Σύνοδος G7: Στις 11-13 Ιουνίου θα διεξαχθεί – Στο επίκεντρο η καταπολέμηση της πανδημίας

Σε ανοιχτή επιστολή τους περισσότεροι από 200 ηγέτες και προσωπικότητες καλούν τις G7 να βοηθήσουν στο πρόγραμμα εμβολιασμού φτωχών χωρών — Η σύνοδος κορυφής θα διεξαχθεί σε απομονωμένο θέρετρο της Κορνουάλης — Βρετανοί αστυνομικοί κρούουν των κώδωνα για την ασφάλεια των συμμετεχόντων

Εκατό πρώην πρόεδροι, πρωθυπουργοί και υπουργοί Εξωτερικών καλούν την ομάδα των επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών- G7- να πληρώσει για τους εμβολιασμούς πολιτών φτωχών χωρών προκειμένου να μπει τέλος στην πανδημία της νόσου Covid- 19.

Σε επιστολή τους, που έχει στην κατοχή της η εφημερίδα «Guardian», συνολικά 231 προσωπικότητες ζητούν την οικονομική συνδρομή των ισχυρών χωρών, λίγα 24ωρα πριν την έναρξη των εργασιών της.

Ανάμεσα σε αυτούς που υπογράφουν την επιστολή είναι οι πρώην πρωθυπουργοί της Βρετανίας, Γκόρντον Μπράουν και Τόνι Μπλερ, ο πρώην Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν και 15 πρώην ηγέτες της Αφρικής.

Οι ίδιοι υποστήριξαν ότι οι ηγέτες της G7 και άλλοι ηγέτες που προσκλήθηκαν στη διάσκεψη, πρέπει να εγγυηθούν ότι θα διαθέσουν περίπου 30 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως για μία διετία για την καταπολέμηση της πανδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η σύνοδος κορυφής των G7 θα διεξαχθεί σε παραθαλάσσιο θέρετρο της Κορνουάλης. Οι εργασίες της ξεκινούν την Παρασκευή και θα ολοκληρωθούν την Κυριακή.

Οικοδεσπότης της συνόδου κορυφής θα είναι ο νιόπαντρος Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον.

Την ίδια ώρα, οι βρετανικές αστυνομικές αρχές βρίσκονται επί ποδός καθώς η σύνοδος κορυφής θα πραγματοποιηθεί σε απομονωμένο μέρος της Κορνουάλης.

Όπως αναφέρει ο Τζον Άπτερ, επικεφαλής της Αστυνομικής Ομοσπονδίας στην Αγγλία και την Ουαλία, το μέρος αυτός είναι εφιάλτης για την ασφάλεια των συμμετεχόντων.

Με τη σύνοδο κορυφής, η ομάδα των επτά περισσότερο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών- το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία, η Ιταλία, η Γαλλία, η Γερμανία και ο Καναδάς— θα προσπαθήσει να δείξει στον κόσμο πως η Δύση μπορεί ακόμη να ενεργεί από κοινού προκειμένου να αντιμετωπίσει μεγάλες κρίσεις δωρίζοντας εκατοντάδες εκατομμύρια εμβόλια κατά της COVID-19 σε φτωχές χώρες και αναλαμβάνοντας δεσμεύσεις για την επιβράδυνση της κλιματικής αλλαγής.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, στο πρώτο ταξίδι του στο εξωτερικό αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του, θα προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει τη σύνοδο κορυφής στο αγγλικό παραλιακό χωριό Κάρμπις Μπέι προκειμένου να δείξει ότι οι ΗΠΑ επιστρέφουν στην αντιμετώπιση των διεθνών ζητημάτων μετά την αναταραχή που είχε προκαλέσει η προεδρία Τραμπ.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: