Τα fashion shows του Karl Lagerfeld που άλλαξαν τη μόδα

Μετά τα συγκλονιστικά νέα του θανάτου του, ο χώρος της μόδας θρηνεί την απώλεια μιας προσωπικότητας που αντίστοιχή της δεν υπάρχει.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη (@chanelofficial) στις

Ήταν μια ιδιαίτερη περίπτωση ο Karl, όχι μόνο σαν σχεδιαστής, αλλά και σαν άνθρωπος. Από την αγάπη που έτρεφε στην γάτα του, Choupette, (είχε αφιερώσει μέχρι και μια συλλογή ρούχων στο πολυαγαπημένο του κατοικίδιο), μέχρι και το χαρακτηριστικό ασπρόμαυρο σύνολο, δερμάτινα γάντια και oversized γυαλιά ηλίου που φορούσε πάντα, ο Lagerfeld δεν περνούσε ποτέ απαρατήρητος.

Στοιχεία σαν αυτά τον έκαναν τόσο αγαπητό στους ανθρώπους της μόδας, αλλά και σε όλους εμάς που τον παρακολουθούσαμε τόσα χρόνια, ενώ παράλληλα άλλαζε για πάντα τον τρόπο που ντυνόμαστε και που αντιμετωπίζουμε τη μόδα.

«Δίνει στους ανθρώπους πράγματα που δεν ξέρουν καν ότι θέλουν», είχε δηλώσει ο Ian Wright, fashion director του Drapers. «Έχει τρομερή επαφή με το τι υπάρχει εκεί έξω και με το τι είναι κουλ, βλέποντας τα πάντα διαφορετικά, χωρίς να παράγει τα ίδια πράγματα. Αυτό είναι που τον κάνει τόσο έξυπνο».

Και ισχύει αυτό. Ο Γερμανός σχεδιαστής μέσα από τις συλλογές του, είτε για τον οίκο Chanel, είτε για τη Fendi ή και για το ομώνυμο brand του, πρόσφερε σύγχρονα σχέδια τα οποία όμως είχαν μια εξαιρετική διαχρονικότητα.

Αγαπούσε τη νεολαία και πίστευε σε αυτήν, γι” αυτό και πολλές από τις μούσες του ήταν μοντέλα που βρίσκονταν στο ξεκίνημα της καριέρα τους (βλ. Kaia Gerber). Αυτό ήταν που τον έκανε τόσο επίκαιρο, τιμώντας παράλληλα την κληρονομιά των οίκων που εκπροσωπούσε.

Υπηρετώντας ως καλλιτεχνικός διευθυντής της Chanel από το 1983 και σε αντίστοιχη θέση στη Fendi από το 1965, ο Lagerfeld παρουσίασε εκατοντάδες fashion shows, πολλά από τα οποία έχουν μείνει στην ιστορία. Shows που προκάλεσαν από ενθουσιασμό μέχρι και αντιπαραθέσεις (το 1993 η editor-in-chief της Vogue, Anna Wintour αποχώρησε από show της Fendi, όταν ο σχεδιαστής προσέλαβε στρίπερς και πopνoσταρς για να περπατήσουν στην πασαρέλα) αφήνοντας έτσι το στίγμα του. Τα βήματά του ακολούθησαν μετέπειτα κι άλλοι/ες σχεδιαστές/ριες, ανεβάζοντας τον πήχη στον τρόπο που οι designers παρουσίαζαν τις συλλογές μόδας τους.

Αξιοσημείωτα είναι τα fashion shows του για τον οίκο Chanel, για τον οποίο δημιούργησε μερικές εκπληκτικές επιδείξεις. Το Grand Palais στο Παρίσι ήταν ο χώρος που στέγαζε συνήθως τα shows του και το οποίο κατάφερε να «μεταμορφώσει» σε ένα τεράστιο σουπερμάρκετ, σε αεροδρόμιο, σε διαστημόπλοιο, σε καζίνο και σε πολλά ακόμα.

Εμείς, τιμώντας την κληρονομιά του τρομερού αυτού σχεδιαστή ο οποίος άλλαξε για πάντα την ιστορία της μόδας, κάνουμε μια αναδρομή σε μερικά από τα εμβληματικά fashion shows που παρουσίασε ο Karl Lagerfeld για την Chanel (και όχι μόνο).

Chanel Fall/Winter 2008

 

Ένα τεράστιο καρουζέλ στο κέντρο του Grand Palais έστησε ο Karl, αποδεικνύοντας ότι ακόμη κι αν η βιομηχανία της μόδας περνάει κρίση, εκείνος προσφέρει πάντα πολυτέλεια.

Chanel Metiers D’Art 2011

 

Ο Lagerfled δημιούργησε ένα πολυτελές παλάτι στο Grand Palais, μεταφέροντας νοητά τους καλεσμένους του στην Ινδία.

Chanel Spring/Summer 2012

 

Στο μυαλό του Karl, ένας φανταστικός υποθαλάσσιος κόσμος περιλαμβάνει ναυτικού ύφους ρούχα και την Florence Welch να βγαίνει από ένα τεράστιο κοχύλι  για να τραγουδήσει το “at the Water Gave Me”. Μοναδικό.

Chanel Fall / Winter 2013

 

O Karl Lagerfeld παρουσιάζει τον «κόσμο» του. Εξού και η τεράστια υδρόγειος σφαίρα στο κέντρο του Grand Palais.

Chanel Fall/Winter 2014

 

Αυγά και γάλα Chanel; Το σουπερμάρκετ του Karl Lagerfeld είχε τα πάντα. Το show ήταν από τα πιο εντυπωσιακά projects που παρουσίασε για τη Chanel, σημαίνοντας το ξεκίνημα ακόμη πιο μοναδικών shows.

Chanel Spring/Summer 2015

 

Όπως πάντα επίκαιρος και γνωστός ακτιβιστής, ο σχεδιαστής διοργάνωσε τη δική του διαμαρτυρία με τα μοντέλα να περπατούν στην «πασαρέλα» του show κρατώντας πανό με σλόγκαν που έγραφαν, "Ladies First", "Women’s Rights Are More Than Alright", "History Is Her Story" κ.ά.

Chanel Fall/Winter 2017

 

Λες και η FW’17 συλλογή να μην ήταν αρκετή για τον Karl, με αποτέλεσμα να στήσει ένα τεχνητό διαστημόπλοιο στο κέντρο του Grand Palais. Ο σχεδιαστής τους άφησε όλους άφωνους, όταν το διαστημόπλοιο «πήρε μπρος» πιστεύοντας ότι θα εκτοξευτεί στην πραγματικότητα!

Fendi Great Wall of China 2007

 

Δίπλα στα αμέτρητα shows που έχει κάνει για τη Chanel, ο Karl Lagerfeld έχει αφήσει το στίγμα του, μέσα από τη δουλειά που έκανε και για τον οίκο Fendi. Ένα από τα πιο απίθανα shows του ήταν αυτό στο 2.000 ετών, Σινικό Τείχος στην Κίνα. Η επίδειξη λέγεται ότι κόστισε σχεδόν 10 εκατομμύρια δολάρια, ενώ η διοργάνωσή του ξεπέρασε τους 11 μήνες, μιας και το κράτος της Κίνας δεν έδωσε αμέσως άδεια στο brand για να στεγάσει την επίδειξη.

«Όταν ανέλαβα τα ηνία στην Chanel όλοι μου είπαν να μην την αγγίξω γιατί είναι πεθαμένη. Είπα στον εαυτό μου ότι λατρεύω που ο κόσμος το πιστεύει αυτό. Τώρα, ας δούμε τι θα γίνει». Τα λόγια του Karl Lagerfeld σαν να μας επιβεβαιώνουν ότι είχε προοριστεί για να αναβιώσει το brand, μετά τον θάνατο της Coco. Η ιστορία απέδειξε ότι κατάφερε να ξαναζωντανέψει τη Chanel, σε τέτοιο επίπεδο ώστε να γίνει ένας από τους ισχυρότερους οίκους στον κόσμο. Κι ο ίδιος, μια φιγούρα που θα μείνει στην ιστορία.

«Είμαι πολύ προσγειωμένος, απλά όχι σε αυτό τον πλανήτη»

 Karl Lagerfeld, 1933-2019

 

Κεντρική φωτογραφία: AP Photo/Francois Mori

Moda

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: