδρομές να αποφέρουν άλλα 10 δισεκατομμύρια.

Ο ιδρυτής της Tesla και της Space-X φέρεται να προτιμά ένα μοντέλο που βασίζεται στις συνδρομές συγκριτικά με τη χρηματοδότηση μέσω διαφημίσεων, αφού έτσι το Twitter θα αποδεσμευτεί σε μεγάλο βαθμό από τις πιέσεις των διαφημιζόμενων. Άλλα έσοδα θα μπορούσαν να προέλθουν από επιχειρήσεις, π.χ. μέσω data licensing (αδειών χρήσης δεδομένων).

O Μασκ σχεδιάζει επίσης να αυξήσει σταδιακά την ταμειακή ροή του Twitter σε 3,2 δισεκατομμύρια δολάρια το 2025 και 9,4 δισεκατομμύρια δολάρια το 2028.


Τον περασμένο μήνα, ο Μασκ έκανε μια δημοσκόπηση μέσω του λογαριασμού του στο Twitter, που έχει πάνω από 81 εκατ. followers, ρωτώντας εάν τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στο σαν Φρανσίσκο πρέπει να μετατραπούν σε καταφύγιο αστέγων, μιας και «κανείς δεν εμφανίζεται εκεί [για δουλειά]». Πάνω από 300.000 χρήστες ψήφισαν μέσα σε μία ώρα, με το 90% των ψήφων να είναι «Ναι»!

Υπενθυμίζεται ότι τον Απρίλιο ανακοινώθηκε η αγορά του Twitter από τον μεγιστάνα της τεχνολογίας έναντι 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μια εξέλιξη που πρόκειται σίγουρα να φέρει σημαντικές αλλαγές στο τοπίο των social media, όπως το γνωρίζουμε. Ο δισεκατομμυριούχος υποσχέθηκε να αναζωογονήσει την εταιρεία και να αυξήσει τον αριθμό των χρηστών, καταπολεμώντας τα spam bot και εφαρμόζοντας αλλαγές που θα ενισχύσουν την ελευθερία του λόγου.

Ένας άλλος στόχος του Μασκ για την εταιρεία κοινωνικής δικτύωσης είναι να αποκομίσει 15 εκατ. δολάρια από μια υπηρεσία πληρωμών το 2021, ποσό που σταδιακά θα φτάσει τα 1,3 δισ. δολάρια το 2028. Ως ένας από τους ιδρυτές του PayPal, ο Μασκ γνωρίζει πολύ καλά τον κόσμο των ψηφιακών πληρωμών. Σήμερα τα έσοδα του Twitter από αυτόν τον κλάδο είναι αμελητέα, ωστόσο πιστεύεται ότι ο Μασκ θα θελήσει σίγουρα να ενσωματώσει δυνατότητες πληρωμών στην πλατφόρμα.


Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύουν οι New York Times, o Μασκ εκτιμά ότι μπορεί να αυξήσει το μέσο ποσό που κερδίζει το Twitter ανά χρήστη σε 30,22 δολάρια το 2028 από 24,83 δολάρια που ήταν την περασμένη χρονιά. Το Twitter Blue, η Premium συνδρομητική υπηρεσία που λάνσαρε η εταιρεία πέρυσι, αναμένεται να έχει περίπου 69 εκατομμύρια χρήστες μέχρι το 2025.

Επί του παρόντος, οι συνδρομητές του Twitter πληρώνουν 3 δολάρια τον μήνα για να μπορούν να εξατομικεύσουν την εμπειρία τους στην εφαρμογή. Ο Μασκ ελπίζει ότι το σχέδιό του για την αύξηση των χρηστών του Twitter θα έχει ως συνέπεια και την αύξηση των συνδρομητών του Twitter Blue.


  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: