Τα σημάδια που δείχνουν πρόβλημα με το θυρεοειδή

Ο θυρεοειδής είναι ένας μικρός αδένας σε σχήμα πεταλούδας που βρίσκεται στη βάση του λαιμού, παίζει σημαντικότατο ρόλο στην υγεία μας.

Με τη βοήθεια του ιωδίου, το οποίο λαμβάνουμε από το επιτραπέζιο αλάτι και από τροφές όπως τα ψάρια, τα θαλασσινά, η πατάτα, το αυγό και τα όσπρια, ο θυρεοειδής παράγει ορμόνες που επηρεάζουν τη λειτουργία κάθε ιστού και κάθε κυττάρου του οργανισμού. Σύμφωνα με το iatropedia.gr, αυτές τα τέσσερα σημάδια δυσλειτουργίας, που πρέπει να απροσέξουμε:

Είστε διαρκώς κουρασμένοι: Η έλλειψη ενέργειας μέσα στην ημέρα χωρίς προφανή αιτία είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά σημάδια υποθυρεοειδισμού, δηλαδή της κατάστασης κατά την οποία ο θυρεοειδής σας υπολειτουργεί.

Αισθάνεστε ανεξήγητα λυπημένοι: Αν έχετε προσέξει τον τελευταίο καιρό ότι έχετε συμπτώματα κατάθλιψης χωρίς να έχει γίνει κάποια άλλα αλλαγή στη ζωή σας, τότε είναι πιθανό η μειωμένη παραγωγή ορμόνης από τον θυρεοειδή να προκαλεί πτώση στα επίπεδα σεροτονίνης στον εγκέφαλο, της ορμόνης που ανεβάζει την ψυχολογική σας διάθεση.

Έχετε μειωμένη λίμπιντο: Η μειωμένη (ή και μηδενική) σeξουαλική διάθεση είναι πολλές φορές ένδειξη δυσλειτουργίας του θυρεοειδούς. Η μειωμένη παραγωγή ορμόνης συμβάλλει στην ανάλογη πτώση της σeξουαλικής διάθεσης, αλλά και τα υπόλοιπα συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού (αύξηση σωματικού βάρους, μειωμένη ενέργεια κλπ) μπορεί επίσης να παίξουν σημαντικό ρόλο.

Το δέρμα σας είναι ξηρό: Μια επιδερμίδα που είναι ξηρή και με φαγούρα μπορεί να είναι ένα σύμπτωμα υποθυρεοειδισμού. Η αλλαγή στην υφή και την εμφάνιση της επιδερμίδας είναι πιθανό να οφείλεται σε μειωμένο μεταβολισμό (που προκαλείται από πολύ μικρή παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών), ο οποίος μπορεί να μειώσει την εφίδρωση. Όταν το δέρμα δεν έχει αρκετή υγρασία από την φυσική εφίδρωση, μπορεί γρήγορα να γίνει ξηρό και να ξεφλουδίζει. Ομοίως, τα νύχια μπορεί να γίνουν εύθραυστα και να δημιουργηθούν γραμμέ

seleo.gr-Ygeia

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: