Σύνοδος Κορυφής: Συνέχεια δόθηκε στην κόντρα Ιταλίας – Ολλανδίας

Σε ευθεία σύγκρουση με τον Ολλανδό ομόλογό του, Μαρκ Ρουτε, ήρθε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζουζέπε Κόντε, στη Σύνοδο Κορυφής η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες, όπως μεταδίδουν ΜΜΕ της γειτονικής χώρας.

Βάσει διαρροής από συνεργάτες του Ιταλού πρωθυπουργού, εκείνος τόνισε ότι «η πρόταση Ρούτε είναι μη συμβατή με τις ευρωπαϊκές συνθήκες και μη εφαρμόσιμη σε πολιτικό επίπεδο».

Υπενθυμίζεται ότι, η Ολλανδία έχει ζητήσει κάθε χώρα να μπορεί να απορρίπτει, με βέτο, τα σχέδια μεταρρυθμίσεων που θα παρουσιάσουν τα κράτη μέλη τα οποία θα λάβουν την οικονομική στήριξη του Ταμείου Ανάκαμψης.

«Ο Κόντε αποδόμησε την θέση αυτή, με μια παρέμβαση η οποία βασίσθηκε σε αναλυτικές νομικές αρχές», τονίζει ο ιταλικός τύπος. Παράλληλα, πάντως, σύμφωνα με την εφημερίδα La Repubblica και όπως μεταφέρει ο ανταποκριτής του ΑΠΕ-ΜΠΕ, είναι σαφές ότι «η όλη πορεία της διαπραγμάτευσης είναι ανηφορική».

Τέλος, η ιταλική δημόσια τηλεόραση Rai, σε ό,τι αφορά την έγκριση των σχεδίων μεταρρυθμίσεων των διαφόρων χωρών, τονίζει ότι μπορεί τελικά να μην θεωρηθεί αρκετό μόνο το «πράσινο φως» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά να χρειαστεί και το «ελεύθερο» από μια ενισχυμένη πλειοψηφία κρατών – μελών της Ένωσης.

Αν δεν επιτευχθεί μια ικανοποιητική λύση, προσθέτει η Rai, η Ιταλία θα μπορούσε να θέσει βέτο κατά την τελική έγκριση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου της Ε.Ε.

Πολιτική

Tags: ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: