Τα ραντάρ δείχνουν αλλαγή πορείας του Boeing – Οι ύποπτοι επιβάτες

Τα ραντάρ δείχνουν αλλαγή πορείας του Boeing   Οι ύποπτοι επιβάτες

Συνεχώς νέα στοιχεία έρχονται στο φως για το Boeing 777 της Malaysia Airlines, το οποίο χάθηκε από τα ραντάρ μία ώρα μετά την απογείωσή του από την Κουάλα Λουμπούρ με 239 επιβαίνοντες. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της πολεμικής αεροπορίας της Μαλαισίας, Ροντζάλι Νταούντ, τα ραντάρ δείχνουν ότι το αεροσκάφος λίγο πριν χαθεί το σήμα του, άλλαξε πορεία και πήρε τον δρόμο της επιστροφής, με κατεύθυνση δηλαδή προς το σημείο της απογείωσης και όχι προς το σημείο του προορισμού. «Αυτό που κάναμε ήταν να ελέγξουμε όσα κατέγραψε το ραντάρ και καταλάβαμε ότι υπάρχει μια πιθανότητα το αεροσκάφος να έκανε αναστροφή» ήταν η ακριβής δήλωσή του. Το νέο στοιχείο της αναστροφής του αεροσκάφους οδήγησε τις μαλαισιανές ομάδες έρευνας στο να έχουν επεκτείνει την επιχείρηση αναζήτησής τους στις δυτικές ακτές της χώρας, δήλωσε ο Νταούντ.

Τέσσερις οι «ύποπτοι» επιβάτες

Εν τω μεταξύ, οι Μαλαισιανοί ερευνητές ερευνούν την ταυτότητα τεσσάρων επιβατών του αεροσκάφους της Malaysia Airlines, που χάθηκε χθες Σάββατο από τα ραντάρ λίγο μετά την απογείωσή του από την Κουάλα Λουμπούρ με 239 επιβαίνοντες, όμως δεν έχουν καθορίσει ακόμη αν το Boeing 777 κατερρίφθη από τρομοκρατική επίθεση, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Μεταφορών της χώρας. «Έχω στη διάθεσή μου και τα τέσσερα ονόματα», δήλωσε ο Χισαμουντίν Χουσέιν, που είναι και υπουργός Άμυνας, στους δημοσιογράφους.

Ο Χουσέιν επιβεβαίωσε ότι Μαλαισιανοί ερευνητές έχουν συναντηθεί με ομολόγους τους του αμερικανικού FBI και πρόσθεσε ότι η έρευνα επικεντρώνεται σε ολόκληρο τον κατάλογο των επιβατών.

«Θα εξετάσουμε όλον τον κατάλογο των επιβατών», πρόσθεσε ο Χουσέιν. «Δεν θα ερευνήσουμε μόνο τους τέσσερις ανθρώπους που αναφέρονται από τα μέσα ενημέρωσης, αλλά όλους όσοι περιλαμβάνονται στον κατάλογο», είπε ο ίδιος.

«Εξετάζουμε όλες τις πιθανότητες. Δεν μπορούμε να βιαστούμε να βγάλουμε συμπεράσματα. Επικεντρωνόμαστε στην ανεύρεση του αεροσκάφους», υπογράμμισε ο Χουσέιν. «Παράλληλα οι υπηρεσίες πληροφοριών μας έχουν κινητοποιηθεί και φυσικά οι αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες όλων των ενδιαφερόμενων χωρών έχουν ενημερωθεί», σημείωσε ο μαλαισιανός υπουργός.

Τα κλεμμένα διαβατήρια

Σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους, δύο επιβάτες του Μπόινγκ ταξίδευαν με κλεμμένα διαβατήρια.

Δεν υπάρχουν ενδείξεις δολιοφθοράς ή καταγγελίες για επίθεση. Όμως στον κατάλογο των επιβατών που εξέδωσε η Malaysia Airlines περιλαμβάνονται τα ονόματα δύο Ευρωπαίων -του Αυστριακού Κρίστιαν Κότσελ και του Ιταλού Λουίτζι Μαράνλτι- οι οποίοι, σύμφωνα με τα υπουργεία Εξωτερικών των χωρών τους δεν επέβαιναν στο .

Η αυστριακή αστυνομία σημείωσε ότι εντόπισε τον Κότσελ ασφαλή στο σπίτι του, ενώ πρόσθεσε ότι το διαβατήριό του είχε κλαπεί πριν όταν είχε ταξιδέψει στην Ταϊλάνδη.

Το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι κανένας Ιταλός δεν επέβαινε στο Μπόινγκ, παρότι το όνομα του Μαράλντι περιλαμβάνεται στον κατάλογο των επιβατών. Η μητέρα του, Ρενάτα Λούτσι, είπε στο Ρόιτερς ότι το διαβατήριο του γιου της έχει χαθεί και μάλλον του το είχαν κλέψει στην Ταϊλάνδη το 2013.

Ευρωπαίοι και αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν επισημάνει ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για δολιοφθορά ή επίθεση και ότι θα μπορούσαν να υπάρχουν και άλλες εξηγήσεις για τα κλεμμένα διαβατήρια.
Μαλαισιανός αξιωματούχος που έχει γνώση της έρευνας δήλωσε ότι οι επιβάτες που ελέγχονται έχουν όλοι αγοράσει τα εισιτήριά τους από τις China Southern Airlines, οι οποίες μοιράζονταν την πτήση με τη Malaysia Airlines.

Εξάλλου η κινεζική εφημερίδα Xiamen Daily ανέφερε ότι ένας από τους ανθρώπους που φερόταν να ταξιδεύει με το Μπόινγκ βρίσκεται στο σπίτι του στην . Το όνομα στο διαβατήριο δεν αντιστοιχεί στον αριθμό διαβατηρίου, σύμφωνα με την εφημερίδα. Προς το παρόν, δεν είναι ξεκάθαρο αν η ταυτότητα του Κινέζου επιβάτη είναι μεταξύ αυτών που ερευνώνται.

Βιετνάμ, Φιλιππίνες, Κίνα, Σιγκαπούρη και συμμετέχουν στις έρευνες

Βιετναμέζικα πλοία που συμμετέχουν στην επιχείρηση αναζήτησης του Μπόινγκ έφτασαν στην περιοχή όπου είχαν εντοπιστεί δύο πετρελαιοκηλίδες κοντά στο σημείο από το οποίο είχε εκπέμψει το τελευταίο σήμα το αεροσκάφος, όμως δεν εντόπισαν σημάδια από συντρίμμια. «Οι πετρελαιοκηλίδες δεν είναι εύκολο να εντοπιστούν γιατί η περιοχή είναι αρκετά μεγάλη», δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών του Βιετνάμ Παν Κου Τιου, που είναι επίσης επικεφαλής της Εθνικής επιτροπής Έρευνας και Διάσωσης. Ο βιετναμέζος ναύαρχος Νγκο Βαν Πατ σημείωσε μιλώντας στο Ρόιτερς: «Δύο από τα πλοία μας διάσωσης έχουν πλησιάσει τις πετρελαιοκηλίδες από τις 03:00 το πρωί, όμως δεν έχουν εντοπίσει ακόμη κανένα σημάδι του μαλαισιανού αεροπλάνου».

Την πληροφορία αυτή επιβεβαίωσε και ο Χουσέιν, ενώ πρόσθεσε ότι έχει διευρυνθεί η περιοχή που διεξάγονται οι έρευνες προς τις δυτικές ακτές της Μαλαισίας, καθώς υπάρχει το ενδεχόμενο το Μπόινγκ να είχε κάνει στροφή 180 μοιρών και να επέστρεφε στην Κουάλα Λουμούρ. «Η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης θα συνεχιστεί για όσο χρειαστεί», δήλωσε ο της Μαλαισίας Νατζίμπ Ραζάκ, ενώ πρόσθεσε ότι η χώρα του έχει αναπτύξει 15 αεροπλάνα, έξι πλοία του Πολεμικού Ναυτικού και τρία σκάφη του λιμενικού.

Εκτός από τα βιετναμέζικα πλοία, η Κίνα και οι Φιλιππίνες έχουν στείλει επίσης πλοία στην περιοχή για να βοηθήσουν στις έρευνες, ενώ οι ΗΠΑ, οι Φιλιππίνες και η Σιγκαπούρη έχουν στείλει στρατιωτικά αεροσκάφη. Η Κίνα έχει επίσης θέσει σε κατάσταση ετοιμότητα άλλα πλοία και αεροσκάφη.

Επιπλέον το FBI ανακοίνωσε ότι θα στείλει πράκτορες και εμπειρογνώμονες για να βοηθήσουν την ομάδα που έχει αναλάβει τις έρευνες. Επίσης, Το αμερικανικό Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας Μεταφορών (NTSB) ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει αποστείλει μια ομάδα ειδικών στην Ασία προκειμένου να ερευνήσουν την πιθανή συντριβή του Boeing 777. Στην ομάδα του NTSB μετέχουν τεχνικοί σύμβουλοι της αμερικανικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Αεροπορίας, η ρυθμιστική αρχή της αμερικανικής αεροπορικής ασφάλειας καθώς και υπάλληλοι της Boeing, κατασκευάστρια εταιρεία του αεροσκάφους, του οποίου η τύχη αγνοείται για περισσότερες από 24 ώρες.

Σε πλήρη εξέλιξη οι έρευνες

Οι εναέριες επιχειρήσεις που διακόπηκαν στη διάρκεια της νύχτας, ξεκίνησαν και πάλι από σήμερα τα ξημερώματα. Αντίθετα οι έρευνες στη συνεχίστηκαν όλη τη νύχτα. Η Malaysia Airlines πάντως ανακοίνωσε ότι «φοβάται το χειρότερο».

Αν επιβεβαιωθούν οι φόβοι αυτοί, ενδέχεται να πρόκειται για το πιο αιματηρό αεροπορικό δυστύχημα από το 2001, οπότε 265 άνθρωποι είχαν σκοτωθεί στις ΗΠΑ από τη συντριβή ενός Airbus A-300 της εταιρείας American Airlines.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ Reuters/ Associated Press
πηγή: Zougla

xespao

Tags: , , , , , , , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: