Συρία: Τρεις νεκροί από χολέρα στη Ράκα και το Ντέιρ Εζόρ, σύμφωνα με την κουρδική διοίκηση

Τρεις άνθρωποι πέθαναν από χολέρα σε περιοχές της Συρίας, ανακοίνωσαν σήμερα οι κουρδικές τοπικές αρχές, ζητώντας βοήθεια από τη διεθνή κοινότητα για να μην εξαπλωθεί η ασθένεια.

«Μεγάλος αριθμός κρουσμάτων έχει αναφερθεί σε περιοχές των επαρχιών Ράκα και Ντέιρ Εζόρ», σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της ημιαυτόνομης κουρδικής διοίκησης που εδρεύει στο Καμισλί. «Τρεις άνθρωποι πέθαναν», προστίθεται στην ανακοίνωση με την οποία οι Κούρδοι ζητούν από τους διεθνείς οργανισμούς και κυρίως από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να παράσχουν την αναγκαία βοήθεια.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η ασθένεια εξαπλώθηκε στο δυτικό τμήμα της επαρχίας Ντέιρ Εζόρ μέσω μολυσμένου πόσιμου νερού, επειδή οι αρχές σταμάτησαν εδώ και τρεις μήνες να διανέμουν χλώριο στους σταθμούς ύδρευσης. Πολλοί άνθρωποι παρουσιάζουν συμπτώματα χολέρας (κυρίως εμετούς και διάρροια), πρόσθεσε.

Έπειτα από 11 πολέμου, η Συρία αντιμετωπίζει σοβαρή ξηρασία και λειψυδρία. Λόγω των συγκρούσεων έχουν καταστραφεί τα δύο τρίτα των μονάδων καθαρισμού του νερού, οι μισοί σταθμοί άντλησης και το ένα τρίτο των πύργων ύδρευσης, σύμφωνα με μια έκθεση της Unicef, τον περασμένο Απρίλιο. Σχεδόν ο μισός πληθυσμός εξαρτάται από εναλλακτικές, συχνά ανθυγιεινές, πηγές νερού.

Η χολέρα, που μπορεί να προκαλέσει ακόμη και τον θάνατο από αφυδάτωση, εξαπλώνεται κυρίως με την κατανάλωση μολυσμένου νερού ή τροφίμων. Με βάση διάφορες εκτιμήσεις, κάθε χρόνο καταγράφονται 1,3-4 εκατομμύρια κρούσματα χολέρας και οι θάνατοι υπολογίζονται από 21.000 έως 143.000.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: