Τα παιδιά Ρώσων πρακτόρων που γεννήθηκαν στον Καναδά αναγνωρίσθηκαν ως Καναδοί πολίτες

Το Ανώτατο δικαστήριο του Καναδά αποφάσισε ότι τα παιδιά των Ρώσων πρακτόρων Αντρέι Μπεζρούκοφ και Ελένα Βαβίλοβα, Αλεξάντρ και Τίμοθι Βαβίλοφ που γεννήθηκαν στον Καναδά, το 1994 και το 1990 αντίστοιχα είναι Καναδοί υπήκοοι.

Από το 2014 οι καναδικές αρχές προσπάθησαν να αφαιρέσουν την υπηκοότητα από τα δύο παιδιά, καθώς οι γονείς τους Αντρέι Μπεζρούκοφ και Ελένα Βαβίλοβα είχαν συλληφθεί με την κατηγορία της διενέργειας κατασκοπείας προς όφελος της Ρωσίας ως Ντόναλντ Χίτφιλντ και Τρείσι Ανν Φόουλι. Τα ονόματα τους τα είχαν οικειοποιηθεί από τα ονόματα δυο παιδιών από τον Καναδά που είχαν πεθάνει σε νηπιακή ηλικία.

Το Ανώτατο δικαστήριο με την απόφαση του επικύρωσε την απόφαση που είχε λάβει νωρίτερα το Ομοσπονδιακό Εφετείο, το οποίο επίσης αναγνώρισε τον Αλεξάντρ και Τίμοθι Βαβίλοφ ως πολίτες του Καναδά.

Οι γονείς τους είχαν φθάσει στον Καναδά την δεκαετία του 1980 με κάλυψη και πλαστά ονόματα με αποστολή να ενσωματωθούν στην δυτική κοινωνία ώστε να αναπτύξουν την κατασκοπευτική τους δραστηριότητα. Η οικογένεια αργότερα μετακόμισε στη Βοστώνη , όπου το 2010 συνελήφθησαν με την κατηγορία της διενέργειας κατασκοπείας.

Στις 9 Ιουλίου του 2010 η Ρωσία και οι ΗΠΑ αντάλλαξαν άτομα που είχαν συλληφθεί με την κατηγορία της διενέργειας κατασκοπείας. Με βάση τις συμφωνία που είχε επιτευχθεί μεταξύ της Υπηρεσίας Κατασκοπείας της Ρωσίας και της CIA, απελάθηκαν από τις ΗΠΑ 10 Ρώσοι πολίτες . Ο Βλαντίμιρ και η Λύδια Γκουρίεφ, ο Μιχαήλ Κούπικ και η Ναταλία Πρεβερζέβα, ο Αντρέι Μπεζρούκοφ και η Ελένα Βαβίλοβα, ο Μιχαήλ Βασενκόφ , η Βικη Πελάες, η Άννα Τσάπμαν και ο Μιχαήλ Σεμένκο. Η Ρωσία παρέδωσε στις ΗΠΑ του Ρώσους πολίτες Αλεξάντρ Ζαπαρόισκι, Γενάντι Βασιλένκο, Σεργκέι Σκριπάλ και ϊγκορ Σουτιάγκιν.

(?)

Πηγή: diethnh

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: