Τα εκλογικά σενάρια στη Γερμανία: «Κατακερματισμός» δυνάμεων, «μαραθώνιος» για τον σχηματισμό κυβέρνησης

Με τις δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών να δείχνουν ότι κανένα από τα δύο μεγάλα κόμματα δεν θα πλησιάσει καν το ποσοστό του 30%, η διαδικασία για τον σχηματισμό κυβέρνησης αναμένεται να διαρκέσει πολλές εβδομάδες ή ακόμα και μήνες — Τεράστιος ο αριθμός των αναποφάσιστων

Ο Μαραθώνιος του Βερολίνου που διεξάγεται σήμερα στην πρωτεύουσα της Γερμανίας και αναμένεται να συγκεντρώσει περισσότερους από 25.000 θεατές, δεν είχε ως αποτέλεσμα απλώς οι δρόμοι ενός ηλιόλουστου Βερολίνου να είναι σχεδόν άδειοι από οχήματα αλλά προκάλεσε σοβαρά εμπόδια στις διαδικασίες των εκλογών, καθώς οι Βερολινέζοι ψηφίζουν για ομοσπονδιακές και τοπικές εκλογές, αλλά παράλληλα διεξάγεται και ένα δημοψήφισμα το αποτέλεσμα του οποίου θα καθορίσει εάν η τοπική κυβέρνηση θα αγοράσει χιλιάδες κατοικιών που ανήκουν σε ιδιώτες, ώστε να μειωθούν τα διαρκώς αυξανόμενα ενοίκια.

Με τις κεντρικές αρτηρίες της πόλης, πέριξ του Tiergarten και μέχρι την Πύλη του Βρανδεμβούργου, να είναι κλειστές, ορισμένα εκλογικά κέντρα στην πόλη αντιμετώπισαν ελλείψεις σε ψηφοδέλτια, με συνέπεια πολλοί ψηφοφόροι ν’ αρχίζουν να σχηματίζουν μεγάλες ουρές, καθώς μάλιστα το ποσοστό συμμετοχής έχει ήδη ξεπεράσει αυτό των ομοσπονδιακών εκλογών του 2017, αγγίζοντας το 76%. Ωστόσο, αυτός ακριβώς ο Μαραθώνιος θα μπορούσε να συμβολίσει και τις διαδικασίες που θα απαιτηθούν για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού στη χώρα.

Με τις δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών να δείχνουν ότι κανένα από τα δυο, παραδοσιακά, μεγάλα κόμματα δεν θα πλησιάσει καν το ποσοστό του 30%, η διαδικασία για τον σχηματισμό κυβέρνησης αναμένεται να διαρκέσει πολλές εβδομάδες ή ακόμα και μήνες. Μέχρι τότε η Άνγκελα Μέρκελ θα εξακολουθεί να είναι καγκελάριος της χώρας.

Το βασικότερο ερώτημα, το οποίο θα απαντηθεί αφού κλείσουν οι κάλπες, είναι εάν οι βουλευτές που θα εκλεγούν με τους Σοσιαλδημοκράτες θα ανήκουν περισσότερο στην αριστερή ή την κεντρώα πτέρυγα του κόμματος.

Μπορεί ο υποψήφιος καγκελάριος του SPD και υπουργός Οικονομικών της χώρας Όλαφ Σολτς να προτιμά μια μετεκλογική συμμαχία με τους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους, καθώς η περίπτωση συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων φαίνεται προς το παρόν δύσκολη αριθμητικά, ωστόσο το ίδιο του κόμμα ενδέχεται να στηρίξει μια συμμαχία με την Αριστερά εφόσον υποχωρήσει πολύ από μερικές ακραίες της θέσεις, όπως για παράδειγμα την κατηγορηματική άρνηση του κόμματος να συμφωνήσει σε αποστολές της Bundeswehr, των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων, σε αποστολές στο εξωτερικό.

Ωστόσο ουδείς μπορεί να πει με βεβαιότητα τα τελικά ποσοστά που θα λάβουν τα κόμματα καθώς ο αριθμός των αναποφάσιστων είναι τεράστιος και κανείς από τους τρεις ανθυποψηφίους δεν έχει καταφέρει να εδραιώσει μια αδιαμφισβήτητη υπεροχή. Για αρκετούς Βερολινέζους ψηφοφόρους, οι προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις αφορούσαν στην επιλογή ενός κόμματος που θα μπορούσε να διαχειριστεί τα επόμενα τέσσερα χρόνια της Γερμανίας. Ωστόσο τώρα, με την κλιματική αλλαγή να βρίσκεται στην κορυφή της προεκλογικής ατζέντας, η επόμενη κυβέρνηση θα ασχοληθεί με ζητήματα που θα επηρεάσουν την επομένη γενιά.

Βάσει του γερμανικού βασικού Νόμου, το Bundestag έχει τουλάχιστον 598 έδρες, αλλά το περίπλοκο εκλογικό σύστημα της Γερμανίας σημαίνει ότι μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερο. Η γερμανική κάτω βουλή είναι η πιο απρόβλεπτη της ΕΕ, καθώς ουδείς γνωρίζει πόσοι βουλευτές θα εκλεγούν. Το απερχόμενο Κοινοβούλιο είχε το ρεκόρ των 709 βουλευτών, περισσότεροι ακόμα και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το νέο Bundestag φαίνεται ότι θα σπάσει κάθε προηγούμενο ρεκόρ.

Παράλληλα, ζήτημα προέκυψε με τον υποψήφιο των Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνιστών Άρμιν Λάσετ, καθώς δεν είχε διπλώσει σωστά το ψηφοδέλτιό του, με αποτέλεσμα την ώρα που το έριχνε στην κάλπη να φανεί η ψήφος του. Ωστόσο το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας διαβεβαίωσε ότι δεν παραβιάστηκε η αρχή της μυστικής ψηφοφορίας, καθώς είναι δεδομένο ότι ο υποψήφιος της Χριστιανικής Ένωσης θα ψηφίσει το ίδιο του το κόμμα.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: