Τα διεθνή πλοκάμια του ISIS

H Ρωσία προσφέρει 50 εκατομμύρια δολάρια για πληροφορίες σχετικά με τα άτομα που ενεπλάκησαν στην τρομοκρατική επίθεση του αεροσκάφους Α321.Οι ρωσικές ειδικές δυνάμεις κατέληξαν πως η συντριβή του επιβατικού αεροσκάφους Α321 στο Σινά στις 31 Οκτωβρίου, που παρέσυρε στο θάνατο 224 άτομα, ήταν τρομοκρατική ενέργεια.

Η τρομοκρατική αυτή ενέργεια που αποδίδεται από αναλυτές ότι έγινε από ένα παρακλάδι του ISIS δείχνει την επιρροή της σε τεράστια γεωγραφική ζώνη. Ορισμένοι μάλιστα υποστηρίζουν ότι ακόμη και αν το ISIS ηττηθεί στο Ιράκ και στη Συρία, μια βάση στην Αίγυπτο θα μπορούσε να παρέχει πρόσβαση σε ασφαλή καταφύγια στη βόρεια και στην υποσαχάρια Αφρική, καθώς και στην Αραβική Χερσόνησο.

Οι ίδιοι αναλυτές επισημαίνουν ότι διαθέτει υποστηρικτές και συμπαθούντες στην Αλγερία, στη Λιβύη, στο Μάλι, στο Μαρόκο, στη Νιγηρία και στην Τυνησία. Επιπλέον, τζιχαντιστικές πολιτοφυλακές, όπως η Ανσάρ αλ-Σαρία στη Λιβύη και η Boko Haram στη Νιγηρία, έχουν ήδη οικειοποιηθεί την ιδεολογία και τις τακτικές του ISIS για να επεκτείνουν τις δικές τους σφαίρες επιρροής.

Στο μεταξύ, ο αρχηγός της ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB) αποκάλυψε σε συνέντευξη Τύπου ότι έκρηξη βόμβας ΤΝΤ ήταν η αιτία της συντριβής του αεροσκάφους Α321 στη χερσόνησο του Σινά.

«Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εμπειρογνωμόνων, αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός ισχύος 1 κιλού ΤΝΤ πυροδοτήθηκε μέσα στο αεροσκάφος, οδηγώντας στη διάλυση του αεροπλάνου στον αέρα, γεγονός που εξηγεί γιατί τα συντρίμμια του διασκορπίστηκαν σε τόσο μεγάλη έκταση», εξήγησε και συμπλήρωσε ότι η έρευνα στο αεροσκάφος Α321 έδειξε ίχνη εκρηκτικής ύλης σε προσωπικά αντικείμενα και σε τμήματα του αεροπλάνου.

Σημειώνεται ότι πρόσφατα οι Times σε δημοσίευμά τους, αναφερόμενοι σε ανώνυμη πηγή, έκαναν λόγο και για τους δράστες της τρομοκρατικής ενέργειας. Σύμφωνα με την πηγή της εφημερίδας, ήταν μαχητές της οργάνωσης Άνσαρ Μπάιτ αλ-Μάκντις, η οποία αυτοανακηρύχθηκε παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους στην περιοχή του Σινά, με το όνομα Wilayat Sinai.

Σύμφωνα με αναλυτές, συνολικά υπάρχουν πάνω από 24 παρακλάδια του Ισλαμικού Κράτους στον κόσμο αυτήν τη στιγμή και η Wilayat Sinai είναι ένα από αυτά.

Πριν από μερικές μέρες μάλιστα, οι αιγυπτιακές αρχές ανακοίνωσαν επίσημα πως εξουδετέρωσαν έναν από τους αρχηγούς της οργάνωσης Άνσαρ Μπάιτ αλ-Μάκντις, η οποία δραστηριοποιείται στη χερσόνησο του Σινά και η οποία νωρίτερα είχε δώσει όρκο πίστεως στο Ισλαμικό Κράτος. Πρόκειται για τον Ασράφ Άλι Χασάνιν αλ-Γκάραμπλι.

Σύμφωνα με Αιγύπτιους υπαλλήλους ασφαλείας, εμπλεκόταν στην οργάνωση σειράς τρομοκρατικών επιθέσεων που στόχευαν πολίτες και τουρίστες. Πέρυσι η Άνσαρ Μπάιτ αλ-Μάκντις, που επιχειρεί έξω από τη βόρεια χερσόνησο του Σινά, υποσχέθηκε πίστη στο ISIS και τον ηγέτη του, Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι.

Η οργάνωση, η οποία προέκυψε μετά την εξέγερση του 2011 που ανέτρεψε τον Αιγύπτιο πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ, έχει καταφέρει καταστροφικές επιθέσεις κατά των αστυνομικών δυνάμεων της Αιγύπτου και ανέλαβε την ευθύνη για σειρά επιθέσεων αυτοκτονίας σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις στο Κάιρο και στη χερσόνησο του Σινά.

euro2day.gr

karfitsa.gr-Diethni

Tags: , , , , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: