Συρία: Οικογένειες μαχητών του Ισλαμικού Κράτους εκκενώνουν την νότια Δαμασκό

Εκατοντάδες οικογένειες μαχητών του Ισλαμικού Κράτους και μερικοί τραυματίες μαχητές αναμένεται να φύγουν από περιοχές της νότιας Δαμασκού που ελέγχουν οι αντάρτες στη βάση μιας συμφωνίας που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ, ανέφερε σήμερα μια μη κυβερνητική οργάνωση.

Ασφαλής διέλευση θα δοθεί από τον παλαιστινιακό καταυλισμό Γιαρμούκ στα περίχωρα της Δαμασκού και τη γειτονική Χάτζαρ αλ Άσουαντ, δήλωσε ο Ράμι Αμπντουλραχμάν, επικεφαλής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που εδρεύει στη Βρετανία.

Οι οικογένειες και μερικοί μαχητές θα μεταφερθούν στη Ράκα, στη νότια Συρία, προπύργιο της τζιχαντιστικής σουνιτικής οργάνωσης, και άλλες ελεγχόμενες από το ΙΚ περιοχές τους επόμενους μήνες τερματίζοντας την παρουσία της οργάνωσης κοντά στην πρωτεύουσα.

Το ΙΚ έχει μια σημαντική βάση υποστήριξης στην Χάτζαρ αλ Άσουαντ, μόλις μερικά χιλιόμετρα από την έδρα της εξουσίας του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Ο Σύρος υπουργός για την Εθνική Συμφιλίωση Άλι Χάινταρ δήλωσε στο Ρόιτερς πως καταβάλλονται προσπάθειες ώστε να απομακρυνθούν οι μαχητές από τον καταυλισμό Γιαρμούκ αλλά δεν επεκτάθηκε.

Πρόσφατα έχουν συναφθεί πολλές τοπικές εκεχειρίες και συμφωνίες ασφαλούς διέλευσης και σε άλλες περιοχές στη Συρία. Μία από αυτές, που επιτεύχθηκε με την υποστήριξη του Ιράν και της Τουρκίας, σταμάτησε τις μάχες στην πόλη Ζαμπαντάνι στα σύνορα με τον Λίβανο, και σε δύο χωριά στα βορειοδυτικά.

Συμφωνία έχει επίσης συναφθεί για την τελευταία περιοχή που τελεί υπό τον έλεγχο των ανταρτών στην πόλη Χομς που επέτρεψε στους αντάρτες και στις οικογένειές τους να φύγουν από την πολιορκούμενη περιοχή. Ο ΟΗΕ ανέφερε πως η συμφωνία μπορεί να βοηθήσει να ανοίξει ο δρόμος για ανακωχή σε εθνική κλίμακα.

Πηγή: ert.gr

karfitsa.gr-Diethni

Tags: , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: