Τα προειδοποιητικά σημάδια του καρκίνου του στομάχου

Ο καρκίνος του στομάχου αποτελεί μία από τις πιο επώδυνες μορφές καρκίνου.

Για πολλούς πάσχοντες, ωστόσο, ο πόνος δεν συγκαταλέγεται στα προειδοποιητικά σημάδια της ασθένειας. Αυτό συμβαίνει γιατί, σύμφωνα με τους επιστήμονες, το πιο κοινό χαρακτηριστικό των πρώτων σταδίων του καρκίνου του στομάχου είναι η απουσία συμπτωμάτων.

 Ο πόνος στο στομάχι, αν και συνηθισμένος, μπορεί να προκαλέσει ανησυχία. Ο καρκίνος του στομάχου ωστόσο δεν συγκαταλέγεται στις κοινές μορφές καρκίνου. Υπολογίζεται ότι η συγκεκριμένη μορφή καρκίνου προσβάλλει 1 στους 111 ενήλικες, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι άνδρες, σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία. 

Ο καρκίνος του στομάχου δεν συγκαταλέγεται στους κληρονομικούς καρκίνους και στις περισσότερες περιπτώσεις οφείλεται σε τυχαίες μεταλλάξεις του DNA.

 Αυτά είναι έξι βασικά προειδοποιητικό σημάδια του καρκίνου του στομάχου:

Αίμα στα κόπρανα ή στον εμετό

Αν παρατηρήσετε αίμα στα κόπρανα ή στον εμετό, επιβάλλεται να επισκεφθείτε γιατρό. Εάν η αιμορραγία οφείλεται σε καρκίνο του στομάχου (η νόσος του Crohn μπορεί επίσης να προκαλέσει αίμα στα κόπρανα), είναι πιθανό το αίμα στα κόπρανα να είναι σκούρο καφέ ή μαύρο λόγω της αλλοίωσης από τα πεπτικά ένζυμα. Το αίμα στον εμετό είναι πιο πιθανό να είναι έντονο κόκκινο με καφέ κόκκους λόγω της πέψης.

 Ξαφνική απώλεια όρεξης

Πεινάτε και αρχίζετε να τρώτε, αλλά μετά από μερικές μπουκιές η όρεξή σας εξαφανίζεται, Αυτός ο πρόωρος κορεσμός μπορεί να αποτελεί ένδειξη της ασθένειας. Αν νιώθετε ότι αισθάνεστε πλήρεις πολύ γρήγορα, κάτι που δεν συνέβαινε κατά το παρελθόν, μην το αγνοήσετε.

Εσωτερικός πόνος

Ο πόνος στο στομάχι είναι σε κάποιες περιπτώσεις ένδειξη καρκίνου. Στις περισσότερες περιπτώσεις όμως είναι σύμπτωμα κάποιου προβλήματος του εντέρου ή ασθένειας που αφορά γενικά την περιοχή της κοιλιάς. Ο πόνος στο στομάχι που σχετίζεται με τον καρκίνο είναι συνεχής και επίμονος, δεν εμφανίζεται τη μία μέρα, υποχωρεί και επανεμφανίζεται. Ένα άλλο χαρακτηριστικό του είναι ότι είναι «βουβός» και εντοπίζεται στο κέντρο του στομάχου.

Ανεξήγητη απώλεια βάρους

Εκτός από τον διαβήτη τύπου 1, τη νόσο του Addison και τη νόσο του Crohn, ο καρκίνος του στομάχου μπορεί επίσης να προκαλέσει απώλεια βάρους. Αν παρατηρείτε ότι χάνετε κιλά χωρίς να κάνετε δίαιτα, απευθυνθείτε στον γιατρό. Η απώλεια βάρους μπορεί να είναι σταδιακή και να μην το αντιληφθείτε.

 Καούρα που δεν υποχωρεί

Η καούρα, η δυσπεψία και άλλα συμπτώματα που σχετίζονται με την υγεία του εντέρου μπορεί να αποτελούν προειδοποιητικά σημάδια και για καρκίνου του στομάχου. Πριν ανησυχήσετε, καθώς πρόκειται για κοινά συμπτώματα, απευθυνθείτε στον γιατρό σας.

 Φούσκωμα, διάρροια, δυσκοιλιότητα

Καθώς ο καρκίνος αναπτύσσεται μέσα στο στομάχι, μπορεί να προκαλεί φούσκωμα και αναστάτωση στις κινήσεις του εντέρου. Αν τα συμπτώματα επιμένουν, περιγράψτε τα στον γιατρό.

onmed

seleo.gr-Ygeia

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: